Culisele întâlnirii Merkel-Băsescu. Ce l-a întrebat cancelarul Germaniei pe președinte

Publicat: 17 10. 2012, 22:26
Actualizat: 19 03. 2015, 08:22

În cele 15 minute, cât a durat discuția cu ușile închise pe care au avut-o la Palatul Parlamentului, Traian Băsescu i-a mulțumit Angelei Merkel pentru susținerea dinainte de referendum și i-a cerut ajutorul pentru intrarea României în Schengen. Merkel pe de altă parte, s-a interesat cine va veni mâine la Coniliul European: Băsescu sau Victor Ponta.

Potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială, Băsescu „a exprimat mulțumiri pentru angajamentul ferm al cancelarului federal al Germaniei față de valorile europene și standardele democratice, angajament demonstrat inclusiv în perioada iulie – august 2012, în care s-a desfășurat criza politică severă din România”, președintele garantându-i lui Merkel că „instituțiile statului de drept au rămas stabile și au funcționat corect în această perioadă”. 

„Totodată, șeful statului a solicitat sprijinul cancelarului federal Angela Merkel pentru degajarea unei decizii favorabile aderării României la spațiul Schengen în cursul anului viitor”, se arată în comunicatul Președinției.
La rândul său, Merkel „s-a interesat asupra nivelului de reprezentare la reuniunile Consiliului European, inclusiv la cea din 18 – 19 octombrie”. Raspunsul lui Băsescu ar fi fost tranșant: „există două decizii recente ale Curții Constituționale care stabilesc, dincolo de orice dubiu, reprezentarea de către președinte”.