Prima pagină » Știri politice » CSM: Tăriceanu a încălcat independența justiției

CSM: Tăriceanu a încălcat independența justiției

CSM: Tăriceanu a încălcat independența justiției
Plenul CSM consideră că îndemnul pe care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a adresat parlamentarilor, acela de a nu se mai exprima prin vot asupra solicitărilor DNA, aduce „atingere asupra independenței justiției" și principiului separației puterilor în stat, subminând credibilitatea sistemului judiciar. Tăriceanu a argumentat atunci că Direcția Anticorupție este folosită politic și a precizat că discutarea cererilor nu este o urgență, ele putând aștepta și până când se formează viitorul Parlament.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmațiile domnului Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, lansate în spațiul public în data de 16 octombrie 2016 prin documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina de internet a Senatului, au adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, cu consecința subminării credibilității justiției ca sistem”, se arată în comunicatul CSM. 
 
Verificările au fost făcute de inspectorii judiciari, care au constatat că afirmațiile lui Tăriceanu au trecut dincolo de limitele impuse de discursul politic și au determinat suspiciuni referitoare la independența și imparțialitatea procurorilor DNA. 
 
„Prin afirmațiile sale, fără argumente plauzibile, demnitarul acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele penale în mod tendențios și preferențial, aflându-se la discreția unor persoane cu funcții de conducere care acționează nelegal în scopul realizării unor interese de natură politică”, mai precizează documentul citat. 
 
Îndemnul lui Tăriceanu a adus atingere principiului separației puterilor în stat, au mai constat inspectorii judiciari, fapt care a dus la decredibilizarea și afectarea prestigiului justiției și a reputației magistraților. 
 
Pe 16 octombrie, Călin Popescu Tăriceanu a făcut un apel către parlamentari să refuze a se mai pronunța până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA, susținând că dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu reprezintă nicio urgență.
 
„Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții. Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare”, a arătat Tăriceanu în apelul său către parlamentari.
 
El a susținut atunci că întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, „coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri”.
 
„Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA. Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe. Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții”, a adăugat șeful Senatului.
 
Călin Popescu Tăriceanu a argumentat că societatea nu trebuie să accepte judecăți cu măsură dublă: „Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze, pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți”, încheia Tăriceanu apelul său către parlamentari. 

 

Citește și