Prima pagină » Știri politice » CRIN ANTONESCU, interviu la „După 20 de ani”: Dacă PSD vrea candidat la șefia statului, PNL va avea funcția de prim-ministru

CRIN ANTONESCU, interviu la „După 20 de ani”: Dacă PSD vrea candidat la șefia statului, PNL va avea funcția de prim-ministru

CRIN ANTONESCU, interviu la
Crin Antonescu vede în Victor Ponta principalul contracandidat pentru campania prezidențială, considerându-l un „candidat redutabil" cu multe atuuri de partea sa.

Crin Antonescu vede în Victor Ponta principalul contracandidat pentru campania prezidențială, considerându-l un „candidat redutabil” cu multe atuuri  de partea sa.

Președintele PNL a declarat în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată pe ProTV și voyo.ro, că premierul, în eventualitatea în care va decide să intre în competiția prezidențială, va fi „unul dintre cei mai puternici candidați”. Printre avantajele lui Ponta, enumerate de Crin Antonescu, se numără faptul că este președintele celui mai mare partid din România, că a a realizat o serie de lucruri în fruntea Guvernului și că este tânăr și un om politic redutabil.

În pofida acestor calități ale președintelui PSD, Crin Antonescu a ținut să precizeze că este un candidat „mai bun” decât Victor Ponta și acest lucru se va vedea dacă se vor confrunta în competiția prezidențială.

Crin Antonescu le-a atras atenția partenerilor de guvernare că dacă doresc menținerea USL, dar și impunerea unui candidat social-democrat la președinție vor trebui să cedeze funcția de prim-ministru PNL.

„Dacă la momentul respectiv, un om din PSD, premierul să zicem, va fi cel mai bine plasat în sondaje ca intenție de vot pentru președinție, nu în alte sondaje – încredere, frumusețe, simpatie, atunci el ar putea spune: ‘Bine, eu candidez la președinție și atunci postul de prim-ministru revine PNL'”, a spus liberalul, adăugând că „așa ceva este foarte puțin probabil”.

Potrivit lui Antonescu, campania sa prezidențială nu se va concentra pe numele lui Traian Băsescu sau pe un duel cu un posibil „moștenitor” al acestuia.

„În ce mă privește, nu intenționez în niciun fel ca Traian Băsescu să mai fie țintă în campanie electorală, ci chiar în anul care ne desparte până atunci. Alegerile prezidențiale ne arată, cu excepția parțială a anului 2009, că au fost câștigate din Opoziție, că miza a fost, ceea ce poartă un termen generic, schimbare. Alegerile prezidențiale din 2014 nu mai pot fi împotriva președintelui în funcție sau unui succesor al său, chiar dacă un asemenea succesor blagoslovit, învestit de domnul Băsescu s-ar putea să existe”, a spus liderul liberalilor.

Suspendarea lui Traian Băsescu

Președintele PNL s-a arătat un opozant al ideii suspendării președintelui Traian Băsescu pentru simplul fapt că acesta l-a sunat pe procurorul general Tiberiu Nițu. Antonescu a avansat însă ideea unui scenariu în care suspendarea ar putea deveni realitate.

„Discuția se complică în situația în care procurorul general al acestei republici iese public și spune >. Atunci, discutăm despre altceva. Eu am spus că dacă aș fi în fața unei asemenea situații , aș avea obligația ca parlamentar să văd dacă nu este o încălcare extrem de gravă a Constituției. Atenție, pe micul și autointeresatul denunț al domnului Băsescu nu putem vorbi despre suspendare.

Liberalul a spus că problema suspendării președintelui Băsescu se va putea discuta în USL numai dacă președintele PC, Daniel Constantin, o va ridica, mesajele lui Dan Voiculescu considerându-le „declarații publice”.

„Astăzi, a vorbi că este motiv de suspendare un telefon dat de Traian Băsescu procurorului general, mi se pare hilar”, a conchis pe acest subiect șeful liberalilor.

De ce l-a atacat pe Victor Ponta – „impresia capilor de haită care dau semnale de forță”

Liderul PNL și-a justificat criticile dure la adresa premierului Ponta pe tema „subordonării justiției”, deoarece de la acesta are mai multe pretenții decât de la președintele Băsescu și este mai „exigent” cu acesta. Liberalul a ținut să precizeze schimbarea din funcție a procurorului Papici s-a făcut regulamentar, dar procurorul general nu a ieșit să explice revocarea și a făcut-o, în schimb, premierul Ponta.

„Nu vreau să pun o distanță între mine și primul-ministru. Riscul pe care domnul Ponta și l-a luat, pe care l-am amendat dintr-o poziție colegială, că nu am altă poziție, a fost acela de a lăsa impresia că procurorul general, care a făcut o schimbare, este un fel de membru al Guvernului, în numele căruia vorbește din obișnuință domnul Ponta. Să lase impresia oamenilor că deasupra capetelor lor justiția este împărțită de două haite și doi capi de haită dau semnale de forță. Nu îl fac pe Ponta cap de haită, am vorbit despre o impresie. Nu, sunt colegul de alianță, sunt partenerul politic al domnului Ponta, deci nu pot spune că este un cap de haită. Am vorbit despre o impresie, de aceea am spus că sper că la domnul Ponta a fost o greșeală”, a explicat Antonescu motivul ieșirii sale dure la adresa premierului.

Președintele liberalilor s-a arătat extrem de deranjat de aparițiile stenogramelor din dosare în spațiul public.

„De pildă, trebuie să facem ceva și apelul meu este, pentru că nu pot să fac întotdeauna direct eu, în calitate de președinte al Senatului sau președinte de partid la CSM, la Inspecția Judiciară, la conducătorii Parchetelor pentru ca elemente din dosarul de cercetare, vestite stenograme samd, să nu mai apară până când ele nu sunt publice, pe sărite și afectând grav drepturi esențiale ale unor oameni care, chiar dacă sunt inculpați, chiar dacă vor fi condamnați au aceste drepturi.Nu vreau să mai văd pe ecranele diverselor televiziuni”, a fost mesajul președintelui PNL.

Cum comentează Antonescu schimbarea discursului său

Pentru Antonescu, discursul său de vineri când a vorbit despre independența justiției nu este diferit de cel în care vorbea despre „procurorii băsiști” sau instituțiile controlate de Traian Băsescu.

„Nu s-a schimbat nimic la mine (declarații despre procurori), nu știu dacă la procurori, dar cu siguranță ceva la domnul Ponta. Eu am făcut declarații pe care nu le retrag și poate că voi mai face în momentul în care am niște nedumeriri, am niște suspiciuni, constat că niște lucruri nu funcționează normal”, a ținut să precizeze Antonescu.

El susține că nu are o problemă că sunt cercetați membrii PNL și că „pot fi cercetați toți dacă este nevoie” și că nu a ceut vreodată ca procurorii să nu mai „ia de la PNL”.

„Am spus de un an și jumătate, sunt niște plângeri cărora nu li se dă un răspuns. Eu nu am fost în situația de a lăsa impresia că am schimbat eu un procuror și nu voi fi”, a subliniat liderul PNL.

Ciolanul lui Sârbu

Antonescu a taxat și afirmația senatorului PSD Ilie Sârbu care a vorbit despre PNL că stă la ciolan, dar nu își asumă guvernarea, afirmând că o alianță nu se poate rupe așa ușor.

„Nu poți demisiona cu orice ocazie. Eu știu că se vulgarizează intens, că vorbim de 20 de ani se vorbește despre ciolan șamd și de aceea ne merge și așa de bine. Ciolan vorbim, ciolan avem. A pleca dintr-un guvern, a rupe șansa unei guvernări cu o majoritate de 70%, șansă de stabilitate, atu major în plan intern și extern este o decizie fundamentală”, a punctat liderul PNL.

Pact național pentru Roșia Montană și gazele de șist

După ce a anunțat în spațiul public organizarea unei dezbateri și realizarea unui „pact pe justiție”, Crin Antonescu dorește un nou pact național între forțele politice privind exploatarea resurselor naturale. Pentru șeful liberalilor, proiectul Roșia Montană reprezintă un eșec al colaborării în interiorul USL, un „accident”.

„Eu am un proiect, o să-l pun foarte curând în discuție, să-l propun nu doar partenerilor din USL, celorlalte forțe politice, ci și la Transparency Internațional, a unui pact, a unui document, a unui set de criterii de integritate și responsabilitate în legătură cu industria extractivă, cu exploatarea resurselor în general. Orice exploatare, orice contract aș dori să fac, cu o firmă sau alta, cu o companie românească sau din altă parte ar trebuie să îndeplinească, să verifice câteva criterii, bazate pe câteva principii pe care să le asumăm cu toții și în funcție de care fundamental să abordăm un asemenea proiect”, a dezvăluit Antonescu planurile sale.

Potrivit acestuia, PNL nu are din start o poziție refractară față de exploatarea resurselor subsolului, dar nu va vota actualul proiect de la Roșia Montana.

Parlamentarii liberali vor vota împotrivă din cauza „scindării societății”, a faptului că „proiectul nu a fost transparent”, că există „multe suspiciuni”, iar aleșii nu se pot pronunța pentru avizul de mediu, care nu a venit din partea Ministerului de resort.

„PNL nu s-a opus în Guvern proiectului Roșia Montană pentru că în Guvern vine o hotărâre pentru care eu am solicitat o amânare pentru a o discuta și la USL pe conținutul ei, pe procedura ei, care nu s-a obținut. Ceilalți miniștri care nu sunt implicați au lăsat să treacă un proiect pe care nici nu sunt sigur că îl cunoșteau foarte în detaliu, pentru că nu toate actele guvernamentale sunt evaluate cântărite de fiecare dintre miniștri și am ajuns mai departe în această poziție”, și-a motivat punctul de vedere liberalul.

El a adăugat că indiferent dacă proiectul trece sau pică în Parlament, USL nu se va rupe din acest motiv.

„După toate experiențele prin care am trecut, după ce vedem reverberațiile în plan social ale proiectului Roșia Montană, discuții deja începute despre gazele de șist, cred că o discuție despre un asemenea pact ar fi binevenită”, a afirmat Antonescu la emisiunea „După 20 de ani”.

NU referendumului pentru resursele naturale

Președintele Antonescu s-a declarat un adversar al organizării unor referendumuri pentru proiectele privind Roșia Montana sau exploatarea gazelor de șist.

„Am rezerve (n,r. – referendum Rosia Montana, gaze de șist) pentru că până la urmă ne lipsesc aceste criterii de care am vorbit. E periculos să mergi cu referendumul atunci când sunt implicate chestiuni tehnice și până la urmă există decizii și decizii. Când vorbim de decizii de natură economică, de natura impozitelor sau de astfel de proiecte este riscant și irelevant să fie supuse unui referendum, deși trebuie să urmărim pulsul națiunii”, a explicat Antonescu poziția sa.

El a evitat să spună tranșant dacă este pentru exploatarea gazelor de șist, afirmând că „nu are destule elemente”.

Reducerea CAS – forța PNL în guvern, acordul cu FMI

„Scăderea CAS știți că este obiectiv în programul de guvernare, știți foarte bine că este o decizie pe care am luat-o, suntem hotărâți și cred că avem și concursul partenerilor din PSD, al partenerilor din guvern, să o introducem cu trei puncte procentuale. Sunt absolut de acord că ar fi avut semnificație majoră o mișcare mai amplă, dar ceea ce e mai bine decât noi știu cei din Consiliul Investitorilor Străini, este că marja de manevră și responsabilitatea celor care sunt în Guvernul României în domeniul economic este strict, sever limitată de acordul cu FMI”, a afirmat Antonescu despre politica economică a Guvernului.

El a reamintit că România are printre cele mai scăzute cote de impozitare din Europa, de 16%.

Liderul PNL s-a pronunțat ca pe viitor să se renunțe la acordul cu FMI pentru ca Guvernul să aibă întreaga responsabilitate și putere să facă politicile economice.

În privința activității guvernamentale, Antonescu a avertizat că există pericolul instalării unei percepții că PNL nu are destulă „greutate” în Guvern.

„Noi nu ne vom ascunde niciodată, am făcut această împărțire a ministerelor în bună înțelegere, nu ne vom ascunde de responsabilitate guvernării sub pretextul că nu am avut ministere importante. Responsabilitatea este aproape egală”, a susținut liberalul.