Cristian Seidler: PSD habar nu are de unde să crească încasările la bugetul de pensii
Deputatul USR Cristian Seidler a scris marți, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că în acest moment România nu își permite să acopere o creștere cu 40% a pensiilor, oricât și-ar dori acest lucru.
El a explicat că acum doi ani, Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă depunea în Parlament o nouă lege a pensiilor fără să identifice și propuneri pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare care ar fi apărut ca urmare a adoptării unei asemenea legi.
Seidler susține că PSD nu a avut atunci nicio idee despre modul în care statul poate acoperi aceste cheltuieli, așa cum nu a avut nici marți, când Parlamentul a votat din nou creșterea cu 40% a pensiilor.
„Mi-aș dori să avem de unde să creștem pensiile – noi, ca țară. Vă arăt însă adevărul chiar dacă e dureros pentru că demonstrează încă o dată minciuna și manipularea PSDistă. Acum 2 ani, Guvernul PSD depunea noua lege a pensiilor la Parlament sub semnătura Vioricăi Dăncilă. Iată, în imagine, ce soluții propuneau ei atunci pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare datorate acestei legi: nimic, nu au scris nimic în acea rubrică pentru că n-aveau nicio idee despre cum ar putea să crească încasările la bugetul de pensii. Nici acum nu au nicio idee pentru că în legea votată azi în Parlament și care prevede din nou creșterea cu 40% a pensiilor, nu au scris nimic despre sursa fondurilor. Vorbim despre 10,4 miliarde anul acesta și 31,2 miliarde de lei anul viitor, bani care n-au existat și nu există în realitate, din păcate”, a scris Seidler.
El a și publicat o imagine cu propunerea legislativă de la acea vreme.
Seidler: Pensiile vor putea crește doar dacă vom avea mai mulți salariați
Deputatul USR a adăugat că pensiile vor putea crește în România doar dacă numărul de salariați va fi mai mare și dacă salariile din mediul privat din România vor crește.
„Spun încă o dată, pensiile vor putea crește doar dacă vom avem mai mulți salariați și salarii mai mari în economia privată din România
Până atunci, anul acesta, în primele 7 luni, s-au transferat deja 7,6 mililarde de lei de la bugetul de stat către bugetul de pensii, pentru a putea plăti pensiile de dinainte de majorarea cu 14%”, a mai scris Seidler.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat rectificarea bugetară în forma modificată în comisiile reunite de buget, care abrogaseră articolui privind creșterea pensiilor cu 14%, astfel că se revine la majorarea punctului de pensie cu 40%, conform formei legii adoptate de Legislativ, de la 1 septembrie.
Legea adoptată este acum în termenul de sesizare privind constituționalitatea, iar liberalii deja au anunțat că vor ataca decizia la CCR.
Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat cu 242 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă” și 11 abțineri și un parlamentar care nu a votat.