Prima pagină » Știri politice » Culisele ședinței USR-PLUS. Pe lista celor propuși de Barna în comisia comună a alianței e și Ghinea / Goțiu: Nu am știut de propunerile lui Barna. A refuzat să discutăm înaintea ședinței cu PLUS

Culisele ședinței USR-PLUS. Pe lista celor propuși de Barna în comisia comună a alianței e și Ghinea / Goțiu: Nu am știut de propunerile lui Barna. A refuzat să discutăm înaintea ședinței cu PLUS

Culisele ședinței USR-PLUS. Pe lista celor propuși de Barna în comisia comună a alianței e și Ghinea / Goțiu: Nu am știut de propunerile lui Barna. A refuzat să discutăm înaintea ședinței cu PLUS
Printre cei propuși de Dan Barna din partea USR în comisia comună a alianței USR-PLUS se numără Cristian Ghinea, Vlad Botoș, Silviu Dehelean, Ionuț Moșteanu și George Marussi, potrivit unui mesaj postat pe grupul „Poiana lui Iocan" și obținut de MEDIAFAX.

UPDATE Goțiu: Nu am știut de propunerile lui Barna. A refuzat să discutăm înaintea ședinței cu PLUS

Senatorul Mihai Goțiu, membru al Biroului Național al USR, a declarat, miercuri, că nu a știut propunerile lui Dan Barna pentru Comitetului executiv al USR-PLUS, precizând că acesta a refuzat să discute înaintea ședinței cu liderii formațiunii condusă de Dacian Cioloș.

„La ședința din 11 decembrie, Dan l-a propus doar pe Ionuț Moșteanu pentru funcția de purtător de cuvânt. Am ridicat obiecții încă de atunci, legat de lipsa lui de experiență în domeniul comunicării. Înțeleg că sâmbătă seara ar fi convocat o ședință de Birou Național pentru duminică dimineața, la ora 12.00. Eu nu am fost convocat sau informat despre ședința asta, iar Dan Barna știe că nu sunt pe grupul lor de discuții de pe Biroul Național, de unde am ieșit după ce le-am reproșat că l-au folosit pentru a lua decizii abuzive. I-am rugat (ceea ce s-a întâmplat până acum) să mă anunțe de ședințe intempestive direct (telefonic, pe mail, sms etc.). De data asta nu s-a întâmplat. Am aflat despre faptul că ar fi avut loc o ședință și despre propunerile lui duminică seara, după mai multe evenimente USR din județul Cluj, când eram pe drumul de la Cluj la București. Luni dimineața, înainte de ședința comună cu PLUS, unde am ajuns direct de pe drum, i-am spus lui Dan că nu e în regulă ce s-a întâmplat și i-am propus să avem o discuție înainte de a începe ședința comună. Dan a refuzat”, a declarat Mihai Goțiu.

El a mai spus că a deschis discuția în ședința comună, moment în care a intervenit pauza.

„Pe grupurile interne ale USR am fost acuzat de

ori a intereselor USR. Le-am spus și lor că s-a ajuns în situația asta pentru că Dan a refuzat să discutăm înaintea ședinței cu PLUS. Mai mult, în cazul în care ar fi fost ales Liviu Iolu ca purtător de cuvânt al Alianței, un fost jurnalist foarte apreciat, și cu experiență ca purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș, ar fi avut mai mult de câștigat și Alianța și, implicit, USR”, a adăugat Goțiu.

El a apreciat că așa cum susțin că Nicușor Dan ar fi un candidat mai bun al Alianței pentru București, Liviu Iolu ar fi fost mult mai potrivit ca purtător de cuvânt al Alianței.

„Mai mult, dacă PLUS ar fi preluat funcția de purtător de cuvânt al Alianței, cea de coordonator executiv ar fi revenit USR, colegului nostru Vlad Botoș, care a demonstrat că a organizat foarte bine Filiala Arad, înainte de a fi ales europarlamentar. Așadar, nu înțeleg care e la adresa USR de care sunt acuzat, intern, de susținătorii lui Dan Barna. Faptul că USR ar fi deținut funcția de coordonator executiv al Alianței, iar Alianța ar fi avut un purtător de cuvânt cu o experiență deosebită în domeniu?”, a conchis Mihai Goțiu.

Reacția senatorului USR, făcută la solicitarea MEDIAFAX, vine în contextul în care liderul formațiunii, Dan Barna, a negat informația potrivit căreia nu i-ar fi informat pe ceilalți lideri ai formațiunii de lista cu persoanele pe care le-a propus pentriu a face parte din conducerea alianței cu partidul condus de Dacian Cioloș, susținând că acest lucru s-a întâmplat de trei ori.

