Prima pagină » Știri politice » CRIZA COVID-19. Președintele Iohannis, declarații de la Cotroceni. „Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale / Plata ratelor se poate amâna cu până la 9 luni / Urmează o rectificare bugetară” (VIDEO)

CRIZA COVID-19. Președintele Iohannis, declarații de la Cotroceni. „Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale / Plata ratelor se poate amâna cu până la 9 luni / Urmează o rectificare bugetară” (VIDEO)

CRIZA COVID-19. Președintele Iohannis, declarații de la Cotroceni.

Ședință de urgență la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu membri ai Guvernului pe tema noului coronavirus și a făcut o serie de declarații după finalul discuțiilor. 

Președintele Iohannis a anunțat că se va face o rectificare bugetară extraordinară, pentru a da mai mulți bani domeniului Sănătății și pentru a-i susține pe românii care intră în șomaj tehnic, precum și firmele aflate în dificultate.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunţat că Guvernul este pregătit să dea joi ordonanţa care va permite amânarea plăţii ratelor atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, cu până la 9 luni – după cum GÂNDUL.ro a anunțat de marți.

„Guvernul este pregătit ca mâine (joi-n.r.) să dea ordonanţa de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă, pe de o parte pentru persoane fizice, dar şi pentru firme: La cererea celor care au rate la bănci ratele se pot amâna cu până la 9 luni”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a anunțat în premieră și planul unei rectificări bugetare: „Se conturează o rectificare bugetară extraordinară, care se face pe două paliere. Este nevoie pentru a aloca mai mulţi bani pentru Sănătate. A doua chestiune se referă la oamenii care din varii motive nu mai pot merge la serviciu şi atunci este nevoie de bani pentru a suplini banii care se alocă pentru şomaj tehnic”, a spus, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„Am avut astăzi, împreună cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din Guvernul României, o întâlnire foarte importantă. Am discutat despre starea economiei românești în această perioadă de criză, am discutat despre protecția socială a românilor în această perioadă de criză și am discutat despre finanțele publice ale României în această perioadă de criză.

Am putut să constat că la nivelul Guvernului există multe proiecte foarte bune. Există foarte multă implicare și dorință de a rezolva problemele în așa fel încât și românii, și firmele românești să treacă cât se poate de bine prin această criză. Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înțeles că și românii au probleme imense, fiecare în felul lui, am înțeles că și firmele au probleme foarte mari.

Dorim să venim cu măsuri de sprijin, și pentru oamenii simpli, și pentru economia românească, pentru firmele românești, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece prin această criză. Fiindcă, dragii mei, criza se va termina la un moment dat și noi ne dorim cu toții ca, atunci când criza sanitară se termină, România să fie în stare, să fie în situația să repornim imediat economia și să revenim la o viață normală, care va veni, pe care ne-o dorim cu toții.

Două chestiuni aș vrea să spun în acest context, două măsuri pe care le-am convenit împreună cu premierul și cu miniștrii care au participat la această întâlnire. Prima – și cred că este foarte importantă – se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani.

A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic. Deci, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetară pentru a avea grijă de sănătate, de domeniul sănătății. Pe de cealaltă parte, de domeniul șomajului tehnic, deci de protecție socială.

A doua chestiune, care cu siguranță îi va bucura pe foarte mulți – Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România.

La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an. Suntem convinși că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate. Iată deja o serie de măsuri foarte concrete, care se vor constitui în facilități reale atât pentru oamenii simpli, cât și pentru firmele din economia românească”.

https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/261771228152860/

La discuţiile de miercuri au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

România, aflată în stare de urgență din 17 martie 2020, a intrat într-o nouă etapă în lupta împotriva pandemiei COVID-19 prin emiterea Ordonanței Militare nr.3 care instituie restricții extrem de dure ale circulației publice.

Sedinta de urgenta la Cotroceni pe tema COVID-19

Klaus Iohannis, implicat în deciziile Guvernului

La finalul şedinţei de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, preşedintele Iohannis va susţine o declaraţie de presă.

Şeful statului a avut şi marţi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare cu privire la COVID-19, la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru Poliția Română

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 25 martie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Poliției Române.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Poliția Română este o instituție cu un rol esențial în menținerea ordinii publice și în garantarea siguranței tuturor cetățenilor noștri.

În această perioadă, care este una dintre cele mai dificile pe care le-a cunoscut România, dumneavoastră, dragi polițiști, sunteți printre cei care aveți capacitatea de a contribui semnificativ la susținerea eforturilor pentru ca țara noastră să depășească cu bine momentele grele prin care trecem împreună.

Misiunea dumneavoastră este de a proteja oamenii și, în același timp, de a asigura un climat social de echitate, echilibru, siguranță și de încredere.

În acest context dificil, aveți datoria morală să fiți un exemplu de conduită și de responsabilitate pentru cetățenii în mijlocul cărora vă desfășurați activitatea și pe care îi serviți, să faceți dovada încrederii care v-a fost acordată și să aplicați legea cu fermitate, dar și cu respect față de demnitatea umană.

Îndeplinindu-vă îndatoririle cu cinste, integritate și onestitate veți consolida sentimentul de siguranță de care cetățenii au atât de multă nevoie în aceste momente și veți fi de ajutor semenilor noștri.

Dragi polițiști, fiți vigilenți, fiți fermi în aplicarea legii și, în egală măsură, protejați-i pe cei care au nevoie acum de sprijin! Chiar dacă inamicul este unul invizibil, lupta este una cât se poate de reală și este o luptă pe care suntem obligați să o câștigăm.

Vă mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le faceți în această perioadă, pentru profesionalism și curaj, și vă transmit gânduri bune și sănătate, alături de mulțumiri, familiilor dumneavoastră pentru sprijinul și înțelegerea acordate.

La mulți ani!”