Criza de la Chișinău dă palpitații la București. Ponta și Băsescu se acuză reciproc, Iohannis pică la mijloc: „Dau pe tavă Moldova înapoi Rusiei”

Publicat: 15 01. 2016, 12:52

În timp ce la Chișinău blocajul politic riscă să degenereze în alegeri anticipate, după ce președintele Nicolae Timofti l-a respins pe oligarhul Vlad Plahotniuc la postul de premier și a nominalizat propriul candidat, pe consilierul său Ion Păduraru, la București spiritele politice se încing, între foștii lideri ai României și președintele Klaus Iohannis.

Traian Băsescu și Victor Ponta susțin amândoi că România trebuie să sprijine Moldova cât mai puternic pe drumul său pro-european, Băsescu exprimându-și pentru a doua oară opoziția față de oligarhul Plahotniuc. Totuși, în timp ce Băsescu îl laudă pe președintele moldovean Timofti, Ponta îl acuză pe acesta și pe Klaus Iohannis că prin comportamentul lor „ar merita decorați de Putin”, pentru că „dau pe tavă Moldova înapoi Rusiei”.

În același timp, împins de la spate de iureșul creat, președintele Klaus Iohannis evită însă să intre în scandal și spune că îl susține pe Timofti, cu care a discutat la telefon, însă că „nu mă preocupă scrierile” lui Ponta.

Victor Ponta: Timofti și Iohannis merită să fie decorați de Putin pentru modul în care dau pe tavă Moldova înapoi Rusiei

Fostul prim-ministru Victor Ponta a arătat, într-o postare pe Facebook, că în Moldova „zarurile au fost aruncate – haosul este total, falimentul aproape inevitabil și perspectiva acaparării puterii de cei care se declară oficial pro-Rusia și anti-România devine o certitudine”.

Ponta arată că România a investit mult în Moldova în ultimii ani și că fostul premier moldovean Iurie Leancă a ajuns să semneze Acordul de Asociere a Moldovei la UE, înscriind țara pe o direcție „corectă”.

„În ultimele două luni am reușit însă să exportăm peste Prut prostia, miopia și dezinteresul caracteristic de la București! Trădarea Bucureștiului este cu atât mai condamnabilă cu cât nu ne mai aflăm în 1940, singuri împotriva unei URSS formidabil de puternică. Deci azi e pură lașitate și prostie! Când cei de la Chișinău aveau cea mai mare nevoie de sprijinul nostru, liderii noștri politici au plecat în vacanță!”, scrie Ponta.

Fostul premier consideră că la Chișinău există două tabere: una pro-europeană și pro-România, formată din PD, PL, PLDM și Iurie Leancă, și una pro-Rusia, formată din comuniștii lui Igor Dodon și Renato Usatîi. Ponta mai consideră că România a refuzat 

„Noi am refuzat să îl sprijinim pe Leancă (cel mai sincer și onest pro-european și român) pentru că în 2014 a votat cu Ponta. Am refuzat să sprijinim Partidul Liberal condus de Ghimpu și Chirtoacă (cei mai consecvenți și asumați unioniști) pentru că au fost prieteni și rude prin alianță cu Băsescu. Am refuzat să sprijinim Partidul Democrat (cel mai puternic acum în Parlamentul de la Chișinău) pentru că este social-democrat și partener al PSD. Am refuzat să sprijinim Guvernul Streleț al PLDM pentru că a făcut sedința comună cu Guvernul României în septembrie la Neptun. Rusia nu suferă de orbirea conducătorilor de la București. Dodon și Usatâi sunt sprijiniți puternic și pe față și în cazul alegerilor anticipate pot câstiga și Parlamentul și Guvernul și vor alege și noul Președinte (mandatul celui actual expiră în martie anul acesta)”, arată Ponta.

În final, Ponta îi atacă pe președinții Timofti și Iohannis. „Exact când era nevoie mai mare la București și Chișinău, sunt cei mai slabi și inadecvați lideri! Am văzut că Președintele Timofti al Moldovei (un om de treabă și bun la suflet, dar total rupt de realitate și influențat negativ de oameni cu resentimente personale) tocmai l-a decorat pe Președintele Iohannis (cel care a „contribuit” mult în ultimul an la situația Moldovei prin faptul că nu a făcut absolut nimic!). Cred că amândoi merită să fie decorați de Vladimir Putin pentru modul în care dau pe tavă Moldova înapoi Rusiei (după ce în 2014 frații noștri de peste Prut ajunseseră în cel mai apropiat punct de România și Europa din ultimii 75 ani)”.

Replica lui Băsescu: Poziția lui V.V.Ponta nu face decât să-i consolideze supranumele de „iresponsabil vesel”

Replica fostului președinte Traian Băsescu nu s-a lăsat așteptată. În al doilea mesaj postat pe Facebook în mai puțin de 24 de ore, prin care îl susține din nou pe președintele Moldovei Nicolae Timofti și îl desconsideră pe oligarhul „tupeist” Vlad Plahotniuc, Băsescu susține că România trebuie să ajute financiar urgent Moldova și îl face pe Ponta „iresponsabil vesel”.

„Este ultima șansă ! La Chișinău, Președintele Nicolae Timofti a cîștigat bătălia politică împotriva oligarhului tupeist Plahotniuc . Ion Păduraru, un fost judecător și un proeuropean convins, a primit și onoarea, dar și misiunea grea de a forma noul guvern. Dacă va fi sprijinit inclusiv din România, cred că va reuși (prietenii lui Plahotniuc de la București știu despre ce vorbesc). După formarea și validarea în parlament a noului guvern, România trebuie să vireze imediat suma necesară închiderii bugetului pentru anul 2016. Cred că finanțele din România trebuie să intre deja în discuții cu omologii de la Chișinău în baza legii de împrumut aprobată de Parlamentul României”, scrie Băsescu.

„Alegerile anticipate în R. Moldova convin Moscovei și forțelor politice promoscovite. În schimb, instalarea guvernului Păduraru înseamnă menținerea direcției vest, ceea ce este în interesul major al României. Președintele Nicolae Timofti și-a făcut datoria față de R.Moldova. Și-o va face și România? Este ultima șansă”, mai consideră fostul președinte.

Într-un post-scriptum la postarea sa, Băsescu îl atacă pe Victor Ponta pentru cele scrise pe Facebook în această dimineață: „Poziția lui V.V.Ponta împotriva Președintelui Timofti și în sprijinul implicit al oligarhului Plahotniuc, nu face decît să-i consolideze supranumele de „iresponsabil vesel”.

Klaus Iohannis spune că a discutat cu Timofti la telefon. Despre Ponta: „Nu mă preocupă scrierile acestui domn”

În prima sa ieșire publică, la două săptămâni de la începutul anului, președintele Klaus Iohannis a precizat, după participarea la sesiunea solemnă dedicată Zilei Culturii Naționale, că „acum puține zile” a vorbit la telefon cu președintele moldovean Nicolae Timofti despre situația politică de la Chișinău.

Iohannis nu a vrut să comenteze atacul dur al lui Victor Ponta. „Nu mă preocupă scrierile acestui domn”, a comentat sec șeful statului.

Sunt alături de președintele Timofti în demersurile pe care le face pentru a ieși din această situație complicată. Am încredere în responsabilitatea clasei politice de la Chișinău că va găsi calea cea mai bună pentru soluționarea crizei. Sper să avem o soluție repede și bună”, a declarat președintele.

El s-a arătat convins că se vor găsi soluții care „sunt la fel de importante pentru noi ca și pentru moldoveni, și anume soluții pentru păstrarea Republicii Moldova pe calea europeană”, având în vedere că ”acesta este lucrul care trebuie să intereseze”.

„Este o situație foarte complicată, sunt permanent informat și în contact cu actorii cei mai importanți de acolo”, a mai spus Klaus Iohannis.

El nu a dorit să comenteze pe marginea noii propuneri de premier a președintelui Timofti pe motiv că sunt chestiuni care trebuie să se întâmple ca urmare a inițiativei celor implicați.