Mihail Kavelașvili, un critic dur al Occidentului, a depus duminică jurământul în funcția de președinte al Georgiei, în timp ce țara se confruntă cu una dintre cele mai grave crize politice din ultimii ani. Decizia guvernului de a îngheța procesul de aderare la Uniunea Europeană până în 2028 a declanșat proteste masive, iar opoziția acuză guvernarea de fraudă electorală și autoritarism, transmit AFP și Reuters.
Tot duminică, Salome Zurabișvili a refuzat să recunoască legitimitatea noului președinte, susținând că rămâne „președintele legitim al Georgiei”.
În fața unei mulțimi de susținători adunați la palatul prezidențial, Zurabișvili a anunțat că va părăsi reședința oficială, dar că va continua să lupte pentru democrația țării.
„Voi părăsi palatul prezidențial pentru a fi alături de voi, purtând cu mine legitimitatea, steagul și încrederea voastră”, a spus Zurabișvili.
Fosta șefă de stat a adăugat că Mihail Kavelașvili nu a fost ales în mod corect, deoarece parlamentarii care l-au pus în funcție au fost aleși în cadrul alegerilor parlamentare din octombrie despre care ea spune că au fost marcate de fraude. Partidele de opoziție din Georgia o susțin pe Zurabișvili.
Criza politică din Georgia s-a adâncit după alegerile legislative din octombrie, când partidul de guvernământ, Visul Georgian, a fost declarat câștigător, în ciuda acuzațiilor de nereguli grave din partea opoziției.
Decizia autorităţilor de a suspenda procesul de aderare la UE până în 2028 a turnat gaz peste foc, provocând mai multe săptămâni de manifestaţii proeuropene. În unele cazuri, manifestațiile au fost dispersate cu forța de către poliție.
Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI: