Crin Antonescu: Problema nu e CINE CU CINE a tăiat porcul
„Vedeți, noi ne-am cantonat foarte mult în această discuție – cine cu cine a tăiat porcul, dar nu asta este problema. Problema este dacă în această țară, în toți acești ani și până în ziua de azi, politicienii fac ceea ce este democratic să facă și să decidă, serviciile fac ceea ce este democratic și eficient, din punctul de vedere al legilor de funcționare, să facă și să decidă, și sigur justiția la rândul ei. Peste tot în lume, în istorie, și până și în România interbelică, există exemple de relații mai apropiate între un șef de serviciu și un om politic. Dar e vorba despre cum influențează asta mersul normal al instituțiilor din țara respectivă. În sensul acesta eu nu am avut de a face cu acești oameni,” a explicat fostul lider PNL Crin Antonescu, într-o emisiune la TVR.
El recunoaște că i-a cunoscut pe George Maior și Florian Coldea, însă nu a avut relații cu aceștia, ba chiar i-a sfătuit să încerce acțiuni nedemocratice.
„Nu am avut o relație privată cu dânșii, cum au avut alți lideri politici. Domnul Ponta, de exemplu sau probabil, domnul Dragnea sau alții,” spune Antonescu. „Pentru orice om politic, discuțiile cu lideri ai serviciilor de informații sunt întotdeauna sau ar trebui să fie despre cum se poate ca acestei țări să îi fie mai bine.La vremea respectivă erau într-adevăr despre unde este granița democratică între ceea ce trebuie să facă și să decidă unii și alții”.
Iohannis este varianta ce mai bună
Pregătindu-și campania pentru alegerile europarlamentare, fostul președinte al liberalilor iese la atac. El deplânge alianța pe care Călin Popescu Tăriceanu a făcut-o cu PSD, dar îi atrage atenția să nu se erijeze în rolul de erou împotriva statului de drept.
„Când devine eroul împotriva statului de drept trebuie să facă un lucru. Să-și aducă aminte și să spună «Români, am uitat ceva. Și voi ați uitat dar eu nu ar trebui să uit. Legile Macovei le-am dat eu, Tăriceanu». Legile Macovei, pe seama cărora se pune atâta nenorocire, au fost angajate, răspunderea este angajată de prim-ministru. Macovei nu a fost niciodată prim-ministru, a fost doar ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu,” reamintește Antonescu.
El nu se hazardează să facă pronosticuri despre câștigătorul viitoarelor alegeri prezidențiale, însă preferă oricând varianța Iohannis.
„Nu sunt nici analist, nici profet. Așa cum se văd lucrurile acum, cred că nu există în acest moment o variantă, nu cu mai multe șanse, ci mai bună. Deși, încă o dată, nu sunt un om încântat de cum a decurs tot mandatul domnului Klaus Iohannis. Cred însă că în acest moment, este varianta cea mai sigură și care lasă mai multe posibilități deschise pentru România în anii următori”.
Momente bune și momente neinspirate
Fără să evalueze activitatea președintelui Klaus Iohannis, Crin Antonescu a amintit momentele în care a fost mulțumit de acesta, dar și cele care l-au deranjat.
„Eu nu sunt nici în poziția de a evalua activitatea președintelui, nici de a o lăuda. Nu sunt nici un lăudător al președintelui, nici un critic al președintelui. Au fost momente în care m-am simțit bine. Vă dau ultimul. M-am simțit bine atunci când foarte recent, în toiul unui scandal internațional european, Klaus Iohannis a spus la Bruxelles – avem niște probleme în România, dar suntem capabili să le rezolvăm, România este un stat democratic și problemele noastre ni le vom rezolva noi. Acela a fost un moment în care m-am simțit bine.”
În schimb, Antonescu a fost dezamăgit că șeful statului s-a apucat să-l critice pe Liviu Dragnea chiar în timpul discursului ținut cu ocazia Centenarului.
„A fost un moment în care nu m-am simțit bine, de exemplu – ca să nu credeți că evit – când, cu ocazia celebrării Centenarului în Parlament, Președintele României, deci omul care avea șansa, ca la 100 de ani de la constituirea României Mari, să vorbească cinci-zece minute, să dedice câteva minute lui Liviu Dragnea sau cine a mai fost pomenit acolo. Nu era momentul. Nu m-am simțit eu bine. Președintele a decis, că de aceea e președinte. O fi bine, o fi rău… „
Voalat, Crin Antonescu l-a criticat și pe președintele PNL Ludovic Orban, pentru atacurile suburbane la adresa Vioricăi Dăncilă, dar a reamintit că nu este primul premier care nu este apreciat la adevărata valoare.
„Nu văd de ce foarte mulți oameni insistă să jignească această femeie, pentru că în fond, poți să critici un prim-ministru fără să îl insulți în modul acesta,” spune Antonescu. „România are o problemă de câțiva ani. Problema lui Emil Boc, om care a dovedit ca primar că poate să facă foarte multe lucruri bune, problema lui era că nu-l percepea nimeni că este premierul României, că era Băsescu. Problema Vioricăi Dăncilă, când o judeci ca prim-ministru, este că nu o prea percepe nimeni că este realul premier.”
Vineri seara, într-un limbaj dezaprobat de foarte multă lume, președintele PNL Ludovic Orban o critica pe Dăncilă pe Facebook.
„În ziua aniversării Revoluției Române, în ziua preluării simbolice a Președinției Consiliului Uniunii Europene de la Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, în seara practic a ultimei zile de lucru din acest an, când puțini sunt aceia care pot să reacționeze, tăntica incultă, analfabetă, dar din ce în ce mai tupeistă și mai obraznică, comite o crimă cu premeditare împotrivă economiei românești, și așa suferindă după loviturile anterioare încasate de la pleiada de nechemați rătăciți pe la butoanele guvernului și ministerelor,” a scris Orban.
„De astăzi, nu vă mai acord nicio circumstanță, duduie. Prostia afișată a fost doar o aparență. În realitate, astăzi am înțeles că nu sunteți așa de lipsită de inteligență cum ați mimat foarte bine până acum. Dar mult, mult mai rea decât ați vrut să păreți până acum. Și chiar dacă nu înțelegeți chiar tot ce faceți, ticăloșiile le înțelegeți foarte bine. Și le faceți nu din frică, ci din convingere.”