Cronica unei demisii așteptate. Vrei ca premierul Victor Ponta să demisioneze?

Cronica unei demisii așteptate. Vrei ca premierul Victor Ponta să demisioneze?
Publicat: 16/06/2015, 23:14

Victor Ponta, alături de Silvio Berlusconi, sunt singurii premieri din Uniunea Europeană care nu au demisionat după ce pe numele lor a început urmărirea penală. Promisiunea premierului Ponta, făcută în multe declarații publice, că își va da demisia dacă procurorii vor începe urmărirea penală pe numele său nu a fost respectată. Nu a fost respectată nici promisiunea aceluiași premier că va vota toate cererile venite la Parlament din partea procurorilor, fiind respinsă exact solicitarea pentru urmărirea sa penală. În schimb, Victor Ponta a pornit o campanie mediatică împotriva procurorilor, pe care îi acuză că i-au făcut un dosar politic, că vor să dea o lovitură de stat pentru schimbarea guvernului și că fac jocurile Rusiei pentru a genera instabilitate în țară. Premierul nu a ținut cont nici de solicitarea președintelui Klaus Iohannis care i-a solicitat demisia. Având sprijinul majorității guvernamentale, premierul urmărit penal a spus de duminica trecută că nu va demisiona, chiar dacă este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri și evaziune fiscală.

Vineri, 5 iunie, Victor Ponta postează pe Facebook, înaintea depunerii moțiunii de cenzură a PNL următorul mesaj: „E foarte bine că PNL-PDL depun azi moțiunea de cenzură! Într-o țară democratică europeană, bătălia politică se duce în Parlament (nu la DNA sau pe siteuri)! Majoritatea actuală este unită și are proiecte importante de realizat în perioada următoare – Cod Fiscal, Legea Salarizării, etc.”
La scurt timp, premierul Ponta și avocata sa ajung la DNA, unde fuseseră invitați de procurori pentru a fi audiați în „dosarul Șova”, privind contractele cu complexurile energetice Rovinari și Turceni. La ieșire, premierul Ponta anunță că este suspect.

Comunicatul DNA precizează situația premierului: „procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor. În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României.

Președintele Klaus Iohannis a organizat o conferință de presă după anunțul oficial al DNA în care i-a solicitat premierului Victor Ponta să-și prezinte demisia. Anterior, cei doi au avut o discuție privată în care premierul i-a spus că se gândește la demisie.

În presă apare informația că Victor Ponta l-a informat de joi seara pe vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, aflat în vizită în România, că ar putea demisiona dacă pe numele său începe urmărirea penală.

Tot vineri, de la partid încep să vină mesaje în numele organizațiilor locale, dar și din partea liderilor de la centru și a parlamentarilor, în care i se cere lui Victor Ponta să nu demisioneze. Concepute de consultanții lui Victor Ponta toate comunicatele din teritoriu au mesaje comune, cum sunt înlăturarea abuzivă a unui premier de procurorii DNA.

La scurt timp după plecarea lui Victor Ponta de la DNA, este chemat din nou la audieri senatorul Șova, cel pentru care Senatul a respins cererea de reținere și arestare preventivă. Șova este pus sub control judiciar.

În Parlament, președintele Camerei Deputaților convoacă Biroul Permanent pentru a demara procedurile cu privire la Victor Ponta. Pe numele premierului a ajuns la Parlament solicitarea DNA privind urmărirea penală, care trebuie votată de deputați.

Frans Timmerman se întâlnește la Palatul Cotroceni cu președintele Iohannis și îl anunță că este o zi interesantă.

Liderii Opoziției, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, îi cer demisia premierului Ponta. Din țară continuă să vină comunicatele organizațiile PSD, care își arată sprijinul total pentru Victor Ponta.

Apărarea lui Victor Ponta începe să intre în acțiune. Din partea premierului se trimite ambasadelor, dar și colegilor socialiști o scrisoare în care premierul se apără în fața acuzelor procurorilor.

