3 mandate, 2 sectoare, un an și jumătate de pușcărie și mai multe porecle. Una legală. Este Cristian Popescu Piedone, care vrea să prindă „ultimul tren” din cariera sa politică: Primăria Capitalei. Intră în cursă cu toate armele: roabă, stație, experiență de 30 de ani în administrație, discurs neaoș și 120 de kilograme mai puțin. Își ia cu el și pamfletul. Nu ezită să-l folosească pentru a-și stânjeni adversarii.
Cristian-Victor Popescu a devenit Piedone în anul 2006, când și-a trecut porecla în buletin. Asta l-a ajutat să-și apere numele în instanță. Dar a profitat și electoral, să fie recunoscut mai ușor pe buletinul de vot. A povestit la Gândul cum s-a ales cu aliasul Piedone.
Elev în primul an de liceu și fiu de diplomat, Cristian Popescu Piedone avea mai mereu în buzunar câte un pachet de țigări Kent. La balul bobocilor rămăsese doar cu unul, pe care niște colegi mai mari au vrut să i-l smulgă din mână cu orice preț.
Și l-am încins. Bine de tot. Și nu numai pe el, ci pe toți. Și-am strâmbat puțin și wc-urile pe-acolo.(n.r totul se petrecea în baia școlii). A doua zi, bobocul l-a bătut pe șmecherul Numărul 1 al școlii. Era în vogă și filmul cu Piedone…
Piedone nu este singura poreclă. Îți mai aduci aminte de „Justițiarul piețelor”? Piedone era, pe când conducea Direcția Inspecţie Generală din Primăria Sectorului 6. Răsturna tarabele cu zarzavat prin piețe şi dădea cu detergent pe mărfurile stricate. Și-a câștigat notorietatea care l-a propulsat în politica dâmbovițeană. A fost primar de trei ori, în două sectoare și acum ochește primăria mare.
Piedone intră în câmpul muncii ca ospătar, fără liceu. Își ia bacul la 32 de ani. Chiar și-așa, este promovat șef de restaurant. Acolo îl găsește Revoluția.
În 1990, face pasul către privat și devine patron de restaurant în miezul Bucureștiului. Ascensiunea profesională îl determină să-și continue studiile.
La 28 de ani se înscrie la Liceul „Dimitrie Gusti”, pe care îl termină în anul 1995. Și nu se oprește aici. Își mai ia o diplomă, de licență, la o facultate economică din Universitatea Petroșani.
În clasa a XI-a, adică în anul 1994, intră în politică, în PDSR. Ajunge consilier local la Sectorul 5 în 1996. Câștigă primul mandat de edil al Sectorului 4 în 2008. Pe al doilea, câștigat în 2012, nu-l duce până la capăt. Pe 4 noiembrie 2015 își dă demisia după incendiul de la Colectiv.
În 2020, se întoarce cu o nouă candidatură și câștigă funcția de primar al Sectorului 5. Nici aici nu își duce la îndeplinire mandatul, pentru că pe 12 mai 2022 este condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu la primăria Sectorului 4, în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv.
După un an și o lună, iese din închisoare cu dorința să se apuce de muncă.
Mă apuc de muncă. Să nu mă deranjați când sunt și eu la o bere, spunea atunci.
În 20 de ani de politică, testează mai multe partide, de la fostul PSD, adică PDSR, până la PNȚCD, și astăzi îl găsești în fostul PC, adică PUSL, pe care promite să-l ducă la un scor istoric în 2024.
CITEȘTE ȘI: