Cristian Bușoi a fost ales de Biroul Politic Național al noului PNL în funcția de secretar general interimar, iar Iulian Dumitrescu a decis să își retragă candidatura, deși în ședință a contestat modul în care a fost convocat BPN-ul vechiului PNL și a cerut reluarea votului. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a refuzat votul secret, cerând vot la vedere.
Ședința BPN a fost marcată de tensiuni, aripa care l-a susținut pe Iulian Dumitrescu l-a acuzat pe Marian Petrache că nu a convocat BPN vechiului PNL așa cum prevedea Statutul: „Convocarea s-a făcut selectiv”, au spus în ședință cei care l-au susținut pe Dumitrescu.
Liderul PNL Călărași le-a cerut seniorilor „să nu îi învețe pe tineri la golănii”, îndemnul său fiind urmat de aplauzele mai multor colegi din BPN.
În Biroul Politic al vechiului PNL au fost exprimate 25 de voturi pentru Cristian Bușoi și 2 voturi pentru Iulian Dumitrescu. Bușoi a fost susținut de Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Mihai Voicu, Gigel Știrbu și liberali cu „state vechi de plată”, în timp ce Dumitrescu a avut sprijinul președinților de filiale „mai tineri”, care nu fac parte din BP al vechiului PNL, au declarat surse pentru MEDIAFAX.
Președintele interimar al partidului, Raluca Turcan, a comentat că alegerea lui Cristian Bușoi secretar general interimar s-a făcut cu respectarea Statutului, afirmând că ceea ce o interesează este ca PNL să aibă un secretar care să rezolve problema datoriei de șase milioane de euro.
„Au fost discuții, însă i-am rugat pe toți cei care au păreri contrare să o facă decent, să o facă responsabil și să nu-mi ceară mie să încalc Statutul PNL, chiar dacă au mai fost situații în care Statutul era facultativ. Cel puțin cât voi conduce eu PNL, statutul nu se negociază. A fost o procedură transparentă, o procedură pe care și-au asumat-o colegii care trebuiau să-l propună pe secretar general interimar și niciodată nu voi face alte modificări din pix”, a declarat Raluca Turcan, solicitată să comenteze acuzațiile potrivit cărora alegerea lui Cristian Bușoi nu s-a făcut respectând prevederile statutare.
Raluca Turcan a afirmat că ceea ce o interesează este ca PNL să aibă un secretar care să rezolve problema datoriei de șase milioane de euro.
„Pe mine mă interesează ca PNL să aibă un secretar general funcțional care să răspundă unei probleme acute pe care PNL o are, și anume, o datorie de șase milioane de euro. Această datorie trebuie rezolvată, trebuie găsită o modalitate transparentă și legală de mobilizarea resurselor financiare ale partidului și să putem să ne punem în practică programul și misiunea”, a susținut Turcan.
Liderul interimar al PNL „discuțiile în miez de noapte” pe care le-au avut liberalii nu pot fi criticate pentru că au mai existat astfel de comportamente.
„Dacă astfel de comportamente n-ar fi existat până acum, aș fi înțeles ca cineva să clameze modalitatea aceasta sau să sancționeze modalitatea aceasta în această perioadă. Dacă vrem să fim onești în fața oamenilor, mai ales ca oameni politici, nu trebuie să cerem altora ceea ce noi înșine nu facem”, a spus Turcan, în contextul în care liberalii au fost cei mai vehemenți contestatari ai Guvernului pe tema adoptării OUG 13 „noaptea ca hoții”.
Duminică, vechiul PNL s-a reunit pentru a stabili pe cine vor susține în ședința BPN, de luni, pentru funcția de secretar general interimar, după demisia lui Marian Petrache, competiția internă fiind între Cristian Bușoi și senatorul Iulian Dumitrescu.
Liderul PNL București, europarlamentarul Cristian Bușoi și senatorul Iulian Dumitrescu au intrat în cursa internă pentru funcția de secretar general interimar după de Dan Motreanu a decis să nu preia această funcție, deși a fost susținut de președinții de filiale, convocați la sfârșitul lunii ianuarie de Raluca Turcan și Marian Petrache.
Funcția de secretar general aparține aripii vechiului PNL, potrivit Protocolului de fuziune PNL-PDL, iar ocuparea ei este o prioritate pentru noul PNL, în situația în care partidul trebuie să organizeze alegeri interne și să își desemneze o conducere legitimă la Convenția Natională care va avea loc la jumătatea lunii iunie, cel mai probabil în data de 17 iunie, dar și să organizeze referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis, privind continuarea luptei împotriva corupției.
Marian Petrache, secretar general interimar al PNL și președintele CJ Ilfov, este acuzat de procurorii DNA de șantaj și luare de mită, acesta precizând, după ce a fost informat că este învinuit, că va demisiona din funcțiile pe care le are în PNL, însă, nu și de la conducerea Consiliului Județean.