Laura Codruța Kovesi iese să clarifice situația și contrazice teoria lansată de Victor Ponta: moțiunea de cenzură nu are legătură cu începerea urmăririi penale pe numele premierului.

Fostul președinte Traian Băsescu scrie pe Facebook că Ponta trebuie să plece cât mai repede din fruntea Guvernului.

Premierul Ponta primește și susținere internațională: socialiștii europeni transmit un measj că îl spriijnă.

Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de coaliție al premierului, lansează vineri, 5 iunie, un nou mesaj: „o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separației și echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani”.

De la partid se anunță convocarea pentru luni a Comitetului Executiv Național, în care se discută cazul premierului. Tot luni, urmează să se întrunească și Comisia Juridică din Camera Deputaților pentru a se discuta solicitarea procurorilor DNA.

Sâmbătă, 6 iunie, vicepremierul Gabriel Oprea afirmă că România nu trebuie să intre într-o criză politică prin schimbarea premierului.

PNL cere alegeri anticipate din cauza situației premierului Ponta.

Duminică, 7 iunie, premierul Ponta convoacă la Parlament liderii partidelor din coaliția de guvernare. Anunță că nu va demisiona și își prezintă strategia prin care se va apăra. Premierul lansează și ipoteza unei lovituri de stat, deoarece dacă Parlamentul aprobă cererea de urmărire penală, președintele Iohannnis îl poate suspenda din funcție. Pesediștii anunță că nu vor vota în Parlament solicitarea DNA și îl vor apăra pe Victor Ponta. La fel fac și parlamentarii din coaliția de guvernare.

În Piața Victoriei, câteva sute de persoane îi cer demisia premierului Ponta. Mitingul neautorizat este împrăștiat de jandarmi, iar protestarii sunt împrăștiați.

Premierul Ponta trimite o scrisoare ambasadelor pentru a-și prezenta punctul său de vedere asupra cazului.

Președinta Consiliului Național al PSD, Rovana Plumb, lansează un atac asupra președintelui Iohannis, susținând că acesta a candidat deși avea un dosar la Înalta Curte. Social-democrata nu spune că nu era un dosar penal, ci unul de incompatibilitate.

Luni, 8 iunie, la partid, premierul reia teza loviturii de stat și amenință cu plângeri penale pe cei care ies în stradă pentru a-i cere demisia.

Bloomberg scrie în pagina electronica că lupta pentru viitorul premierului român Victor Ponta se mută în Parlament, unde acesta va încerca să se folosească de majoritatea pe care o deține coaliția aflată la putere pentru a lupta împotriva anchetei de corupție și unei moțiuni de cenzură.

Premierul părăsește Comitetul Executiv al PSD pentru a participa de la ora 16, la ședința Comisiei Juridică care discuta cazul său. Comisia dă aviz negativ cererii procurorilor, iar votul în plen se stabilește pentru marți ora 10.00.

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, la propunerea Delegației României, a cerut, luni, ca situația premierului Victor Ponta, față de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European, președintele PE, Martin Schulz, propunând ca subiectul să fie discutat în LIBE.

În ședința Comitetului Executiv al PSD se cere demisia ministrului Justiției Robert Cazanciuc, acesta fiind acuzat că nu dorește modificarea codului Penal și de Procedură Penală.

Marți, 9 iunie, în ziua votului pentru solicitarea DNA în cazul Ponta, ambasada SUA dă următorul mesaj: „orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”.

Înaintea votului din Camera Deputaților, premierul susține că are emoții, deși beneficiază de sprijinul majorității. Camera Deputaților respingere cererea procurorilor venită pe numele premierului, acesta rămâne cu imunitatea parlamentară.

Ponta dă mai multe interviuri în presa străină, afirmând că a luat în considerare demisia după ce a fost informat că este suspect într-o anchetă de corupție, dar a decis să rămână în funcție pentru a asigura stabilitatea politică – Associated Press în pagina electronică.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declară în presa maghiară că era mai bine pentru țară dacă premierului Ponta își dădea demisia.

Marți, 9 iunie, după votul din Camera Deputaților, vine reacția virulentă a ambasadelor.

