Președintele Senatului, Florin Cîțu, a spus, joi, răspunzând la întrebările presei, că a aflat de la partea ucraineană că președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu mai merge la Kiev în 27 aprilie, așa cum era planificat inițial, și, mai mult spune că nu a fost sunat de liderul social-democrat înainte de plecarea spre capitala țării invadate de forțele armate rusești, așa cum a afirmat acesta.
Florin Cîțu a detaliat, joi, aspectele organizatorice ale vizitei sale în Ucraina de miercuri, 27 aprilie, când, conform informațiilor inițale, ar fi urmat să meargă peste graniță împreună cu președintele camerei inferioare a Parlamentului, Marcel Ciolacu. Liderul PSD a mers însă în țara vecină împreună cu actualul președinte al liberalilor și premier, Nicolae Ciucă, înainte cu o zi de vizita celui care ocupă a doua funcție în stat, pentru a-și arăta susținerea în fața războiului, aflat, joi, în a 64-a zi.
Președintele Senatului, Florin Cîțu, a mers, miercuri, într-o vizită oficială în Ucraina, la invitația omologului său, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, și a fost primit de președintele Parlamentului de la Kiev și a avut o întrevedere și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Florin Cîțu a spus că a primit invitația în 4 aprilie – deci înainte de Congresul PNL în care Nicolae Ciucă a fost ales președinte al partidului, iar data de 27 aprilie a fost aleasă pentru că atunci a fost programat de către președintele Volodimir Zelenski Congresului autorităților locale și regionale, unde a vorbit prima dată despre reconstrucția Ucrainei.
La întrebările presei privind „scindarea” aparentă a delegației României – având în vedere vizitele separate ale celor trei lideri – Florin Cîțu a spus că a respectat regulile.
„În ceea ce mă privește, în ceea ce privește Senatul, noi am respectat toate regulile, am agreat o dată cu cei din Ucraina și ne-am ținut de acea dată. Din momentul în care a fost agreată acea dată, totul a fost în mâinile celor de la securitate, de la SPP, de a aranja transportul, nu am mai avut nicio intervenție”, a spus joi Florin Cîțu.”
„Am aflat luni de la partea ucraineană, care m-a întrebat ce se întâmplă, am aflat despre faptul că domnul președinte Ciolacu nu mai vine pe 27, nu am întrebat când vine, nu am știut exact ce se întâmplă, nici nu era treaba mea, au am ținut de vizita Senatului, deci nu era o invitație impreună”, a declarat Florin Cîțu, precizând că nu a sunat de Marcel Ciolacu înainte de această vizită, cașa cuma spus acesta.
Președintele Senatului a spus că nici premierul, actualul lider PNL, nu l-a informat despre vizita în Ucraina, alături de președintele Camerei Deputaților. „Nu am comunicat cu premierul României despre vizita domniei sale pentru că nu aveam de ce”, a declarat el.
Florin Cîțu spune că trebuie privită „partea bună” a lucrurilor: faptul că trei oficiali români – numerele 2, 3 și 4 în stat – au fost în două zile în Ucraina să arate susținerea României pentru această țară. Pe un ton amuzat el a confirmat că a purtat o vestă antiglonț, așa cum se deducea din fotografiile postate din timpul vizitei, spunând că era o vestă albă, pe care i-au pus-o la dispoziție reprezentanții SPP.
Într-o postare ulterioară pe contul de Facebook, Florin Cîțu a publicat o înregistrare video cu mesajul transmis în timpul evenimentului prezidat de Volodimir Zelenski. „Atrocitățile comise de forțele armate ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite de comunitatea internațională. Nici Putin. Este un criminal de război. România a contribuit activ la proiectarea, adoptarea și implementarea tuturor sancțiunilor UE împotriva Rusiei. Dar asta nu este suficient! Doar o blocadă totală va opri Rusia. Comerțul cu Rusia trebuie oprit”, a scris președintele Senatului.
Vizita lui Florin Cîțu în Ucraina – unde a vizitat și a vizitat zonele afectate din regiunea Kiev – Irpin şi Gostomel – a venit la o zi după ce premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu – liderul social-democraților și președinte al Camerei Deputaților, alături de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, au efectuat, marți, o vizită oficială în Ucraina. Delegația României a fost primită atunci de președintele Volodimir Zelenski, iar cei trei oficiali români s-au întâlnit, totodată, cu prim-ministrul Ucrainei – Denys Shmyhal – și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.