Cu cine va face PNL majoritate? Florin Cîțu: Nu putem spune peste noapte că totul este roz între PNL şi PSD. Vom merge cu UDMR în orice formulă
This browser does not support the video element.
Florin Cîțu, președintele Partidului Național Liberal (PNL), a declarat, vineri, după discuțiile de miercuri și joi, cu liderii Uniunii Salvați România (USR), respectiv Partidul Social Democrat (PSD), că o decizie privind formațiunea cu care va colabora pentru realizarea unei majorități parlamentare necesare învestirii unui nou Guvern va fi luată luni, 8 noiembrie. Șeful statului precizase joi seara că așteaptă să se concretizeze o majoritate înainte de a chema partidele la consultări.
Florin Cîţu a anunţat, vineri, că luni, în reuniunea Biroului Politic Național, liberalii vor decide cu cine vor face majoritate, dintre PSD și USR, precizând că UDMR va face parte din orice formulă aleasă.
„Trebuie să găsim o formulă prin care să guvernăm România”
„Am mers și am discutat cu cele două partide (USR și PSD – n.r.), vom merge în PNL cu concluziile celor două discuții, iar decizia o va lua PNL, nu președintele PNL”, a spus Florin Cîțu.
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, vineri, că şedinţa conducerii partidului în care se va decide cu cine va face majoritate partidul va avea loc luni şi a precizat că UDMR va face parte din orice formulă de guvernare. El a spus că discuţia de joi cu Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost bună. „E o discuție care, pentru noi… Nu putem spune peste noapte că totul este roz între PNL şi PSD, da, ce pot să spun este că suntem responsabili şi am pornit la acest drum pentru a face un guvern, ne uităm la cea mai bună soluţie pentru PNL şi pentru România şi trebuie să găsim o formulă prin care să guvernăm România în perioada următoare.Decizia pentru PNL va fi luată în PNL”, a spus Florin Cîţu.
În ceea ce privește propunerea de rotaţie a premierilor PNL şi PSD, Cîţu a spus că „domnul Ciolacu a dat din discuţia de ieri”. „Repet, aseară nu s-a discutat aproape deloc despre portofolii şi funcţia de premier. Da, este pe masa această variantă, dar trebuie să meargă fiecare în partidul lui pentru a vedea dacă e aprobată de partid”, a afirmat Cîţu.
Întrebat şi despre varianta guvernării timp de 7 ani, PSD-PNL: „Haideţi să facem un pas, să avem un guvern acum, pentru 7 ani vorbim mai târziu”, a comentat el.
„Puțin dezamăgit” de Dacian Cioloș
Despre cedarea funcţiei de premier de către PNL, către PSD, pentru primii doi ani, Florin Cîţu a spus: „Staţi să vedem care este formula la care se ajung. În acest moment, mandatul pe care l-am avut eu și echipa de negociere este de a negocia şi cu USR şi cu PSD, luăm concluziile amândouă către partid”.
În acest context, Florin Cîțu s-a declarat „puțin dezamăgit”, când a avut o discuție bună cu cei de la USR, mierucuri, iar, joi, Dacian Cioloş, preşedintele USR, a spus că varianta ca PNL să vină cu Florin Cîţu propunere de premier din nou, este „o glumă”.
„Nu am înţeles şi sunt puţin dezamăgit, pentru că am avut o discuţie bună cu cei de la USR. Iar ieri am văzut o declaraţie a domnului Cioloş care pune sub umbră autoritatea preşedintelui PNL. Este complicat să negociezi cu cineva care spune că, atunci când vorbeşti de preşedintele PNL, ar fi o glumă să fie premier, dar menținem dialogul”, a spus liderul liberal.
Despre declarațiile președintelui Klaus Iohannis de joi, Florin Cîțu a spus că șeful statului a cerut o majoritate înainte de invitația la consultări. „Haideți să avem această majoritate asumată și apoi vom vedea care este ea. (…) UDMR sunt partenerii noștri și şi vom merge cu UDMR în orice formulă”, a spus Florin Cîţu.
Decizia președintelui Klaus Iohannis de a chema partidele parlamentare la consultări în momentul în care se va contura o majoritate parlamentară este o abordare corectă, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că în acest moment, o guvernare PNL-PSD este „singura soluție politică” pentru România.
Ce spun cifrele
„Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și nu pot să accept în continuare astfel de abordări. Voi aștepta cu consultările formale, până când se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci voi convoca consultări”, a spus, joi, președintele.
În prezent nu este clar dacă președintele va chema la consultări și deputații neafiliați, care nu constituie un grup parlamentar, dar au devenit mai numeroși decât grupul minorităților naționale, după dezafilierea liberalilor din „tabăra” fostului președinte PNL, Ludovic Orban. Conform Constituției, șeful statului trebuie să cheme doar partidele, dar cutuma din ultimii ani – și la ultimele consultări – a fost să participe și cei 18 reprentanți ai minorităților, altele decât cea maghiară.
Pentru a putea fi investit, Guvernul trebuie să primească cel puțin 234 de voturi, majoritatea din Legislativ, iar PNL, cu UDMR și minoritățile nu însumau acest număr de mandate. PSD are cele mai multe mandate, 157, în cele două Camerele ale Parlamentului.
În urma retragerilor recente, 12, PNL mai are în Camera Deputaților 81 de membri în grupul parlamentar, conform datelor oficiale publicate pe site-urile celor două camere. Și de la Senat a părăsit grupul un liberal, Ion Iordache,rămânând 39 de membri.
Fostul președinte PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii care au părăsit și vor părăsit grupurile grupurile parlamentare nu vor vota un Guvern PNL-PSD, ci vor susține refacerea Coaliției de centru-dreapta. De la anunțul lui, și Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, s-a retras din grupul deputaților PNL, astfel că numărul membrilor liberali este mai mic.
Matematic, teroretic până acum:
- PNL, împreună cu USR, UDMR și minoritățile ar avea 247 de voturi. În plus, o parte dintre 19 neafiliați ar vota cu Coaliția, după cum spunea Ludovic Orban.
- PNL și PSD ar însuma 277 de voturi.
Grupuri parlamentare, conform listelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere:
Camera Deputaților:
- PSD – 110 membri
- PNL – 81 membri
- USR – 55 membri
- AUR – 30 membri
- UDMR – 20 membri
- Minorități – 18 membri
- Neafiliaţi – 16 membri
Senat:
- PSD – 47 membri
- PNL – 39 membri
- USR – 25 membri
- AUR – 13 membri
- UDMR – 9 membri
- Neafiliaţi – 3 membri
Total formațiuni/neafiliați
- PSD – 110+47=157
- PNL – 81+39 = 120
- USR – 55+25 = 80
- AUR – 30+13 = 43
- UDMR – 20+9-=29
- Minorități – 18
- Neafiliați – 16+3 = 19