Eurodeputatul PDL Cristian Preda a cerut Comisiei Europene, în ședința plenară a PE, să vegheze la „derapajul inacceptabil” al premierului Victor Ponta la adresa independenței magistraților, în replică vicepreședintele PSD Corina Crețu acuzându-l de continuarea campaniei de denigrare a României.
„Pentru Ponta, dacă ai 60% în Parlament, trebuie să controlezi justiția. Cer Comisiei Europene să vegheze la acest derapaj inacceptabil: separația puterilor executivă și judecătorească e sfidată în numele voinței poporului”, a afirmat Preda, în intervenția susținută luni seară la Strasbourg.
El s-a referit la faptul că Ponta a criticat decizia tribunalului care-l condamnă pe liderul PC, Dan Voiculescu, dar și faptul că l-a „apostrofat” pe Cristi Dănileț, membru CSM.
„Săptămâna trecută, primul-ministru român a criticat decizia unui tribunal care-l condamnă pe unul dintre aliații săi de la guvernare, Dan Voiculescu, declarând că verdictul trebuie modificat. Victor Ponta l-a apostrofat apoi pe judecătorul Cristi Dănileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că acesta a cerut oamenilor politici să nu mai amenințe judecători și să nu mai conteste decizii definitive ale instanțelor”, a afirmat eurodeputatul democrat-liberal.
El a adăugat că, „pentru premierul de la București, cine apără independența magistraților e adversarul său politic”.
„În ultimele zile, se desfășoară o campanie de stigmatizare publică și de revocare a membrilor CSM care vor o justiție fără subordonare politică. Demersul e sprijinit de posturi tv deținute de politicieni. Justificarea campaniei ar fi majoritatea de care dispune Guvernul, după alegerile din 9 decembrie”, a mai spus Cristian Preda la PE.
În replică, vicepreședintele PSD Corina Crețu afirmă, într-un comunicat transmis marți MEDIAFAX, că „atacul lui Cristian Preda din PE” este „o continuare a campaniei PDL de denigrare a României la nivelul Uniunii Europene”, ea cerându-i acestuia „să își ceară scuze în fața plenului Parlamentului European cu privire la minciunile lansate cu bună știință la adresa premierului Victor Ponta”, deoarece afectează interesele țării.
Crețu acuză PDL că „dezinformează extrem de grav cu privire la situația reală din România” și că Preda a adus „noi deservicii României prin minciunile proferate cu nonșalanță”.
Corina Crețu a argumentat că Ponta „nu a cerut anularea unei decizii cu privire la Dan Voiculescu, acesta nefiind condamnat în dosarul la care face referire europarlamentarul PDL”, aspect cunoscut „foarte bine” de Preda.
„M-aș fi așteptat ca domnul Cristian Preda să fie diferit față de alți colegi de-ai săi din PDL, să nu apeleze la asemenea manevre de intoxicare a oficialilor europeni”, mai spune Crețu.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 7 ianuarie că el consideră că decizia judecătorului de la tribunal legată de Dan Voiculescu n cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost una greșită, arătând că acesta „nu e senator” în condițiile în care nu a depus încă jurământul.
„Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist și cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizi greșită și ar trebui CSM, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât domnul Vociulescu nu e senator, se judecă la instanța obișnuită, când devine senator, merge la Curtea Supremă (…) Mă opresc aici ca să nu fiu acuzat că atac un judecător, Doamne ferește! Nici nu știu cine e judecătorul de la tribunal, eu vă spun opinia mea ca jurist, pe procedură. Competența după persoană este apreciată de judecător. Ești senator, te duci la Curtea Supremă. Nu ești senator, rămâi la tribunal. Nu poți să fii și senator, și nesenator”, a spus Ponta la postul B1 TV.
El a precizat că, în condițiile în care nu a depus încă jurământul, Voiculescu „nu e senator”.
Dan Voiculescu va fi judecat din nou de magistrații instanței supreme în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, după ce Tribunalul București a luat act de faptul că acesta a fost ales senator.