Cu cine va ieși la bătaie PNL în 2016 împotriva PSD. Surpriza de la Cluj
În PNL au început să apară mai multe propuneri pentru alegerile locale din 2016, conducerea partidului urmând să stabilească în perioadă următoare pe cine va arunca în luptă anul viitor împotriva candidaților PSD. Localele sunt privite cu mare atenție și de PNL și de PSD, ele fiind primul test în perspectiva bătăliei din toamna anului viitor: parlamentarele, cele care decid primul-ministru.
În sondajele PNL și PSD fiecare partid se declară a avea în jurul a 40% din încrederea electoratului, la mare distanță de ALDE.
Prin modificarea legilor electorale, primarii vor fi aleși din primul tur, în timp ce președinții de Consilii Județene urmează să fie aleși prin vot indirect, din rândul consilierilor județeni.
În cursa internă pentru stabiirea candidatului pentru Primăria Capitalei și-au anunțat deja candidatura Cristian Bușoi, Ludovic Orban, Petre Roman și este posibilă și candidatura lui Costică Canacheu. Orban și Bușoi sunt cotați în acest moment cu cele mai multe șanse, dar nu este exclus ca în perioadă următoare să apară și alte nume care să fie interesate de Primăria Capitalei. Bucureștiul reprezintă o țintă importantă pentru PNL, ei renunțând să-l mai susțină pentru acest post pe Sorin Oprescu, așa cum au făcut-o în 2012.
Pentru primăriile de sector, au început să-și facă o campanie internă Diana Tușa – Sectorul 1, Cristian Popescu – Sectorul 2, Eugen Nicolăescu – Sectorul 3, Ovidiu Raețchi – Sectorul 5 și Horia Mironescu – Sectorul 6.
Surpriza poate veni de la Cluj, unde primarul Emil Boc nu a anunțat încă dacă dorește să candideze pentru un nou mandat. În schimb, președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, se va înscrie în cursa pentru Primăria municipiului Cluj. Noul PNL va trebui să decidă dacă merge pe mâna fostului primar sau va alege un nume nou pentru acest post deosebit de important în administrația locală.
Seplecan a devenit anul acesta președintele Consiliului Județean Cluj, după ce Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parțiale pentru această funcție, el fiind ales din rândul consilierilor județeni. Fostul președinte al CJ, Horea Uioreanu, a demisionat anul trecut, după ce DNA l-a acuzat de luare de mită.
Deși a obținut un scor foarte bun la alegerile din 2012 când a concurat în USL, mai mulți președinți de CJ nu vor să candideze din nou pentru această funcție, unii dintre ei și din cauza problemelor avute cu justiția.
Poziția PNL față de noul Cod Fiscal
Conducerea PNL trebuie să decidă și care va fi poziția partidului față de cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal. Ludovic Orban s-a exprimat tranșant că PNL trebuie să voteze Codul Fiscal, în timp ce mai mulți lideri sunt de acord cu președintele Iohannis care a vorbit despre o prudență în aplicarea măsurilor de relaxare fiscală.
PNL se află într-o situație dificilă, deoarece parlamentarii liberali au votat în unanimitate noul Cod Fiscal în luna iunie. Mai mult, ei au fost cei care au propus scăderea cotei TVA până la 19%.
Premierul Ponta i-a acuzat pe cei de la PNL că sunt duplicitari și că au votat Codul Fiscal, după care au început să-și schimbe poziția din cauza președintelui Klaus Iohannis.