Crin Antonescu: „Sunt un președinte discret, dar implicat. Mă voi întâlni cu ambasadorii țărilor UE pentru a elimina confuzia despre ce s-a întâmplat ”

Crin Antonescu: Sunt un președinte discret, dar implicat. Mă voi întâlni cu ambasadorii țărilor UE pentru a elimina confuzia despre ce s-a întâmplat
Publicat: 10/07/2012, 22:51
Actualizat: 11/07/2012, 09:19

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat că se va întâlni mâine cu ambasadorii țărilor din Uniunea Europeană pentru a elimina „confuzia care s-a făcut în mediile diplomatice și presa occidentală” despre ce s-a întâmplat în România. El a făcut un apel la PDL să nu pună în pericol interesul național prin „exacerbarea minciunii dincolo de granițele țării.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA DISCURSULUI LUI CRIN ANTONESCU.

Antonescu a spus că a avut o predare-primire de mandat normală cu fostul președinte, cu care a discutat „normal” trei sferturi de oră. Totodată, președintele interimar a anunțat că s-a întâlnit cu premierul Ponta, cu guvernatorul BNR, cu șefii SIE și SRI, dar și cu ambasadorul SUA în România.

„În calitate de președinte interimar garantez respectarea Constituției, garantez buna funcționare a tuturor instituțiilor, garantez îndeplinirea și respectarea tuturor acordurilor internaționale ale României cu cei din NATO, UE și celelalte organisme”, a fost mesajul principal transmis de Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, în perioada mandatului său de interimar nu îl va grația pe Adrian Năstase, nu va schimba șefii Parchetului și DNA și va asigura independența justiției.

Crin Antonescu a spus că în calitate de cetățean i se pare „corect” ca președintele Băsescu să poată fi demis cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la referendum.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII ALE PREȘEDINTELUI INTERIMAR:

Nu fac nicio secundă confuzia între un președinte interimar și un președinte ales, chiar dacă conform Constituției are aproape aceleași prerogative ca președinte ales.

Principala misiune îndeplinirea funcțiilor pe care un președinte le are în sistemul constituțional românesc. Principala obligație este de a garanta respectarea Constituției și legilor țării, funcționarea instituțiilor, respectarea obligațiilor interne și internaționale.

În calitate de președinte interimar garantez respectarea Constituției, garantez buna funcționare a tuturor instituțiilor, garantez îndeplinirea și respectarea tuturor acordurilor internaționale ale României cu cei din NATO, UE și celelalte organisme.

România este un stat democratic, de drept, un stat ale cărei prevederi constituționale și legale funcționează normal.

Suspendarea președintelui s-a petrecut într-un cadru constituțional.

Situația României nu este una de criză, excepțională, ci una normală. Ca stat de drept, democratic își va demonstra maturitatea și funcționalitatea.

Cetățenii sunt chemați să dea un vot pentru un conflict politic. Obligația mea și a Guvernului este să asigurăm condițiile democratice prevăzute de Constituție și legi.

Verdictul va fi al alegătorilor, toți îl vom respecta.

Am avut în cursul dimineții o întâlnire cu președintele suspendat. Normalitatea acestei întâlniri subliniază normalitatea situației în care ne aflăm. Am discutat trei sferturi de oră despre lucruri serioase.

Am avut o întâlnire cu primul-ministru pentru că în caitatea sa de șef al Guvernului are prima responsabilitate în organizarea acestui referendum. M-am asigurat că primul-ministru iau toate măsurile necesare pentru ca referendumul să se desfășoare în condiții optime. Am discutat despre educație, economie. Primul ministru m-a asigurat că prioritatea activității Guvernului va fi una care ține de gestiunea economică a țării.

L-am invitat pe președintele SUA, ne cunoaștem foarte bine. Atât domnul ambasador și cei care ne-au însoțit am spus că avem preocupări pentru buna funcționare a instituțiilor în această țară.

Am avut o discuție cu directorul SRI și SIE. Am discutat lucruri elementare despre raportul cu președintele interimar. Le-am cerut să funcționeze normal, în conformitate cu legea, fără niciun fel de imixtiune politică.

Am adresat rugămintea guvernatorului BNR să avem o întrevedere pentru problemele economice. Îi mulțumesc că a avut amabilitatea de a veni și a făcut un curs istoric și despre cursul valutar. Domnia sa este de acord că realitatea și mesajul pe care trebuie să-l dăm că România este o țară normală, care își respectă toate angajamentele.

Am discutat cu ministrul de Justiție. Nimeni dintre noi nu are intenția de a afecta în cel mai mic mod independența acestor instituții.

Mâine mă voi întâlni cu reprezentanții diplomatici din UE pentru că dacă avem o problemă este confuzia care s-a făcut în medii diplomatice și presa occidentală despre ce s-a întâmplat în România. Înțeleg faptul că Opoziția poate recurge și la astfel de arme, apelul meu este să nu punem în pericol interesul național prin exacerbarea minciunii dincolo de granițele țării.

Am sentimentul că nu s-a înțeles, comunicat, despre ce este vorba. Există o OUG care se referă la referendum. Ceea ce CCR a discutat astăzi și s-a pronunțat nu este acea Ordonanță, ci un proiect legislativ votat în cele două Camere. CCR a spus că acel proiect votat în Parlament este constituțional, ceea ce nu înseamnă că OUG e neconstituțională. Cred că s-a făcut confuzia între caracterul constituțional al acestui proiect și că ar fi spus Curtea așa și numai așa este constituțional.

După ce voi avea toată documentația mă voi exprima mâine.

Din punctul meu de vedere, al cetățeanului Crin Antonescu, conținutul și formula OUG că rezultatul este dat de votul majorității celor care se prezintă este unul corect. Știm că este și unul constituțional, dintr-o decizie a CCR dată în anul 2007, care este în vigoare până astăzi. Promulgarea proiectului de lege avizat de Curte mă voi pronunța foarte repede. O lege stă la promulgare o OUG este în vigoare și este constituțională. Și o variantă și alta sunt constituționale.

Ambasadorul SUA nu a fost dintrei cei care s-au speriat sau au făcut confuzii. Ambasadorul SUA care cunoaște bine realitatea românească a înțeles că nu suntem în fața unei lovituri de stat. Și-a exprimat preocuparea pentru ca toate procedurile să se desfășoare în termeni constituționali.

Agenda pe 20 de zile nu cuprinde nicio o întâlnire cu parteneri externi. Consider o prioritate contacte cât mai diverse cu oameni din Occident pentru a risipi confuzii.

În calitate de președinte interimar este exclusă orice schimbare la vârful acestor instituții – Parchet, DNA. Calitatea de președinte interimar o consider a avea o forță și legitimitate politică diferită de cea a unui președinte ales. Trebuie să lăsăm instituțiile în funcționarea lor actuală.

Nu grațiez pe nimeni în cursul acestui mandat interimar, nu înțeleg de ce nu se pune și problema altor grațieri. În calitate de președinte interimar nu intenționez să grațiez pe nimeni.

Voi fi un președinte discret, dar implicat. Este de datoria cuiva care exercită și pentru câteva zile prerogativele funcției prezidențiale să facă ce este necesar pentru țară. Întâlnirile fac parte din aceste obligații și urgențe.

Nu voi participa la ședința de guvern de mâine.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a putut veni îmbrăcată Erika Isac la Masterchef de la Pro TV. Cătălin Scărlătescu...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
Ei sunt cei trei români care au murit în urma inundațiilor din Spania. Cu doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se...
Marcel Ciolacu și amanta. S-a aflat totul
Cum a reacționat Dan Badea când a fost confundat cu Mihai Mitoșeru de o „fană”....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
Ileana Sterp este hotărâtă să nu se mai implice în subiecte care nu o privesc...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Atletul care a spart bariera de gen: Zdeněk Koubek