Printre cei propuși de Dan Barna din partea USR în comisia comună a alianței USR-PLUS se numără Cristian Ghinea, Vlad Botoș, Silviu Dehelean, Ionuț Moșteanu și George Marussi.

Comitetul executiv USR-PLUS se va ocupa de campaniile pentru alegerile locale și parlamentare și va fi coordonat de europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache.

Știrea inițială. Un membru al USR Sector 2, Alin Apostol, povestește în detaliu evoluțiile discuțiilor din ședința Birourilor Naționale ale USR și PLUS și tensiunile care au apărut în mijlocul reuniunii reprezentanților celor două partide.

Conform postării obținute de MEDIAFAX, Stelian Ion și Mihai Goțiu au încercat să blocheze propunerile USR în comisia comună a Alianței și au preferat ca din for să facă parte membri ai PLUS, în detrimentul celor din USR. Aceștia au motivat acțiunea lor, spunând că fac acest lucru „din răzbunare” pentru că au fost membri ai USR excluși din partid.

În acest context, cei de la PLUS au fost rugați să părăsească pentru scurt timp ședința, astfel încât cei din USR să ajungă la un consens, mai arată sursa citată.

Mesajul postat pe grupul intern de Facebook al USR arată și propunerile pe care le făcuse Dan Barna pentru comisia comună a Alianței și anume: Vlad Botoș, Ionuț Moșteanu, Cristian Ghinea, Silviu Dehelean și George Marussi.

Lista a fost ulterior supusă votului și nimeni nu a avut obiecții.

Redăm postarea integrală a lui Alin Apostol pe grupul intern „Poiana lui Iocan”:

„Domnul Goțiu, susținut de domnii Stelian Ion și Dumitru Dobrev, a predat conducerea Alianței PLUS-ului. A blocat propunerile USR pentru comisia comună USR-PLUS în plină ședință comună, preferând membrii PLUS în detrimentul membrilor USR:

Pentru că are un cui personal cu Moșteanu și Ghinea, de față cu membrii BN ai PLUS-ului, domnul Goțiu a răspuns la întrebarea de ce face acest lucru «răzbunare, că ne-a dat oamenii afară».

Vă las să vă imaginați cât de perplecși au rămas cei de la PLUS. Cei de la PLUS au fost rugați să părăsească puțin ședința pentru ca membrii BN ai USR să tranșeze problema nominalizării persoanelor din partea USR.

Istoria aceste comisii, așa cum am înțeles-o eu este următoarea:

1. În decembrie Dan Barna a pus problema de participare în această comisie comună membru BN sau nu neapărat. Dan i-a întrebat și pe domnii Seidler, Stelian Ion, Goțiu. Au refuzat. Între timp unii de la ei au și «uitat» de discuție.

2. Dan Barna a propus o echipă de la USR pe Vlad Botoș, Ionuț Moșteanu, Cristian Ghinea, Silviu Dehelean și George Marussi.

3. Lista de mai sus a fost pusă pe grupul de BN iar ieri (luni – n.r.) s-a discutat pe zoom despre ea. Zero obiecții de la nimeni”, a scris Alin Apostol, pe grupul intern al rețelei de socializare, postare obținută de MEDIAFAX.

Cum a comentat Dan Barna situația

Liderul USR Dan Barna a anunțat, marți pe Facebook, că a propus lista pentru comisia comună a Alianței în ședința Biroului Național al USR din 11 decembrie 2019, moment în care mai mulți colegi au refuzat să facă parte din Comitetul executiv. El a mai spus că a două prezentare a formei listei propuse a fost făcută dminică, cu o zi înaintea ședinței comune a USR-PLUS.

A treia prezentare a listei a fost făcută pe grupul comun de discuții, când au fost transmise propunerile din partea USR și PLUS pentru comisia comună a Alianței, a mai precizat Barna. În postarea sa, liderul USR nu a făcut nicio la numele aflate pe listă, printre care se numără și Cristian Ghinea.

Europarlamentarul Dragoș Tudorache a fost desemnat coordonator tehnic al Alianței politice USR-PLUS. Din structura de conducere vor face parte și deputatul USR Silviu Dehelean, pe partea juridică și membru al PLUS Dragoș Neacșu, pe partea financiară.

Surse din USR au relatat agenției MEDIAFAX că membrii ai partidului care îl contestă pe Dan Barna au reușit să includă în protocolul Alianței USR-PLUS un amendament prin care deciziile sunt luate cu două treimi din numărul total de membri ai fiecărei formațiuni, iar demersul lui Dan Barna a fost blocat.

„Mai exact, avem minoritate de blocaj dacă majoritatea vrea să impună ceva discreționar. Dan nu a crezut că vom activa clauza asta și s-a dus înainte, am activat-o și s-a făcut pauză de consultări, pentru că Barna a fost nevoit să se consulte cu noi”, au completat sursele citate.

Autor