Cristian Diaconescu (PMP): Decalogul măsurilor urgente ce trebuie luate de noul Guvern
Partidul Mișcarea Populară (PMP) a întocmit o listă de zece măsuri urgente pe care ar trebui să le adopte, în primele zile, noul Guvern instalat la Palatul Victoria, pentru a salva România din profunda criză sanitară și energetică, au anuțat reprezentanții formațiunii luni, în ziua în care senatorul PNL Nicolae Ciucă, susțit de o largă majoritate parlamentară, a fost desemnat de Klaus Iohannis pentru fomrarea unui nou Executiv.
Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a transmis, după ce șeful statului și-a anunțat decizia, că viitorul Guvern cu puteri depline are de rezolvat rapid problemele românilor, după ce actualul Executiv a fost demis, prin moțiune de cenzură, la începutul lunii trecute.
„Cabinetul Ciucă va avea responsabilitatea să răspundă imediat doleanțelor românilor, care s-au săturat deja de jocul politic dus, de luni de zile, de partidele parlamentare. De aceea, imediat, văzut cu drepturi depline, Guvernul trebuie să întocmească un set de acte normative pentru demararea PNRR și deblocarea finanțării prioritare a sănătății, a domeniului social, a educației, a zonei energetice, a IMM-urilor”, a declarat președintele PMP, Cristian Diaconescu.
Cele zece măsuri
Astfel, potrivit unui mesaj publicat pe pagina partidului, noua putere trebuie să hotărască:
1. Realizarea unui Pact Național pentru implementarea PNRR
2. Finanțarea rapidă a testării elevilor pentru deschiderea tuturor școlilor în format fizic
3. Reluarea campaniei de vaccinare și clarificarea urgentă, în coaliție, a formei de adoptare a certificatul verde
4. Pregătirea intensă pentru valului 5 al pandemiei, anunțat deja de specialiști
5. Adoptarea de urgență, în Parlament, a noii legi a off-shore, pentru deblocarea campaniei de exploatare a gazelor din Marea Neagră
6. Adoptarea, de urgență, a unei noi rectificări bugetare pentru alocarea fondurilor necesare plății pensiilor , până la sfârșitul anului
7. Găsirea unor soluții urgente peste iarnă, pentru subvenționarea căldurii apei calde și a căldurii, necesare alocării de compensații pentru creșterea aberantă a prețurilor la energie
8. Deblocarea fondurilor necesare pentru compensarea pierderilor suferite de IMM-uri pe timpul pandemiei
9. Adoptarea, până la sfârșitul anului, a bugetului de stat, pentru 2022
10. Desființarea rapidă, în Parlament, a Secției speciale de anchetare a magistraților
Președintele PMP anunțase, sâmbătă, 14 noiembrie, că a decis, împreună cu colegii din partid, să coopereze cu PNL privind proiecte naţionale sau locale. „Prin acest demers, Partidul Mişcarea Populară înţelege necesitatea ca aşteptările electoratului de dreapta să se materializeze prin coordonarea, între cele două formaţiuni politice, în domenii în care expertiza fiecăruia dintre cele două partide poate fi complementară. Sub preşedinţia mea, Partidul Mişcarea Populară va continua să rămână una dintre cele mai importante forţe politice, de dreapta, de pe eşichierul politic românesc. Deci dispariţia acestei formaţiuni politice este exclusă”, a scris Cristian Diaconescu pe pagina sa de Facebook.
„Consiliul Național al Partidului Mișcarea Populară, reunit în 13 noiembrie, a decis continuarea discuțiilor cu Partidul Național Liberal privind un proiect politic comun, desemnând și o echipă de negociere în acest sens”, anunțase PMP.