Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de conflict de interese în cazul primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.
Anunțul vine într-un moment în care Piedone și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar al Capitalei.
În exercitarea atribuțiilor de primar, Cristian Popescu Piedone este acuzat de ANI că a emis și a semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidența Legii nr. 550/2002.
De pe urma acestui fapt a obținut un folos material (venituri încasate în anii 2021 și 2022) în valoare totală de 109.520 lei.
„Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 5, lit. f) și art. 228, alin. 1, lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019”, adaugă ANI.
ANI precizează că Piedone nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
În apărarea sa, primarul Sectorului 5 acuză Agenția Națională de Integritate că i-a îngrădit dreptul la apărare făcând public raportul privind conflictul de interese în care s-ar afla.
Mai mult, Piedone amenință că va da în judecată ANI pentru manipularea intenției de vot a bucureștenilor.
„Este neprocedural, și aș îndrăzni să spun nelegal, să aflu despre existența concluziilor ANI din presă înainte să îmi fi fost MIE comunicat raportul final al instituției de integritate.
Precizez, în acest sens, faptul că mie încă nu mi-a fost comunicat vreun raport al Agenției de integritate, deși, atât eu personal, cât și avocații mei, în nenumărate rânduri am depus toate diligențele în vederea unei comunicări corecte și transparente cu reprezentanții instituției, dar inspectorii de caz, au fost, pe rând, refractari cu privire la garantarea dreptului meu de a fi informat și de a lua la cunoștință în mod corect de procedurile la care sunt supus.
Am fost informat despre existenta activității de evaluare abia în ultimele momente ale procedurii, fiindu-mi îngrădit în mod flagrant dreptul la apărare!
Avocații mei au depus numeroase cereri în vederea garantării unui drept la apărare efectiv, cereri la care inspectorii de integritate nu au dat curs, chiar cu încălcarea dispozițiilor legale, deci au dat dovadă de rea-credință.
În aceeași ordine de idei, avocații mei au identificat încălcări flagrante ale normelor legale care guvernează activitatea de evaluare pe parcursul desfășurării acestei proceduri, aspecte pe care le voi dezvolta în procedurile ulterioare, respectiv după ce îmi va fi comunicat în mod oficial raportul instituției de integritate.
Pot afirma că este extrem de suspect faptul că ANI face comunicate către presă de o asemenea manieră, fără ca mie să îmi fi fost comunicat în mod oficial raportul, iar asta se întâmplă la mai puțin de 48 de ore din momentul în care mi-am anunțat candidatura pentru funcția de Primar General al Capitalei.
Am mai trecut printr-o bătălie cu sistemul și nu îmi este teamă de astfel de încercări de descurajare, am încredere în Dumnezeu și în familia mea, ca și până acum, iar încrederea cu care oamenii m-au investit și o fac în continuare îmi dă curaj să lupt mai departe.
Voi reveni cu detalii suplimentare, ulterior momentului în care mi se va comunica și mie în mod legal mie raportul ANI”, a reacționat Cristian Popescu Piedone.
Într-o situație oarecum similară se află și Clotilde Armand. Primarul Sectorului 1 din Capitală a fost acuzată de ANI în „incompatibilitate” și „conflict de interese”.
Din acest motiv, Clotilde Armand a și fost audiată, anul trecut, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, ea fiind urmărită penal în acest dosar.
Acuzațiile ANI la adresa sa au fost formulate în noiembrie 2022, după ce edilul Sectorului 1 a semnat dispozițiile prin care s-a numit manager al unui proiect finanțat din fonduri europene – și ar fi câștigat astfel, în mod necuvenit, 18.720 de lei. (detalii AICI)
Clotilde Armand – care are calitatea de ”suspect” – a contestat în instanță raportul ANI, spunând că proiectul a fost verificat și aprobat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Edilul susține că avea dreptul la mărirea indemnizației.