Prima pagină » Știri politice » Cum a devenit Anca Dragu cetățean al Republicii Moldova atât de repede. Explicația Maiei Sandu

Cum a devenit Anca Dragu cetățean al Republicii Moldova atât de repede. Explicația Maiei Sandu

Cum a devenit Anca Dragu cetățean al Republicii Moldova atât de repede. Explicația Maiei Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat cum a reușit fosta șefă a Senatului Anca Dragu să obțină neobișnuit de repede cetățenia Republicii Moldova, cu o zi înainte de a fi numită guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, atunci când a fost propusă și votată în funcție de către Parlamentul de la Chișinău.

Conform legislației moldovenești, persoana care ocupă acest post trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova.

Președinta Maia Sandu a afirmat că „are dreptul să ofere cetățenie într-un altfel de regim atunci când omul care solicită această cetățenie reprezintă o valoare din punct de vedere profesional. Și în acest caz vorbim despre guvernatoarea Băncii Naționale, un om cu competențe și cunoștințe însemnate în domeniul în care se căutau aceste cunoștințe”.

„Mai sunt unele cazuri, uneori vorbim de sportivi de performanță, altă dată vorbim despre artiști, profesori universitari. Deci au fost și asemenea cazuri. Deci asta este o altă categorie de oameni. Ceea ce vedem noi pe partea de redobândire sau de obținere a cetățeniei merge pe altă prevedere legală, unde sunt implicate alte instituții ale statului”, a declarat președinta în cadrul emisiunii „Bună Seara”, citată de Unimedia.

Decretul prin care Anca Dragu a primit cetățenia Republicii Moldova a fost semnat de președinta Maia Sandu în 21 decembrie, în aceeași zi în care a fost făcut și anunțul că aceasta va fi propusă în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Tot în 21 decembrie a fost revocat din funcție fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, după audierile în dosarul „Furtul miliardului”.

Cine este Anca Dragu

Anca Dragu a fost prima femeie președinte al Senatului, între  a fost anterior ministru al Finanțelor în guvernul Cioloș, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.

Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est și în cadrul Universității George Washington, Washington DC.

În cei peste 28 de ani de experiență profesională, Anca Dragu și-a consolidat expertiza atât la nivel național, cât și internațional, lucrând în sectorul public și privat.

A fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene. În plus, după o perioadă de 12 ani petrecuți în biroul Fondului Monetar Internațional din București, a ocupat funcția de economist în cadrul Băncii Naționale a României.

A fost economist în cadrul Băncii Mondiale, (1996 – 2001) și la Fondul Monetar Internațional (2001 și 2013).

CITEȘTE ȘI:

Anca Dragu e noul guvernator al Băncii Centrale a Moldovei / FMI protestează față de înlăturarea lui Armașu: Stă sub semnul întrebării

Anca Dragu, avertisment pentru Cîțu după revocarea lui Nazare: ”Nu vrem să avem o situaţie de surpriză peste noapte”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și