Prima pagină » Știri politice » Culisele negocierilor PSD-UDMR pentru noul Guvern. Ce funcții i-a oferit Ponta lui Kelemen și ce ministru al Uniunii a fost refuzat de premier

Culisele negocierilor PSD-UDMR pentru noul Guvern. Ce funcții i-a oferit Ponta lui Kelemen și ce ministru al Uniunii a fost refuzat de premier

Culisele negocierilor PSD-UDMR pentru noul Guvern. Ce funcții i-a oferit Ponta lui Kelemen și ce ministru al Uniunii a fost refuzat de premier
Ponta oferă UDMR două posturi de ministru și unul de vicepremier.

UDMR se pregătește de intrarea la guvernare, Uniunea lui Kelemen Hunor având o ofertă concretă de la premierul Victor Ponta care își construiește majoritatea pentru un nou guvern după plecarea liberalilor. Într-o discuție ieri seară, șeful guvernului i-a propus liderului Uniunii trei funcții în primul eșalon al puterii, potrivit unor surse apropiate negocierilor. Un post de vicepremier și cel de ministru al Culturii ar urma să-i revină lui Kelemen Hunor. O a treia funcție de ministru este încă în discuție, premierul propunând ministrul Comunicațiilor, care însă nu este exact ceea ce și-ar dori UDMR, care ar viza, mai degrabă, fie ministerul Sănătății, fie pe cel al mediului. Potrivit acelorași surse, în timpul discuțiilor UDMR ar fi pus problema ca fostul ministru Laszlo Borbely să revină în Guvern, însă varianta a fost respinsă de Victor Ponta. Laszlo Borbely a fost acuzat de DNA de trafic de influență și fals în declarații, ancheta procurorilor fiind însă blocată de Parlament care nu a avizat cererea de începere a urmăririi sale penale.

Revenirea UDMR la Palatul Victoria este ca și bătută în cuie, liderii celor două formațiuni urmând să mai aibă o serie de negocieri, urmând ca oferta premierului să fie validată la sfârșitul săptămânii când șefii Uniunii de la centru și din teritoriu se vor întâlni în două ședințe succesive, la Târgu Mureș.

Chiar dacă Kelmen Hunor are anumite rezerve, presiunea intrării la Guvernare înainte de europarlamentare este foarte mare în condițiile în care șansele UDMR de a trece pragul la alegerile de la sfârșitul lui mai sunt incerte. O amânare a deciziei ar face ca UDMR să devină neatractivă.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a admis, după ce premierul Victor Ponta a reactivat protocolul semnat în 2012, că principiile acordului rămân valabile, chiar dacă înțelegerea a picat în urmă cu doi an din cauza opoziției lui Crin Antonescu. „Tot timpul am fost deschiși la dialog”, a spus el, insistând că o discuție concretă se va purta după ce PNL va oficializa ruperea USL.

Semnalele intrării la guvernare au fost transmise și de Gyorgy Frunda, acum consilier al premierului. Într-o intervenție televizată, acesta a cerut UDMR să ia în considerare intrarea la guvernare.

 Intrarea UDMR la guvernare, dată ca sigură în interiorul Uniunii, asigură premierului Ponta majoritatea pentru un nou Guvern. USD, UDMR și minoritățile ar avea 317 voturi în parlament, reprezentând o majoritate de 55%. În acastă dimineață, Ponta a avut o discuție și cu liderul minorităților, Varujan Pambuccian. „Punctul meu de vedere este că USL trebuie să continue, este în interesul electoratului care a votat coaliția. Dacă premierul ne va cere să sprijinim un nou Cabinet, probabil că o vom face”, a declarat, la finalul discuțiilor, Pambuccian.

Discuții reluate miercuri sau joi

Viceliderul senatorilor UDMR, Tanczos Barna, a declarat că eventuala intrare a formațiunii maghiare la guvernare va fi discutată în zilele următoare, după ce în mod formal USL se va rupe, precizând că solicitările UDMR sunt aceleași ca și în 2012.

„În momentul de față, cel mai important este să așteptăm decizia liberalilor, pentru că formal această Uniune Social Liberală încă există, acest guvern încă este în picioare, încă există, și, cu siguranță, după ce se va lua o decizie în cadrul USL, și UDMR va analiza oportunitatea și posibilitatea intrării la guvernare”, a mai declarat Tanczos Barna, citat de Mediafax.

Senatorul UDMR a afirmat că probabil miercuri sau joi se va discuta în cadrul UDMR și cu reprezentanții PSD despre intrarea la guvernare, iar condițiile Uniunii sunt aceleași ca și în 2012.

El a fost întrebat dacă participarea UDMR la guvernare înseamnă ca formațiunea să dețină portofolii în Guvern sau să sprijine Cabinetul Ponta din Parlament.

„Nu s-a luat în cadrul UDMR încă o decizie în acest, ambele variante sunt posibile. Va depinde de eventualele negocieri care se vor purta săptămâna aceasta”, a mai afirmat senatorul UDMR.

 

Autor

Citește și