CSM atacă la CCR ordonanța Iordache. Iohannis: „Ce a făcut Guvernul e inadmisibil, o bătaie de joc”
„Prezența mea astăzi, aici, se datorează faptului că avem o situație neobișnuită (…) Pot să spun că am aflat opinia membrilor CSM. Din punctul meu de vederem doamna președinte a CSM e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituții. Toți mebrii CSM sunt solidari cu președinta CSM. Eu plec mulțumit de aici, am putut să constat o solidaritate cu președinta CSM (…) Acest conflict e evident”, a declarat șeful statului la finalul ședinței CSM.
Întrebat dacă consideră că este un proiect cu dedicație și dacă da, pentru cine, Iohannis a răspuns că nu asta este problema: „Nu vreau să intru în astfel de detalii. Au fost multe luări de poziție și multă lume a spus cu punct și virgulă că sunt acte nomative cu dedicație, însă nu asta e problema. Problema e că în acest fel cum a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept”, a spus Iohannis.
Șeful statului a subliniat că Executivul va trebui să dea socoteală românilor pentru modul în care a procedat.
„E inadmisibil să tot fugă de presă și de explicații. A fost inadecvat modul în care Guvernul a prezentat aceste concluzii și acte normative. La un moment dat, Guvernul va trebui să dea socoteală românilor de ce au procedat așa și nu altfel”, a afirmat șeful statului.
Întrebat dacă va face o vizită Avocatului Poporului, Iohannis a răspuns: „Asta discutăm mai târziu”.
Anterior, șeful statului anunțase că „îi va face o vizită” și Avocatului Poporului, cel care poate sesiza CCR în cazul Ordonanței Guvernului.
„Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi, nu mi-e dor de el dar trebuie să-i comunic personal că așteptăm cu toți o poziție din partea lui”, spunea Klaus Iohannis.
„Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. Asta nu se poate. Este o ofensă adusă justiției și în acest cadru dumneavoastră, acum în mod exceptional și cu participarea mea, răspundeți de independența justiției și eu cred că ea a fost încălcată și este încălcată printr-un astfel de comportament în mod grav. Părerea mea este că trebui luată atitudine nu doar declarative, ci și institutional. Îmi imaginez că primul pas instituțional este sesizarea CCR. Acest lucru vi-l propun dar nu vreau să vi-l impun. Înțeleg de la doamne președinte și domnul vicepreședinte că aveți un singur punct pe ordinea de zi, avizarea actului care a fost deja adoptat. Eu vă propun să completăm ordinea de zi cu un punct care s-ar putea numi decizia privind declașarea unui conflict constitușional la CCR”, a declarat Klaus Iohannis în timpul ședinței plenului.
Șeful statului și-a arătat sprijinul față de magistrați, precizând că îi va susține în ceea ce privește sesizarea CCR. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că ar putea fi invitat și Avocatul Poporului „să ia atitudine”, întrucât „a fost foarte activ în ultima perioadă”. În replică, Iohannis a declarat : „Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi, nu mi-e dor de el dar trebuie să-i comunic personal că așteptăm cu toți o poziție din partea lui”.
La finalul ședinței, președinta CSM, Mariana Ghenea, a confirmat că plenul a respins în unanimitate avizarea modificărilor de la Justiție și că, la inițiativa sa, susținută de ceilalți membri, CSM va sesiza Curtea Constituțională.
„Vă spuneam dimineață, la intrarea în sediul Consiliului, răspunzând la întrebările dumneavoastră, dacă am gândit și alte modalități cu privire la împiedicarea punerii în aplicare a OUG. Vă declarăm că am gândit cu privire la acest aspect. Am declarat că inițiez procedura de sesizare a CCR ăn temeiul art. 146 lit e) din Constituție, urmând ca instituția constituțională, CCR, să fie învestită în această modalitate”, a declarat Ghenea.
Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri dimineață, la ședința CSM. Înaintea ședinței, președintele a spus că ceea ce a făcut Guvernul este „inadmisibil, inacceptabil, e un scandal, o bătaie de joc”,
„Este inadmisibil, inacceptabil, e un scandal, o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi o documentație, o OUG într-un domeniu atât de sensibil cum e Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Această chestiune nu e pur și simplu tolerabilă. Pentru a vedea cum vede sistemul de justiție această chestiune am venit azi la CSM”, a declarat Klaus Iohannis înainte de a participa la ședința CSM.
La rândul său, procururul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, înainte de a intra la ședința CSM, că este „imperios necesar” ca ordonanța de modificare a codurilor penale, adoptată azi-noapte de Guvern, să fie atacată la CCR pentru că „derapajul de neconstituționalitate e vădit”. Lazăr a adăugat faptul că „va putea fi observat cu ușurință acest derapaj”.
„În cursul serii am primit un proiect de OUG pentru a ne pronunța în legătură cu acest proiect și pentru asta a fost convocat plenul CSM în acest moment. După cum se vede, am fost puși în fața faptului împlinit”, a declarat procururul general al României, Augustin Lazăr, înainte de a intra la ședința CSM.
Întrebat cum mai poate CSM să influențeze OUG, Lazăr a răspuns: „E o bună provocare pentru autoritatea judecătorească și autoritatea judecătorească e cea care trebuie să dovedească acum că are substanță și că nu poate fi tratată drept cantitate neglijabilă”.
„Doresc să vă spun că în calitate de membru al CSM am și eu partea mea de decizie și de responsabilitate de a examina și a-mi exercita partea care îmi revine din această autoritate a CSM. Punctul de vedere al CSM e foarte important și urmează ca azi să se expună un nou punct de vedere. Pentru a avea o aplicare a legii eficace, e nevoie să ai instrumente juridice la nivelul celor apte de a combate acest fenomen. Când am intrat în UE, tocmai cu acest pachet legislativ am intrat”, a mai declarat procururul general al României, Augustin Lazăr, înainte de a intra la ședința CSM, întrebat ce îi răspunde ministrului Florin Iordache, care spunea că Parchetul trebuie doar să aplice legile, în timp ce elaborarea lor este atribuția Parlamentului.
Totodată, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a declarat, înainte de a participa la ședință, că „OUG a a fost adoptată fără avizul CSM”.
„Singurul lucru pe care pot să îl spun: noi ca popor avem o problemă cu valorile morale”, a mai spus Cristina Tarcea.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, nu a fost prezent la ședința CSM.
Adoptarea ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală de către Guvern reprezintă „o nesocotire gravă a dispozițiilor legale în materia avizării și a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”, a transmis CSM, miercuri dimineață, în cadrul unui comunicat de presă.
Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că solicitarea Ministerului Justiției, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, „nu reprezintă o intenție reală în obținerea avizului prevăzut de lege, având în vedere adoptarea, în ședința Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, a proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, anterior consultării corpului profesional și avizării de către Consiliul Superior al Magistraturii”.
Consiliul Superior al Magistraturii transmite că, anterior ședinței Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul Justiției a fost personal înștiințat și invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la ședința plenului convocată de urgență pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea și dezbaterea solicitării de avizare.
„CSM consideră că adoptarea proiectului în condițiile menționate reprezintă o nesocotire gravă a dispozițiilor legale în materia avizării și a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”, se mai arată în comunicatul de presă al CSM.