Europarlamentarul PDL Cristian Preda susține, pe blog, că la vârful PDL este nevoie de „oameni de consens”, care să aibă credibilitate și care să producă viitor.
„Sunt foarte preocupat de ceea ce se întâmplă în ultimele zile în PDL. În preajma Convenției, e firesc ca disputele să se întețească și e de așteptat ca – uneori, poate chiar foarte des – să apară și derapaje. Asta e cultura locului: multă pasiune și convingeri puține”, scrie Preda pe blogul său.
El arată că este nevoie însă și de propuneri care să aducă substanță dialogului dintre diversele tabere.
„Altfel, se ajunge la polemică suburbană, la invective, la gesturi necugetate, unele ireparabile”, continuă Preda.
Eurodeputatul precizează că va încerca să propună în următoarele zile câteva observații care să poată aduce un plus, nu un minus în dreptul PDL.
„Prima remarcă pe care vreau s-o fac e legată de profilul uman de care cred că ar fi nevoie în acest moment la vârful PDL. Altfel spus: ce lideri ar trebui căutați?”, adaugă Preda.
În opinia sa, trei ar fi trăsăturile importante ale viitorului lider al PDL. „În primul rând, cred că e nevoie de oameni de consens, care – altfel spus – să poată ralia militanții și membrii. Sunt urgente acum o inventariere și apoi o sinteză a resurselor de care dispune PDL. Va câștiga cine va ralia, nu cine va dezbina. Pe scurt, aștept liderul care să spună «vin să vă împac, nu să vă exclud»”, precizează Preda.
Cristian Preda apreciază că este nevoie apoi de „oameni care să producă viitor”, cum a spus Sever Voinescu, nu care să-și dispute interpretarea trecutului recent.
„Iar acest viitor e legat de opoziția față de USL. Oameni de consens pentru interiorul PDL, liderii de care avem nevoie ar trebui să fie necruțători cu USL. Ar fi un dezastru să fie invers: adică necruțători cu colegii și făcând cu ochiul Guvernului”, consideră Cristian Preda.
În opinia sa, în profilul liderilor de care are nevoie PDL n-ar trebui pierdut din vedere și credibilitatea, care este „o chestiune de autoritate publică a cuvântului”.
„Prioritară nu e, cum se spune deseori, comunicarea, ci înțelegerea. Fiindcă o comunicare fără înțelegere prealabilă e ignorată. Pare foarte abstract, dar e ceva foarte simplu. În momentul acesta e nevoie de lideri care să poată impune idei în spațiul public. Nu trebuie să căutăm certăreți care te fac să schimbi canalul de îndată ce-i vezi, deși sunt din tabăra ta, ci bărbați și femei care să poată concepe în mod autonom și transmite în chip inteligibil interpretări ale situației politice și soluții alternatvie la cele ale USL”, arată Preda.
„Capabil de compromis în interior, angajat într-o critică fără menajamente a puterii și credibil, fiindcă gândește și e inteligibil: nu sunt singurele calități ale unor lideri veritabili, dar n-aș vota pe cineva care să nu le aibă pe acestea trei”, mai menționează europarlamentarul.
Actualul președinte al PDL, Vasile Blaga, și-a anunțat, luni, candidatura pentru reconfirmarea la șefia partidului.
La rândul său, deputatul Elena Udrea a anunțat, marți, că va candida la președinția partidului.
Convenția Națională a PDL pentru alegerea noii conduceri urmează să aibă loc în 23 martie.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1Tv, că Elena Udrea poate avea șanse pentru șefia PDL la o Convenție cinsitită, precizând însă că îi recomandă acesteia să se retragă dacă se constată că este aranjată Convenția PDL, „așa cum se produce acum”.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că PDL seamănă acum în interior cu FSN și nu îl mai poate ajuta în îndeplinirea obiectivelor sale, precizând că se uită la ce se întâmplă, dar nu îi vine să creadă ce vede.
De asemenea, președintele Traian Băsescu a criticat conducerea actuală a PDL și pe liderul Vasile Blaga pentru îndepărtarea echipei lui Emil Boc din fruntea partidului după alegerile locale din iunie 2012, dar și pentru rezultatele proaste obținute la alegerile parlamentare din decembrie.
Liderul PDL Vasile Blaga a declarat, vineri, ca răspuns la criticile lui Traian Băsescu la adresa sa, că vede că dintr-odată acesta și-a reevaluat poziția față de Victor Ponta și Liviu Dragnea, adăugând că președintele „se pricepe foarte bine la reevaluări”. El a mai spus, de asemenea, că românii știu că Traian Băsescu o susține pe Elena Udrea, el criticând faptul că șeful statului intervine, pentru a doua oară, într-o competiție internă a PDL.
Și alți lideri ai PDL au ținut să răspundă acuzațiilor șefului statului, fie afirmând că acesta ar trebui să dea mai multe detalii, fie arătându-se deranjați de interveția lui Traian Băsescu.
Au existat și lideri PDL care i-au dat dreptate președintelui Traian Băsescu. Liderul PDL Elena Udrea a declarat, vineri, la Roman, că în formațiune nu mai există, în prezent, „comunicare între vârful partidului și baza lui”, ea susținând că, din ce în ce mai mult, liderilor PDL le este frică să stea în fața oamenilor.
Fostul președinte al PDL Emil Boc și-a exprimat speranța ca dezbaterea internă care va urma în PDL după depunerea candidaturilor pentru funcția de președinte să fie fairplay, pentru a nu se transforma partidul, după Convenția Națională, într-unul care creează „fracțiuni și tranșee”.