Culisele votului anti-Motoc. Cine s-a împotrivit nominalizării făcute de Ponta pentru CEDO. Antonescu: „Nu e un vot contra Guvernului, ci a unei persoane”

Culisele votului anti-Motoc. Cine s-a împotrivit nominalizării făcute de Ponta pentru CEDO. Antonescu: Nu e un vot contra Guvernului, ci a unei persoane
Publicat: 26/06/2013, 17:51
Actualizat: 01/04/2015, 14:01

Pe ultima sută de metri a sesiunii parlamentare, mașina de vot a USL nu a mai funcționat. Nici la adoptarea Codului de Procedură Penală, unde PNL s-a aliat cu PP-DD și cu UDMR, iar PSD cu PDL, nici la avizarea judecătorului care va reprezenta România la CEDO.

Dacă planul trimiterii Iuliei Motoc la CEDO, gândit de PSD, a mers ca uns prin Guvern, unde judecătorul CCR a trecut fără mari emoții de Comisia lui Robert Cazanciuc, la avizul Parlamentului, a fost singurul nume respins, primind doar 12 din 30 de voturi în comsiile de specialitate.

PSD-iștii ridică din umeri și arată spre PNL. Din spatele votului secret, liberalii garantează că nu ei au defectat, iar rezultatul i se datorează opoziției, aflate în minoritate. Crin Antonescu e convins: „Nu e vorba de un vot împotriva Guvernului, e vorba de un vot împotriva unei persoane. Lucrul acesta este absolut normal”.

Motoc – 12 voturi din 30

Cum avizul parlamentarilor este doar consultativ, nominalizarea lui Motoc merge mai departe la Strasbourg, urmând ca APCE să facă alegerea din trei nume puse în plicul Guvernului: al actualului judecător CCR, al Biancăi Guțan și al lui Florin Streteanu, cel mai apreciat de altfel de parlamentari. Pozitiv a fost avizat și Tudor Panțâru, nominalizat ca rezervă. Rămâne însă semnalul politic negativ.

Trendul anti-Motoc a fost dat, din calculele neoficiale ale parlamentarilor, de către liberali. Cu prezența la ședință redusă la 30 din 58 de membri ai celor patru comisii, judecătorul CCR pentru care PSD pregătește deja înlocuitorul la Curte – unde USL ar recâștiga astfel majoritatea – a strâns doar 12 voturi.

Iulia Motoc nu a fost acceptată în unanimitate nici in comisia de la Ministerul Justiției, unde a primit doar șase din cele 9 voturi.

PSD strânge rândurile: „Noi am votat pentru

De dimineață, parlamentarii PSD și PNL își asigurau colegii că vor aviza pozitiv toate cele patru propuneri. Contre nu au existat nici la audieri. Rezultatul a fost însă neașteptat. „Noi am votat pentru”, asigură PSD -istul Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Florin Iordache, cel care are și un vot în APCE, confirmă: „Personal, nu m-am împotrivit niciunei nominalizări din cele patru. Dar votul a fost secret, nu putem ști cine s-a opus”, a explicat el pentru gândul.

Cel puțin un deputat PSD, Ioan Adam, lasă însă loc de îndoială: „A fost secret, nu vă pot spune cum am votat, dar vă rog să va uitați pe lucrările, pe CV-ul domnului Streteanu, vă veți convinge că e cel mai bun”, spune el.

Chiuariu, întrebat cum va vota în APCE: „Mai e până la toamnă

Al doilea care va avea un vot și în APCE e senatorul Tudor Chiuariu. Potrivit unir surse parlamentare, în grupul PNL nu s-a luat o decizie pentru susținerea sau respingerea lui Motoc, sugestia la vot fiindu-i încredințată lui Chiuariu.

Și el spune însă că a votat pentru. „Eu am votat pentru avizarea tuturor celor patru nominalizați. Decizia fianală se va lua oricum în APCE. Și criteriile de care se va ține cont sunt cunoscute: contează aptitudinile, parcursul profesional al fiecărui candidat”, a comentat Chiuariu.

Întrebat de gândul dacă va da un vot pozitiv și în APCE, senatorul PNL a evitat însă răspunsul: „Asta nu știu, vedem în toamnă”.

Explicația pentru votul negativ e căutată de Chiuariu în altă parte: „A fost și Opoziția in sală”. Atât PDL cât și UDMR au votat însă toate cele patru propuneri, fiind de altfel în minoritate.

Antonescu: „Cei care s-au opus nu au fost doar dintr-un partid”

Avizul negativ la o propunere a Guvernului nu echivalează însă, pentru Crin Antonescu, cu un conflict în USL. „În general, când este vorba despre nominalizăi de persoane, noi nu luăm decizii politice și rămâne la latitudinea fiecărui parlamentar”, a explicat liderul PNL.

Președintele Senatului, susține, în plus, ca majoritatea USL funcționează foarte bine în Parlament. „Nu e vorba aici de raportul Parlament-Guvern. Majoritatea parlamentară își susține propriul guvern și acest lucru este dovedit. Înseamnă că există niște motive care au făcut ca o majoritate a parlamentarilor, nu doar dintr-un partid, să fie rezervați față de o anumită persoană”, a adăugat Antonescu.

Opțiunea anti-Motoc este însă și a unor parlamentari care au absentat la comisie. „Eu n-am fost azi, că eram la plen, dar dacă aș fi fost aș fi votat împotrivă”, a comentat Remus Cernea, susținut de USL în alegeri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral