Cristian Preda: Prezidențiabilul ideal – să nu fie antiamerican sau cineva care nu a învățat meserie
Europarlamentarul PDL Cristian Preda susține că prezidențiabilul ideal ar trebui să nu fie antiamerican sau cineva care nu a învățat vreo meserie sau care a avut „o carieră politică modestă”, „ca cea de ministru al sportului într-un guvern de coaliție cu 7 partide și două duzini de portofolii”, informează Mediafax.
El amintește, într-o postare intitulată „Portretul prezidențiabilului”, că Vasile Blaga a cerut membrilor BPN, dar și pedeliștilor de rând, să formuleze până pe 28 ianuarie „criteriile după care ne vom decide candidatul la prezidențiale”.
Potrivit lui Cristian Preda, candidatul ar trebui „să îmbrățișeze o viziune democratică”. „Testul relevant nu e recitarea cu intonație a consecințelor principiului majorității sau a valorii egalității. E mai util să triem altfel: cine a lăsat să se înțeleagă, prin decizii sau declarații, că oamenii politici au mai multe drepturi decât cetățenii sau că, în general, există clase ori categorii ierarhizate de cetățeni nu trebuie să aibă sprijinul PDL”, scrie Cristian Preda.
Pe de altă parte, prezidențiabilul trebuie să creadă, potrivit europarlamentarului PDL, cu sinceritate în virtuțile pieței. „Nu se califică, în opinia mea, cei care s-au îmbogățit din contracte cu statul. Poate fi, în schimb, candidat un om de afaceri veritabil, ca și cineva care nu are această experiență, dar nici nu confundă capitalismul cu spolierea statului. Deși în aparență marginal, e un criteriu foarte important”, menționează Preda.
Un alt criteriu menționat de acesta este „o experiență profesională consistentă în câmpul politic sau în afara lui”. „N-ar trebui să fie președinte cineva care nu a învățat vreo meserie sau care a avut o carieră birocratică sau politică modestă, cum e, de pildă, cea de ministru al sportului într-un guvern de coaliție cu 7 partide și două duzini de portofolii”, adaugă Cristian Preda.
Candidatul ideal ar trebui, de asemenea, să cunoască, în viziunea lui Preda, Uniunea Europeană, nu de la televizor, ci dintr-o experiență politică sau administrativă semnficativă.
„Să nu fie anti-american, adică anti-modern. Traducerea pentru modern: separația puterilor, respect pentru minoritate, libertate și toleranță; Să vadă în statul de drept o referință de neocolit. Cine a fost acuzat, cu temei, de corupție ar trebui să fie refuzat din start; Să poată vorbi liber fără să plictisească și să stăpânească la un nivel convenabil minimum 2 limbi de circulație internațională. Nu cred că e nevoie de alte comentarii; Să fie disponbil pentru compromis inteligent. Asta presupune să nu confunde fermitatea cu intoleranța față de adversari. E la fel de păgubos să fii dispus la tranzacționarea oricărui principiu, ca și să fii inflexibil doar cu opozanții; Să fi probat că e capabil să depășească spiritul partizan. Pentru a reprezenta cu adevărat națiunea și statul, și nu o tabără politică, e nevoie de experiența distanței, a neutralității critice. Avem nevoie de un președinte al României, nu al USL, al PDL sau al oricărui alt «trib»”, scrie Preda.
El menționează, la final, umorul: „Last but not least, să aibă umor, deși face politică. Cum angajarea politică produce stres și încruntare, avem nevoie de un președinte care să nu creadă că a fi responsabil înseamnă a fi infailibil. Are umor doar omul politic care știe că greșește. Nu m-am referit aici la modul de desemnare a unui candidat, ci doar la trăsăturile care ar trebui luate în seamă în momentul când se trimite anunțul referitor la selecție. Regulile competiției și bazinul de recrutare sunt foarte importante, dar, mai întâi, trebuie să vedem ce căutăm și, abia apoi, cum anume procedăm”, scrie Preda.
Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că membrii BPN și alți democrat-liberali care doresc au termen două săptămâni pentru a stabili criteriile pentru desemnarea candidatului la Președinție în 2014, arătând că normal ar fi ca acesta să fie din interiorul PDL.