Ambasada Olandei la București: toți oamenii sunt egali în fața legii, apreciind că „evoluțiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile față de justiție și corupție din România”.

Guvernul Marii Britanii recunoaște importanța luptei împotriva corupției în România și necesitatea ca instituțiile sistemului judiciar să poată acționa cu imparțialitate și în spiritul unei independențe depline.

Victor Ponta participă la ședința CSAT.

Președinta Înalte Curți, Livia Stanciu, comentează succint decizia Parlamentului în cazul Victor Ponta: așa a decis Parlamentul.

La finalul ședinței CSAT, președintele Iohannis îl atacă dur pe premierul Ponta, căruia îi mai cere o dată demisia: „domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu” și ” să distrugi instituții și principii pentru a salva cariera unei persoane e inaccceptabil într-o democrație.

Klaus Iohannis susține că nu l-ar fi suspendat pe premierul Ponta din funcție dacă se aproba cererea de urmărire penală.

Ambasada SUA dă un al doilea comunicat după votul în cazul premierului Ponta.

„Legea trebuie să se aplice egal pentru toți. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru blocarea procedurilor judiciare. Orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie să își poată desfășura activitatea complet independent și trebuie să se respecte întru totul atât legislația românească, cât și principiul unui proces echitabil”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Premierul Victor Ponta continuă să dea interviuri în presa internațională despre situația sa, dar participă și la o emisiune la Antena3.

În The Guardian, Ponta explică că România trebuie să fie un stat „stabil și predictibil” în cea mai „sensibilă” regiune a Europei , subliniind că „doar Rusia ar deschide șampanie” pentru „o criză îndelungată” la București.

Tot marți, Manfred Weber, președintele grupului PPE din Parlamentul European, a criticat decizia Camerei Deputaților de blocare a cercetării penale a premierului Victor Ponta, căruia îi cere să demisioneze, explicând că situația din România este „inacceptabilă”.

Ultima acțiune de marți a premierului Victor Ponta a fost să se întâlnească cu însărcinatul cu afaceri al SUA și cu ambasadorul Canadei, în care le explică votul din Parlament.

Vasile Blaga dezvăluie la gândullive că pesediștii au pregătit o contramanifestație pentru vineri, ziua moțiunii de cenzură, după ce PNL a solicitat aprobare pentru miting.

Miercuri, 10 iunie, în ședința de Guvern, premierul Ponta îi transmite ministrului Justiției că este mai efficient de când se află în coordonarea vicepremierului Oprea. Surse politice declaraseră pentru gândul că pentru a-l salva pe Robert Cazanciuc, ministerul Justiției va trece la UNPR.

Le Monde scrie că ofensiva justiției contra lui Ponta este un punct-cheie al bătăliei pentru modernizarea României.

Ambasadorul Franței, Francois Saint Paul, reacționează la RFI după votul din Camera Deputaților, afirmând că prezumția de nevinovăție, egalitatea în fața legii și o acțiune neobstrucționată a justiției sunt principia esențiale ca valori ale Uniunii Europene. Reacția ambasadei Franței vine după cea a SUA, Marii Britanii, Germaniei și Olandei.

Joi, 11 iunie, parlamentarii PSD și UNPR anunță că nu vor vota la moțiunea de cenzură a PNL.

Ministrul Ioan Rus și-a dat demisia după ce afirmase la Digi24, miercuri seara, despre românii care muncesc în străinătate că cei care câștigă 1.500 de euro, că „de banii ăștia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

Vineri, 12 iunie, a fost respinsă în Parlament moțiunea de cenzură a PNL, această adunând doar 194 de voturi, parlamentarii UNPR și PSD fiind ținuți în bănci. Premierul Ponta pleacă din Parlament și este așteptat să participe sâmbătă la Congresul socialiștilor europeni de la Budapeste. Victor Ponta este surprins vineri seara, la Baku, la deschiderea Jocurilor Europene. În imagini premierul Ponta apare în spatele președintelui rus Vladimir Putin.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...