Cum a catalogat președintele Iohannis intervenția pompierilor în cazul exploziilor de la Crevedia. „Relatările arată că s-a intervenit corect”
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în fața Spitalului de Urgență Floreasca, unde a vizitat oameni răniți în urma exploziei de la Crevedia, că în acest caz DSU și ISU au acționat corect în intervenția în cazul exploziilor de la stația GPL.
Întrebat ce părere are despre cum au acționat pompierii la Crevedia și dacă consideră că s-ar fi putut lua mai multe măsuri de protecție în cazul salvatorilor, Iohannis a răspuns că „din toate relatările și discuțiile a reieșit că pompierii au acționat corect și curajos.”
„Iar în ceea ce privește fotografiile cu echipament (topit – n.r.) am auzit că unii au o părere, alții au altă părere. Dați-mi voie să las această chestiune și lămurire a ei la specialiști, adică la ISU.”
„Ceea ce am făcut eu, ca și președinte, este să mă lupt la Bruxelles pentru bani”
„Jurnalist: Spuneați în 2015 că spitalele sunt o prioritate. Astăzi ați spus același lucru, că s-au făcut progrese, dar nu suntem acolo unde ar trebui. Aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră, din calitatea de Președinte, ați fi putut face mai mult, dacă considerați că ați fi putut face mai mult.
Președintele României: Din calitatea de Președinte, nu cred că se putea face mai mult. Președintele este doar formal, executiv. Lucrurile se fac de Guvern, deci lucrurile în practică se fac de guverne. Și atunci, sigur, putem să întrebăm dacă guvernele ar fi putut să facă mai mult. Rămâne o discuție care se poate purta.
Ceea ce am făcut eu, ca și președinte, este să mă lupt la Bruxelles pentru bani și îmi permit să vă reamintesc că am obținut 80 de miliarde de euro pentru România, o parte fonduri europene uzuale și o parte în așa-numitul PNRR, care se tot discută și se negociază, se schimbă, pentru a rezolva, de exemplu, această problemă.”
17 pacienți externați după catastrofa de la Crevedia
Întrebat de jurnaliști dacă există riscul unor infecții nosocomiale, ministrul Rafila a răspuns că „nu există ţară din lume şi pacient internat într-o unitate medicală la care să existe risc zero.”
- Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pacienții în stare foarte gravă erau stabili marți după amiază. Sunt trei pacienți cu arsuri în proporție de peste 90%. Cei care s-au externat beneficiază de medicație și de tratament ambulatoriu.
- Conform bilanțului dat publicității marți, în urma catastrofei au fost înregistrate 58 de victime, dintre care două și-au pierdut viața.
- Numărul pacienților a căror stare de sănătate după catastrofa de la Crevedia a permis externare a ajuns, marți, la 17. Din total, 12 victime au fost transferate pentru îngrijiri la unități spitalicești din străinătate, mult mai bine dotate pentru tratamentul marilor arși.
Pompierii răniți la Crevedia și Raed Arafat vor fi audiați
În urma tragediei de la Crevedia, de sâmbătă, a fost deschis un dosar și la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar, condus de procurorul Bogdan Pîrlog.
Dosarul în cazul Crevedia a fost deschis în seara în care a avut loc tragedia, pentru infracțiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor de protecție a muncii şi vătămare corporală din culpă, potrivit informațiilor Gândul. Bogdan Pîrlog s- a autosesizat, așa cum a făcut și în cazul „10 august”.
După aceea, dosarul a fost declinat la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, unde se află în faza in rem, ceea ce înseamnă că, deocamdată, ”nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.”
Gândul a aflat, din surse judiciare, că în acest dosar se audiază, în zilele următoare, pompierii răniți care pot da declarații, comandanții acțiunii, precum și Raed Arafat, care a preluat comanda la momentul în care a ajuns la Crevedia înaintea celei de-a doua explozii. De asemenea, au fost cerute la ISU București-Ilfov și ISU Dâmbovița documentele ce țin de planurile de misiune.
Surse din poliție afirmă că abia marți se vor finaliza rapoartele de intervenție ale ISU BIF și Dâmbovița, pentru a fi apoi transmise Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
CITIȚI ȘI: