Prima pagină » Știri politice » Cum a arătat profilul socio-demografic al electoratului lui Klaus Iohannis și Victor Ponta

Cum a arătat profilul socio-demografic al electoratului lui Klaus Iohannis și Victor Ponta

Potrivit lui Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, cel mai interesant de analizat sunt cei care în primul tur nu au ieșit la vot, dar au venit în turul doi, în număr de circa 1,7 milioane de persoane. Dintre aceștia, 67% l-au ales pe Klaus Iohannis. Cei mai mulți dintre ei sunt din Transilvania (42%) și din mediul urban (58%). Totodată, 26% au studii superioare, 44% au liceul sau școala postliceală și 30% au studii primare.

Potrivit sociologului Vladimir Ionaș, două exit poll-uri au dat ierarhia corectă. Cel prezentat de Digi 24 și realizat de IRES l-a dat pe Iohannis pe primul loc cu 50,90%. La TVR, exit poll-ul realizat de consorțiul dintre CURS și Avangarde l-a dat pe același Iohannis cu 51,50% din voturi.

Rezultatele finale ale CURS Avangarde au fost – Klaus Iohannis – 52,16%, iar Victor Ponta – 47,48%. Aceste rezultate sunt doar la nivelul secțiilor de vot din România, fără să fie luate în considerare secțiile din diaspora. Potrivit lui Ionaș, „nimeni nu a avut până astăzi (și nu cred că va avea cineva prea curând) operatori în secțiile din străinătate”.

Bucureștiul, prin prezența masivă și votul acordat lui Iohannis, a reușit să acopere votul obținut de Ponta în Moldova, iar Transilvania a acoperit Muntenia. Klaus Iohannis a câștigat încrederea tinerilor din categoria de vârstă 18-30 de ani (peste 70%) și în rândul celor din categoria de vârstă 31-60 de ani (peste 54% din voturi). Ponta a fost votat de 69% dintre cei de peste 61 de ani.

„Dacă analizăm redistribuirea voturilor din primul tur, putem observa că cei mai disciplinați votanți au fost cei ai Monicăi Macovei. Aproape 93% dintre aceștia au votat în turul doi cu Iohannis. Votanții Elenei Udrea, în turul 2, au acordat în proporție de 87% votul candidatului dreptei, în timp ce 13% au votat cu Ponta”, explică sociologul Avangarde.

Votanții UDMR au votat în turul doi, în procent de 88%, cu Klaus Iohannis. De asemenea, aproape 70% dintre cei care l-au votat pe Călin Popescu Tăriceanu în turul unu, i-au acordat votul lui Victor Ponta în turul doi. Dintre votanții lui Dan Diaconescu, 53% s-au dus către Victor Ponta, iar dintre votanții lui Vadim Tudor, 51% au respectat îndemnul acestuia și anume să voteze cu candidatul PSD.

„Dacă facem un calcul în voturi, luându-i în calcul pe votanții Elenei Udrea, Monicăi Macovei, Kelemen Hunor, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Diaconescu și Vadim Tudor, din turul unu, putem vedea că Victor Ponta a atras în turul doi de la aceștia 874.555 de voturi, în timp ce Klaus Iohannis a atras 1.610.883 de voturi”, scrie sociologul.

Cel mai interesant de analizat sunt cei care în primul tur nu au ieșit la vot, dar au venit în turul doi – 1.750.000 de persoane. Din aceștia, 67% l-au votat pe Iohannis. Potrivit Exit-ului CURS Avangarde, se observă că cei mai mulți dintre aceștia sunt din Transilvania (42%) și din mediul urban (58%). 26% au studii superioare, 44% au liceul sau școala postliceală și 30% au studii primare. 31% dintre cei care au făcut diferența între cele două tururi au între 18 și 30 de ani, 13% au 61 de ani și peste, iar cei mai mulți se încadrează în categoria 31-60 de ani.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele