Social-democrații și liberalii urmează să-și definitiveze în Comitetul Executiv – joi și în Delegația Permanentă – vineri lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, strategia de campanie și să tranșeze dacă PNL și PSD vor candida separat sau împreună pentru Parlamentul European. O miză importantă a celor două ședințe o reprezintă însă și schimbările din Guvern, mai mulți miniștri urmând să părăsească echipa guvernamentală. Liberalii trebuie să anunțe vineri și numele viitorului ministru de Interne, post rămas vacant după „demisia de onoare” a lui Radu Stroe.
Ambele ședințe fuseseră programate inițial pentru sfârșitul lunii ianuarie, respectiv primele zile ale lunii februarie, dar au fost amânate din cauza condițiilor meteo.
În ședința pesediștilor se va confirma lista pentru alegerile parlamentare programate pentru 25 mai. Surse din PSD au declarat pentru gândul că lista social-democraților va fi deschisă de europarlamentarul Corina Crețu. De altfel, senatorul Mircea Geoană, vehiculat și el drept candidat pentru Parlamentul European, a spus că nu va candida, dar cine deschide lista are șanse să ajungă și comisar european. Printre candidații social-democraților la europarlamentare se numără Daciana Sârbu, Cătălin Ivan, Minodora Cliveti și actualul ministru al Comunicațiilor, Dan Nica.
Printre problemele care urmează să fie discutate la ședința Comitetului Executiv sunt și cele legate de noul Cod Penal. Mai mulți lideri social-democrați din teritoriu au reproșat conducerii centrale că sunt hărțuiți de DNA și că li se fac în continuare „dosare politice, deși sunt la putere”. O discuție în acest sens, urmează să aibă loc și cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.
Planul lui Antonescu
Ședința liberalilor se anunță a fi una mai aprinsă, în contextul în care liderul PNL Crin Antonescu intenționează să ceară remanierea a doi miniștri din Cabinetul Ponta.
Surse din PNL au declarat pentru gândul că Antonescu le-a propus lui Cristian David și George Scutaru să preia portofoliul de la Interne, dar ambii au evitat să-și asume această responsabilitate.
În cărți pentru ministerul de Interne este și deputatul Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării în guvernarea Tăriceanu, dar și acesta are anumite rezerve în a ocupa portofoliul lăsat vacant de Radu Stroe.
Un alt nume aflat pe lista liberalilor este cel al deputatului de Prahova Mircea Roșca. Acesta a fost vehiculat ca potențial ministru și când liberalii au trebuit să facă o nominalizare la ministerul Economiei.
Potrivit surselor citate, și postul vicepremierului Daniel Chițoiu este în pericol, Crin Antonescu dorind ca acesta să nu mai facă parte din Guvern.
Lui Chițoiu i se reproșează apropierea față de PSD și faptul că în presă au fost dezvăluite stenogramele unor discuții în care apare soția sa, Laura Chițoiu, care este urmărită penal de DNA.
O problemă pentru înlocuirea lui Chițoiu din funcția de vicepremier și ministru de Finanțe o constituie influența acestuia în partid, dar și faptul că primarul Sibiului, Klaus Iohannis nu a dat până la această oră un răspuns favorabil cooptării sale în echipa guvernamentală.
Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, se află și ea pe lista neagră a conducerii PNL. O posibilă succesoare a acesteia la minister ar putea fi Cristina Pocora, membră a comisiei de Muncă din Camera Deputaților și purtător de cuvânt al PNL.
Surse liberale au declarat pentru gândul că există și varianta ca la ședința Delegației Permanente să fie anunțat doar numele viitorului ministru de Interne, iar o remaniere mai amplă să aibă loc în luna martie, atunci când vor pleca din Guvern și Dan Nica (PSD) și Maria Grapini (PC). Cu toate acestea, liderul PNL a declarat că deciziile vor fi luate la Delegația Permanentă de vineri.
În ceea ce privește lista liberalilor pentru europarlamentare nu se anunță surprize, printre candidați urmând a se regăsi Norica Nicolai, Renate Weber, Adina Vălean, Eduard Hellvig și Ovidiu Silaghi.