Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la emisiunea „DUPĂ 20 DE ANI„, difuzată duminică de ProTV și de voyo.ro, că liderii USL nu au promis în campanie o nouă suspendare a lui Traian Băsescu, însă există „germenii unor confruntări”, iar pactul de coabitare cu premierul rămâne în opinia sa fără utilitate.
Liderul PNL a fost întrebat dacă nu există o discrepanță între poziționarea USL înainte de parlamentare față de Traian Băsescu și cea din ultimele luni de zile, în condițiile în care înainte de alegeri s-a avansat inclusiv ideea unei noi suspendări.
„Eu personal și atâta vreme cât am fost în campania electorală și cu Victor Ponta și cu ceilalți ai partidelor care compun USL n-am vorbit și nu i-am auzit vorbind despre o nouă suspendare. Am vorbit și vorbesc și astăzi despre faptul că atâta vreme cât Traian Băsescu va fi la Cotroceni va exista o problemă, vor exista în permanență germenii unor confruntări care nu sunt deloc benefice pentru această țară, dar că până la urmă respectăm Constituția și legile în vigoare, va trebui să mergem înainte”, a susținut Antonescu.
De asemenea, în ceea ce privește pactul de coabitare dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta își păstrează convingerea că acest document nu ar avea vreo „utilitate”.
„L-am susținut și îl susțin pe Victor Ponta în această chestiune, dar nu văd nicio divergență cel puțin în ce mă privește pe mine și USL între ceea ce am angajat în campanie. Noi de fapt, și aici s-ar putea să fie un câmp de discuție interesant, noi în campania electorală nu am vorbit nicăieri despre suspendarea lui Traian Băsescu pentru că nu poți angaja suspendarea cuiva pe prezumția că va încălca din nou Constituția. N-am făcut-o, am spus în schimb următorul lucru: că cerem votul oamenilor pentru a conduce această țară prin mijloacele constituționale pe care votul lor ni-l dă prin majoritatea parlamentară, printr-un guvern expresie a acestei majorități, prin instituțiile care sunt sub autoritatea fie a Guvernului, fie a Parlamentului, vom conduce această țară altfel decât Traian Băsescu, vom conduce această țară altfel decât a fost ea condusă de Băsescu și guvernele sale, ceea ce oamenii doreau”, a mai afirmat liderul PNL.
Antonescu a precizat că există diferențe fundamentale între guvernarea PDL și cea a USL, chiar dacă este vorba de o serie de măsuri de constrângere bugetară care sunt avute în vedere.
„Noi n-am pornit niciodată de la ideea că asta trebuie să fie în continuare pe spinarea a milioane de oameni și acolo unde guvernele lui Traian Băsescu au luat, guvernele noastre au dat înapoi. În al doilea rând cred că există cel puțin până în prezent o atitudine mult mai cinstită față de opinia publică, în sensul în care Guvernul spune ce poate și ce nu poate să facă – și asta contează poate mai mult decât ceea ce ar vrea să facă”, a precizat președintele PNL.
„Încă neclar ce vrea să facă guvernarea USL”
Președintele PNL a mai declarat la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV că este de acord cu faptul că „este încă neclar ce vrea să facă guvernarea”, dar Guvernul a avut puține șanse de a-și pune „amprenta” pe bugetul de stat, existând „foarte puțin loc pentru imaginație”.
Președintelui PNL i-a fost prezentată declarația directorului AXA, Violeta Ciurel, de la Ziarul Financiar Live: „Este neclar ce vrea să facă guvernarea, deocamdată nu văd niciun impact pozitiv asupra economiei, nu văd nimic concret. Mă aștept la un sistem fiscal mai simplu, care să încurajeze dezvoltarea sistemului privat și reducerea șomajului”.
Antonescu a fost întrebat cum răspunde acestei poziții a unui reprezentant al mediului de bussines.
„Exact asta este și percepția mea, care nu sunt în bussines, sunt în politică și cuvânt cu cuvânt pot să semnez oricând declarația pe care dumneavoastră ați citit-o (…) Da, este încă neclar ce vrea să facă guvernarea, dezideratele din această declarație exprimate de un om din mediul de bussines sunt evident și ale noastre, și sunt ale noastre nu doar ca partid politic, sau ca Uniune, pentru că să știți, este dorința și a celor din PSD. Dezvoltarea-i necesară pentru această țară, indiferent că suntem de dreapta, de stânga, liberali sau socialiști. Cred că și cei din sistemul bugetar sunt interesați ca domeniul privat să meargă bine, pentru că în fond salarizarea lor, finanțarea instituțiilor publice, bugetare, la care lucrează depinde de bugetul de stat alimentat până la urmă de acest sector”, a explicat președintele PNL.
El a mai precizat că este vorba de o perioadă în care Guvernul a trebuit să „înjghebe” un buget cu puține șanse de a avea „o perspectivă, o personalitate, o amprentă”.
„A fost un buget din toată nevoia – cum se spune în popor – și sigur că rămâne ca în cursul lunilor următoare și perioadei următoare, trecând niște hopuri care au ținut și de vizitele cele mai recente ale FMI, unde au existat câteva mișcări ca să spun așa dictate, că asta e situația, să înceapă Guvernul încet, încet, cât se poate de repede, cât e posibil, realist de repede să creeze, să mute pe această tablă”, a mai susținut Antonescu.
Totodată, liderul PNL a fost întrebat care este „amprenta liberală” asupra guvernării USL.
„Cred că discuția despre măsuri de dreapta, măsuri de stânga, măsuri liberale, măsuri socialiste în plan economic în acest moment e mai puțin potrivită decât altă dată. Ne uităm la întreaga Europă și vedem că în momentul în care stai sub constrângerea unui deficit fixat dinainte, în care mai stai – cum e cazul României și altor țări – și sub constrângerile din ce în ce mai multe și din ce în ce mai dure ale unor acorduri cu FMI, există foarte puțin loc pentru imaginație, cretivitate politică și ideologică sau doctrină. Este până la urmă o luptă aproape disperată de a gestiona sau de a salva de scufundare sau de avarie o ambarcațiune pe care de fapt nici nu o pilotezi”, a replicat Antonescu.
El a menționat că în mod sigur există „opțiuni majore”, în sensul acesta fiind insistențele PNL pentru păstrarea cotei unice la 16% în negocierile cu PSD.
Chiariu nu vrea la Justiție pentru a nu stârni o discuție pe dosar
Crin Antonescu a spus, de asemenea, că senatorul PNL Tudor Chiuariu nu dorește să preia portofoliul de la Justiție pentru a nu stârni o discuție privind dosarul său, precizând că la MJ „se face politică” pentru justiție.
Antonescu a fost întrebat de ce nici Tudor Chiuariu, nici Norica Nicolai, nu doresc să preia șefia ministerului Justiției.
„Domnul Tudor Chiuariu, de exemplu, este un om care a mai fost ministru al Justiției, un om în a cărui capacitate juridică, politică, intelectuală, cred foarte mult (…) Este un om care nu dorește să genereze o nouă discuție la nesfârșit nu despre ceea ce face sau nu face în ministerul Justiției, ci despre faptul că există încă un recurs la un proces al său, în care de altfel la Înalta Curte sentința a fost de achitare”, a răspuns Antonescu.
De asemenea, în cazul europarlamentarului Norica Nicolai, el a menționat că aceasta este liderul grupului PNL din Parlamentul European și a făcut această „opțiune de carieră’.
Liderul PNL a declarat că pentru portofoliul de la Justiție există mai multe soluții, însă încă nu poate face publice nume.
Antonescu a precizat despre Mona Pivniceru că aceasta a plecat din magistratură pentru „a da o mână de ajutor într-un moment dificil în ceea ce poate face sau nu poate face Ministrul Justiției”.
„Opțiunea sa de a merge la Curtea Constituțională este una pe care nu avem cum să nu o respectăm și nu avem cum să nu o susținem, deși repet ideea că în mare măsură regret că un om ca Mona Pivniceru nu va mai fi la acel minister atât de complicat”, a mai susținut președintele PNL.
Totodată, el a fost întrebat care ar fi trăsăturile pe care trebuie să le aibă viitorul ministru al Justiției.
„Cred că trebuie să fie un om care să înțeleagă exact că la ministerul Justiției se face politică, nu în sensul de politică partizană, ci se fac politicile publice pentru domeniul Justiției, de către Guvernul României. Să fie suficient de puternic pentru a rezolva sau a crea un orizont realist și convenabil de rezolvare a problemei Mecanismului de Cooperare și Verificare, de din ce în ce mai multă verificare și din ce în ce mai puțină cooperare, și de asemenea un om care să facă tot ceea ce stă în puterea ministrului Justiției pentru ca suspiciunea nu din afară țării, ci a noastră înșine celor care trăim în România, că justiția, că instanțele, că organele judiciare, că parchetele, sunt influențate politic – un lucru care otrăvește viața publică din România de multă vreme și care trebuie să aibă un capăt”, a expus Antonescu.
În plus, liderul PNL a precizat că „elementele de profil” enunțate pot fi îndeplinite atât de un om care „este membru de partid, ba chiar un fruntaș politic” sau un om care nu a făcut și nu va face politică, precum Mona Pivniceru.
De asemenea, președintele Senatului a precizat că propunerile pentru șefia Parchetului și cea a DNA pot fi făcute, conform legii în vigoare, atât de actualul ministru al justuției, Mona Pivniceru, eventual de prim-ministrul Victor Ponta ca ministru interimar, sau de viitorul ministru al Justiției.
„Legea ne spune că pur și simplu ministrul Justiției face propuneri, CSM le avizează cu un aviz consultativ și președintele numește sau nu. În toate discuțiile cu Comisia Europeană, comisarul pentru Justiție, alți apropriați ai acesteia – e vorba de o doamnă, doamna Viviane Reding – eu construit și au prescris ministrului Justiției din România un alt set de proceduri decât cere legea: concursuri, selecții transparente șamd, care știți că s-au și experimentat o dată fără finalitate. Acum, indiferent cine va fi ministrul Justiției vom vedea ce va face, va acționa conform legii din România sau conform tuturor acestor lucruri care au fost să spun așa negociate, primite, tocmite cu Comisia Europeană. Dacă suntem în a doua variantă, sigur că lucrurile mai durează, pentru că această procedură este ca să spunem așa, la start”, a spus liderul PNL.
Mona Pivniceru a confirmat, recent, că ar putea pleca de la conducerea Ministerului Justiției în favoarea unui post de judecător la Curtea Constituțională (CC), cu susținerea PNL, însă a evitat să dea un răspuns ferm privind alegerea pe care o va face în acest context. „În ceea ce mă privește, este adevărat”, a spus Pivniceru, la Antena 3, după ce a fost întrebată despre susținerea sa pentru CC de către PNL.
Despre coplată: „E o direcție deocamdată deschisă”
În ceea ce privește coplata, ca și alte măsuri promovate de minsitrul Eugen Nicolăescu, discuția este „deocamdată deschisă” și rămâne de văzut dacă Guvernul își va asuma sau nu măsurile din sănătate, a declarat Antonescu.
Liderul PNL a fost întrebat cum vede măsura inițiată de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, privind introducerea coplății, măsură contestată de liberali în momentul în care se aflau în opoziție.
„În măsuri care țin de reforma sănătății, sau de câmpul acesta de administrare a sistemului public de sănătate, sunt măsuri importante care sunt inițiate de către ministrul Eugen Nicolăescu și care sunt asumate, sau nu, vom vedea, de către întregul Guvern. Asta este o discuție care deocamdată e deschisă (…) am discutat cu domnia sa (Eugen Nicolăescu,n.r.), l-am rugat să aibă și mai multă comunicare pentru toate măsurile pe care le dorește, am avut o discuție și cu premierul și cu ministrul Sănătății despre ceea ce urmează și lucrurile sunt încă în stadiul de ipoteză, de proiect”, a susținut președintele PNL.
Întrebat dacă personal este de acord cu măsura introducerii unui sistem de coplată în spitale, Antonescu a menționat că așteaptă încă „toate argumentele dintr-o parte și din alta”.
„Avem această reformă a sănătății cu mize foarte mari și cu riscuri foarte mari pe care o cântărim, încercăm să o cântărim cât mai în detaliu”, a mai susținut liderul PNL.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat joi pentru MEDIAFAX că s-a aprobat HG privind coplata, pacienții vor da între 5 și 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienții înscriși pe liste și 50% pentru servicii.
Acordul cu FMI, un „tratament extrem de dur”, pe care PNL nu și l-a dorit
PNL nu și-a dorit niciodată un acord cu FMI, a spus Antonescu la DUPĂ 20 DE ANI, acesta fiind un „tratament extrem de dur”, precizând însă că ar putea avea loc o discuție cu reprezentanții FMI care să lase mai multă libertate Guvernului.
Antonescu a fost întrebat dacă își dorește un nou acord cu FMI.
„Eu nu mi-am dorit niciodată și PNL niciodată nu și-a dorit un acord cu FMI-ul, pentru că un acord cu FMI-ul este în cel mai bun caz, să luăm varianta optimistă, un tratament extrem de dur, ca un fel de regim – vorbim așa în termeni foarte populari – ca un fel de regim extrem de sever, care e necesar ca să nu se agraveze starea de sănătate și Doamne ferește să nu chiar aibă consecințe fatale, dar care nu e deloc plăcut. Eu nu cred, în orice caz PNL n-a făcut-o, că cineva trebuie să-și dorească, să-și pună obiectiv să ajungă să aibă un acord cu FMI-ul”, a răspuns liderul PNL.
„După ce am dovedit și vom dovedi în continuare că suntem una din țările europene – nu sunt foarte multe, și nu sunt în orice caz cei mari care se ocupă cu supravegherea în această privință – suntem capabili să ne încadrăm, să ne ducem mai departe, să supraviețuim în condiții extrem de dure privitoare la deficitul bugetar, să putem avea în ceea ce privește FMI o altă bază de discuție, care să lase mai multă libertate Guvernului României de a opta pentru un set sau altul de politici economice”, a spus liberalul.
Liderul PNL a precizat că principala problemă pe care o are România este dezvoltarea, unde FMI „nu ne poate rezolva, nici nu-și propune, nici nu pretinde, nici nu e treaba lui”. „E o problemă fundamentală economică, socială, politică pentru noi, pentru că principalul angajament pe care noi l-am luat atunci când am cerut voturile oamenilor a fost acela că vom reporni motoarele economiei și în consecință vom crea locuri de muncă”, a mai afirmat Antonescu.
De asemenea, liderul PNL a fost întrebat dacă totuși Guvernul își dorește un nou acord cu FMI.
„Nu e vorba de dorință…Guvernul este și el, nu sub comandamentul propriilor dorințe, ale premierului sau ale membrilor Guvernului, ci sub niște necesități care există în fața noastră”, a replicat președintele PNL.