Ministrul liberal Cătălin Predoiu, a participat pe 28 septembrie la reuniunea Consiliului JAI, de la Bruxelles, reuniune la care participă miniștrii de interne din fiecare stat membru UE. Predoiu a spus că în cadrul Consiliului s-a adoptat un „important regulament privind migrația”.
În condițiile în care la Roma, miniștrii de externe nu au ajuns la o concluzie privind migrația, Italia blocând politica de azil, la Bruxelles lucrurile par să fi mers destul de bine. Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a spus la întoarcerea în țară că în cadrul JAI s-a aprobat un regulament care face parte dintr-un „pachet” de 5 regulamente privind fenomenul migrației, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migrația, cadru legislativ aflat în negocieri de nu mai puțin de 8 ani la nivelul instituțiilor europene.
Recent, Parlamentul European a blocat discuțiile pe celelalte patru regulamente, condiționând adoptarea lor de deblocarea la nivelul Consiliului JAI a discuțiilor pe cel de-al cincilea, regulamentul de criză agreat ieri, astfel încât Parlamentul să dezbată și să adopte împreună toate cele 5 regulamente interconectate privind migrația.
Discuția din Consiliului JAI a fost importantă, pentru că a deblocat practic întregul proces la nivelul Parlamentului European. Foaia de Parcurs privind adoptarea noului cadru legislativ la nivelul UE privind migrația prevede aprobarea tuturor regulamentelor cel târziu în luna februarie a anului 2024, a precizat ministrul de interne român.
Pe agendă au figurat subiecte referitoare la dimensiunea externă a migrației, Pactul privind migrația și azilul, cooperarea cu America Latină pentru combaterea crimei organizate și a traficului de droguri, dar și consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Am discutat despre securitatea europeană și necesitatea cooperării internaționale în lupta împotriva criminalității organizate și a traficului de droguri, a subliniat Predoiu.
În afară de noul regulament privind migrația, despre extinderea spațiului Schengen și veto-ul Austriei, dat de Nehammer și Karner, ministrul Predoiu nu a spus nimic. Nici pe pagina sa de socializare, nici în comunciatul emis de MAI. Asta deși România și-a demonstrat eficiența în protecția frontierelor şi politica de azil şi migraţie şi este gata să pună la dispoziție expertiza sa, de exemplu pe cea privind procedurile de azil şi returnare, domeniu în care a fost deja solicitată în acest sens de un important stat membru al UE, precizează MAI.
Recent, premierul Marcel Ciolacu declara că va ataca Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) dacă țara vecină nu deblochează veto-ul privind aderarea României. (detalii AICI)
Deși discuțiile din acest Consiliu JAI au fost mai mult tehnice, următoarele întâlniri programate pentru 19 octombrie și 4 decembrie, ar putea fi decisive în ceea ce privește admiterea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație al mărfurilor și persoanelor – Schengen.
CITIȚI ȘI: