CSM decide situația completurilor de cinci JUDECĂTORI de la ÎCCJ. Simona Marcu: Vom da o hotărâre pentru DEBLOCAREA activității
Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se află punctul 24779/2018, referitor la „efectele deciziei nr. 685 din data de 7 noiembrie 2018 a Curții Constituționale a României”.
„Mâine (miercuri -n.r.) la 12.00, vom avea Secție pentru judecători și vom da o hotărâre de principiu care să deblocheze activitatea completurilor de 5 judecători. Secția pentru judecători are, potrivit legii organice, atribuții referitoare la organizarea și funcționarea instanțelor. Punctual, în problema acestor completuri, vom respecta decizia CCR și vom crea condițiile, în limita competențelor noastre, ca acestea să redevină funcționale cât mai urgent”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Simona Marcu.
În motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, magistrații au precizat că obligația de a identifica soluțiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecată și de a asigura punerea lor în aplicare revine Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, luni, ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecători să fie amânate pe 14 ianuarie, în urma deciziei Curții de Apel București privind anularea tragerii la sorți a completurilor din 9 noiembrie. Între procese se numără și cel al lui Liviu Dragnea, dar și cel al lui Toni Greblă, achitat în primă instanță pentru fapte de corupție.
La Completul numărul 1 de 5 judecători, care urma să intre în ședința de judecată din data de 3 decembrie, se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghiță – dosarul privind intervențiile la vârful Poliției și Parchetului Prahova, Victor Ponta – dosarul Turceni-Rovinari – și cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.