Prima pagină » Știri politice » „Crima capitală” comisă de prezidențiabilul PNL / Sorin Roșca Stănescu: „Nicolae Ciucă ar trebui să se retragă”

„Crima capitală” comisă de prezidențiabilul PNL / Sorin Roșca Stănescu: „Nicolae Ciucă ar trebui să se retragă”

„Crima capitală” comisă de prezidențiabilul PNL / Sorin Roșca Stănescu: „Nicolae Ciucă ar trebui să se retragă”

Prezidențiabilul PNL, Nicolae Ciucă, se confruntă în continuare cu acuzații grave de plagiat în teza sa de doctorat, de unde ar fi preluat conținut din lucrări anterioare fără să indice sursa. Dezvăluirile făcute de jurnalista Emilia Șercan în publicația PressOne și de jurnalistul Sorin Roșca Stănescu arată că teza sa de doctorat ar conține secțiuni semnificative copiate dintr-un volum publicat în 2001 la Editura Militară, intitulat „Legitimitatea operațiilor militare altele decât războiul”, semnat de Iosif Armaș, Cornel Purcărea și Paul Dănuț Duță.

Într-un interviu acordat pentru Gândul, Sorin Roșca Stănescu a abordat cazul „doctorului” Nicolae Ciucă cu un ton dur, considerând plagiatul „o crimă capitală” în sfera academică.

Această formă de infracțiune este furtul intelectual. Mi se pare de o gravitate extraordinară, una că furi ideile altora, doi pentru că promovezi în baza acestui furt, trei pentru că primești bani. Deci, toți cei care au dat doctoratul pe perioada așa-ziselor studii au primit bani și după ce au luat doctoratul primesc o sumă suplimentară de bani pentru că au doctoratul.

Surse multiple, secțiuni întregi copiate: dovezile prezentate de Emilia Șercan

În ancheta realizată pentru PressOne, Emilia Șercan a analizat în detaliu teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă și a descoperit că aceasta conține pagini întregi copiate, fără nicio mențiune a sursei. Conform investigației, teza lui Ciucă ar fi preluat conținut din două teze de doctorat.

Una dintre sursele principale identificate de Șercan este teza de doctorat a lui Paul Dănuț Duță, intitulată Acțiuni militare internaționale legitime, susținută la Universitatea Națională de Apărare în 2001, sub coordonarea profesorului Emil Chețe – același profesor care a îndrumat și lucrarea lui Nicolae Ciucă.

Ulterior, Duță a publicat o parte din această teză în cartea Legitimitatea operațiilor militare altele decât războiul, alături de co-autorii Iosif Armaș și Cornel Purcărea, la Editura Militară, în anul 2001.

Șercan afirmă că, din cele 138 de pagini ale tezei lui Ciucă, cel puțin 42 sunt preluate fără mențiuni bibliografice adecvate, astfel încât să pară parte din analiza originală a liderului PNL.

SRS: „Partidul ar trebui să retragă sprijinul pentru candidatura lui Ciucă”

Roșca Stănescu a continuat prin a critica PNL pentru susținerea unui candidat prezidențial aflat sub acuzații grave de plagiat. Jurnalistul susține că formațiunea politică ar trebui să se distanțeze de Nicolae Ciucă și să ia măsuri pentru a-și proteja reputația.

Mi se pare inadmisibil să fie președinte de partid al Partidului Național Liberal, să fie șef al Senatului României și candidat prezidențial. În asemenea condiții, deși în mod normal partidul, pentru a se apăra, să verifice partidul afirmațiile mele și ar trebui să renunțe, pur și simplu, să retragă sprijinul la candidatură. Și cu asta n-o să aibă candidat și așa n-o să câștige, a spus Sorin Roșca Stănescu.

Dosarul în care Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat a fost clasat, în luna martie. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, fapta s-a prescris, iar în cazul infracţiunii de uz de fals în formă continuată, procurorul a constatat că „fapta nu există”. (detalii AICI)


CITEȘTE ȘI:

Citește și