Europarlamentarul PDL Cristian Preda consideră că justificarea deciziei de a nu mai direcționa bani de la CNAS către spitalele private este una de tip contabil, care arată că ministrul Sănătății vrea să salveze statul, nu pacientul.
Preda amintește, pe blogul său, că ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat că, începând de la 1 martie, banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu vor mai putea fi direcționați către spitalele private.
Europarlamentarul PDL arată că justificarea deciziei este „una de tip contabil”: statul va economisi astfel 10 la sută din banii alocați și-i va putea direcționa către spitalele pe care le administrează tot el.
„Strict economic vorbind, asta înseamnă că e musai ca statul să nu aibă parte de concurență loială! Pe de altă parte, dacă, spre deosebire de dl. ministru al sănătății, ne gândim și la pacienți, vom constata că, pentru USL, statul e mai important decât pacientul”, adaugă Preda.
El mai scrie că Eugen Nicolăescu a ținut, de altfel, să explice că aceasta e o viziune liberală. „Da, e o nouă filă din istoria liberalismului ajuns în epoca Becali. O epocă în care toate cuvintele sunt otrăvite”, continuă Preda.
„Dacă nu cădem de acord că pacientul e mai important decât statul, nu vom putea avea o soluție rațională. E straniu că un minsitru al sănătății vrea să salveze statul, nu pacientul”, mai scrie Cristian Preda într-un comentariu.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Târgu Mureș, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susține numai spitalele publice din România, fiind sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unitățile spitalicești private.
Nicolăescu a spus că cine își dezvoltă o afacere privată „nu și-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie să își gândească investiția bazându-se pe forțele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență”.
„Eu sunt liberal și ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să… Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puțin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit. Cineva care își dezvoltă o afacere privată nu și-o face pe banul public. Când își gândește business plan-ul respectiv, ca să-și facă investiția, se gândește ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență – sau poate printr-o competiție foarte serioasă și foarte deschisă, ceea ce mă îndoiesc. Deci, în acest moment, decizia noastră este clară: sectorul public trăiește din banul public; sectorul privat trăiește din banul privat”, a spus Nicolăescu.
El a arătat că „cine va vorbi” din sistemul privat împotriva acestei măsuri „nu va ști ce vorbește”.
În aceeași conferință de presă, Nicolăescu a precizat că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România. El a adăugat că nu știe încă dacă le va permite în continuare medicilor să lucreze simultan și în sistem public și în sistem privat.