CRIZĂ ÎN USL. De ce nu s-au înțeles Ponta și Antonescu pe noua structură a guvernului. Condițiile premierului

Publicat: 11 02. 2014, 22:07
Actualizat: 29 07. 2014, 18:55

A doua zi a negocierilor din interiorul USL pentru modificarea structurii Guvernului s-a soldat cu un nou eșec, liberaliii refuzând oferta cu care a venit premierul Ponta prin care și Partidul Conservator ar urma să primească un post de vicepremier. Cum liberalii nu au acceptat oferta premierului, Victor Ponta a blocat în continuare numirea lui Klaus Iohannis în funcția de vicepremier și ministru de Interne, dar și a nominalizărilor făcute de PNL pentru Sănătate, Finanțe și Economie. La conferința de la sediul USL Victor Ponta a venit singur, Crin Antonescu și Klaus Iohannis mergând direct la sediul central PNL fără a face declarații.

” Nu avem astăzi o decizie. A existat o propunere ca guvernul să meargă luni în Parlament cu o formulă care să-l includă pe domnul Iohannis vicepremier și ministru de Intrene, alți trei viceprim-ministri”, a spus Ponta. „Nu a existat un consens în cadrul USL și a rămas să mai discutăm”, a adăugat premierul.

Ponta a precizat că PSD nu a vrut să ia vreun minister de la PNL, nici să dea, ci a propus doar ca patru dintre miniștrii delegați să devină plini: buget – Liviu Voinea (PSD), energie – Constantin Niță (PSD) , IMM – Maria Grapini (PC) și Ape – Lucia Varga (PNL).

„Nu avem un consens pe această formulă de restructurare a guvernului”, a spus premierul.

Ponta a ținut să precizeze că nu dorește să vină în Parlament pentru a se da un vot pentru modificarea structurii Guvernului până nu se ajunge la un consens în USL. În aceste condiții, liberalii nu își pot impune în Guvern oamenii nominalizați la Delegația Permanentă

Cu parlamentarii în stand-by pentru învestirea unui guvern restructurat, Crin Antonescu și Victor Ponta s-au întâlnit din nou în această după-amiază, într-o ședință a USL lărgită, pentru o nouă rundă de negocieri. În avans, după contrele transmise încrucișat cu premierul cu o seară înainte, Crin Antonescu a susținut că, din punctul de vedere al PNL, lucrurile sunt clare, iar „dorința mea de a fi împăciuitor este proverbială”, chiar dacă cu câteva ore înainte Klaus Iohannis, pentru al cărui atribuții de vicepremier liberalii  se bat, declarase că USL se poate rupe dacă PNL și PSD nu se înțeleg.

Șeful liberalilor a spus însă că vrea stabilirea clară a atribuțiilor de vicepremier ale lui Klaus Iohannis, nu ia în calcul un schimb de minister și nici o schimbare a ponderii partidelor în Guvern.

Într-o discuție sunt mai mulți parteneri. Din punctul meu de vedere este bine și s-ar putea ajunge la o concluzie și astăzi”, a spus Antonescu.