Cu ce se laudă Firea după un an la Primăria Capitalei. „Bucureștenii merită respectul autorităților”
Gabriela Firea a precizat că administrația Capitalei a avut, în primul an de mandat, două direcții principale de acțiune, respectiv deblocarea proiectelor importante pentru București și reformarea structurii administrative a Primăriei.
Astfel, au fost puse bazele Holdingului Municipal „Bucuresti – capitală europeană”, alcătuit din 21 de societăți comerciale pe acțiuni, deținute integral de municipalitate, care vor presta servicii de calitate mai bună, la prețuri mai mici.
„Cea mai importantă realizare este că am deblocat zeci de șantiere din Capitală în care nu se mai lucra de aproape doi ani de zile sau se lucra într-un ritm de melc: Arcul de Triumf, Pasajul Sudului, Ciurel, Ambulatorul și Spitalul de Copii Victor Gomoiu și altele. Am avut curajul să spun stop contractelor păguboase pentru bucureșteni în mai multe domenii: managementul traficului, reparațiile la străzi și semnalizare, Arena Națională, case de avocatură. Am înlăturat căpușele de la RADET și RATB. Am decis cea mai mare investiție în spitale și în cabinete medicale școlare și stomatologice – 90 mil euro”, a declarat primarul general al Capitalei.
Gabriela Firea a anunțat că speră va fi ascultată de noul guvern și că acesta va fi mai receptiv la problemele din București.
„Cotizăm serios la bugetul național și bucureștenii merită respectul autorităților”, a concluzionat edilul.
Printre proiectele finalizate în decursul acestui an de mandat, Gabriela Firea a enumerat Planul de Mobilitate Urbana Durabilă -prin care administrațiile din Capitală și Ilfov vor putea accesa fonduri europene de până la 220 de milioane de euro, prin Programul Operațional Regional, dintre care 150 milioane de euro vor fi folosiți pentru reformarea transportului public; Planul Integrat de Dezvoltare Urbană -care vizează amenajarea mai multor parcări subterane, piațete și bulevarde din centrul orașului, precum și amenajarea cheiului Dâmboviței; Strategia de alimentare cu energie termică a Capitalei; finalizarea lucrărilor de modernizare de la Arcul de Triumf; finalizarea lucrărilor de amenajare a Centrului pentru situații de urgență; inaugurarea de creșe, spălătorii sociale, programe sociale; reluarea circulației pe bd Liviu Rebreanu; inaugurarea noului sediul al Muzeului Literaturii Române; inaugurarea Observatorului Astonomic; inaugurarea noului Ambulatoriu integrat al Spitalului Clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” sau reabilitarea infrastructurii educaționale din București.
Printre proiectele deblocare, aflate în curs de finalizare, Primăria Capitalei enumeră Pasajul Sudului, Proiectul Pod Ciurel -Străpungere A1, Spitalul Foișor, Spitalul Victor Gomoiu, Teatrul Ion Creangă, amenajare lacuri Floreasca – Tei, refacerea și modernizarea Patinoarului Flamaropol, Lucrări de amenajare Prelungirea Ghencea sau Proiectul Glina.
Totodată, ca proiecte inițiate în actualul mandat, se află, potrivit PMB, Spitalul Metropolitan, crearea de locuințe sociale, de serviciu și pentru tineri, condiții mai bune în unitățile de învățământ, parcări de reședință la punctele termice, achiziționarea de autobuze electrice, Șos. Fabrica de Glucoză, biciclești în București, Teatru temporar, Hala Matache, Sistemul operațional pentru managementul calității aerului.