Prima pagină » Știri politice » Cum a reușit Victor Ponta să câștige, în premieră, voturile românilor din Republica Moldova. ANALIZĂ GÂNDUL

Cum a reușit Victor Ponta să câștige, în premieră, voturile românilor din Republica Moldova. ANALIZĂ GÂNDUL

Cum a reușit Victor Ponta să câștige, în premieră, voturile românilor din Republica Moldova. ANALIZĂ GÂNDUL
ANALIZĂ GÂNDUL. Cum a reușit Victor Ponta pentru prima oară în istoria recentă a alegerilor din România, ca reprezentant al stângii, să câștige mai multe voturi de la cetățenii români din Republica Moldova, decât contracandidații de dreapta.

Victor Ponta a câștigat primul tur al alegerile prezidențiale în Republica Moldova cu un scor de 37,31%, Klaus Iohannis situându-se pe locul doi cu 31,78%, urmați de Elena Udrea (16,67%) și de Monica Macovei (10,5%). La urne s-au prezentat aproape 22.000 de cetățeni români. Este pentru prima oară în istoria recentă a alegerilor când stânga de la București reușește să câștige alegerile în Republica Moldova, până acum supremația fiind deținută de partidele de dreapta și de Traian Băsescu. Iohannis a câștigat în toate cele 4 secții de votare din Chișinău, precum și în cea din Ialoveni (oraș situat la 10 km de Chișinău), însă Victor Ponta le-a câștigat pe toate celelalte 16, din provincia Republicii Moldova.

Spre comparație, în 2009 Traian Băsescu câștiga 90% din voturile din Republica Moldova în primul tur și 95% în al doilea tur. La alegerile parlamentare din 2012, Eugen Tomac (PDL) scotea 81% în Republica Moldova, pentru colegiul său din diaspora. La alegerile parlamentare din 2008, PDL a obținut 46% din voturi, PNL a obținut locul doi, iar PSD a obținut în jur de 15%.

Acum, Coaliția de guvernare de la Chișinău s-a împărțit ciudat, în raport cu alegerile prezidențiale din România. Premierul Iurie Leancă, reprezentantul Partidului Democrat Liberal din Moldova (PDLM), s-a declarat trup și suflet alături de Victor Ponta, de care a spus că îl leagă „o prietenie frumoasă”. Numai că partidul său, afiliat popularilor europeni (dreapta), și-a exprimat mesajul de susținere pentru Klaus Iohannis, inclusiv prin vocea președintelui PDLM, fostul premier Vlad Filat. Pe de altă parte, al doilea mare partid al Coaliției de guvernare de la Chișinău – Partidul Democrat, afiliat socialiștilor europeni, a încheiat un protocol de colaborare cu PSD-ul românesc, susținându-l de asemenea pe Victor Ponta.

Secretul lui Ponta în Moldova: „prietenul la nevoie se cunoaște”

„Cel mai frumos cadou pe care îl putem oferi, eu și cetățenii Republicii Moldova, este recunoștința pentru tot ce ai făcut pentru țara mea. (…) Mi-am dorit să fiu alături de Victor într-unul dintre cele mai importante momente ale carierei lui: lansarea într-o campanie electorală la finalul căreia îl așteaptă ani de mare responsabilitate ca președinte al României. De Victor Ponta mă leagă o prietenie frumoasă, construită pe încredere, viziuni comune și dorința de a face cât mai multe lucruri bune pentru țările noastre. (…) Pentru că, așa cum spune o vorbă românească, prietenul la nevoie se cunoaște„, au fost vorbele de susținere ale premierului Iurie Leancă pentru premierul României, Victor Ponta, la lansarea acestuia în cursa pentru președinție.

Într-adevăr, cheia succesului lui Victor Ponta în Republica Moldova nu a fost vreo răsturnare de situație ideologică stânga-dreapta peste Prut, ci capitalizarea politică foarte bună a proiectelor de asistență financiară și logistică pe care Guvernul României le-a acordat Republicii Moldova și la lansarea cărora Victor Ponta a participat, peste Prut, alături de Iurie Leancă, consideră analiști politici de peste Prut.

„În România, Ponta este de stânga, iar Iohannis este de dreapta. În Republica Moldova, Ponta a reprezentat România în calitate de prim-ministru, care împreună cu Iurie Leancă a participat la mai multe evenimente de lansare a unor proiecte de asistență. Nu este vorba de stânga-dreapta aici, ci de faptul că Ponta reprezintă Guvernul României, care a realizat niște proiecte concrete în Republica Moldova și prin asta are mai multă publicitate decât Iohannis. Oamenii nu l-au votat pentru că este de stânga, ci s-au identificat cu acel pragmatism anunțat de ani de zile în relația României cu Republica Moldova”, explică pentru gândul analistul politic Oazu Nantoi, fost parlamentar, actualmente director de programe la Institutul de Politici Publice din Chișinău.

De aceeași părere este și istoricul Anatol Țăranu, fost parlamentar liberal la Chișinău, care spune că Victor Ponta a știut să capitalizeze politic asistența acordată de România Republicii Moldova, iar oamenii au votat personajele politice cele mai vizibile de la București, fără să cunoască toate nuanțele luptei politice de aici, neavând un acces prea larg la televiziunile românești.

„A fost vorba de o campanie consistentă la Chișinău și în Republica Moldova. Ponta s-a implicat foarte activ în acțiunile de ajutor pentru Moldova și a capitalizat foarte bine această asistență. Acțiunile lui Victor Ponta în calitate de prim-ministru al României și proiectele de asistență majoră obținută de Republica Moldova, la lansarea căreia a participat în permanență Victor Ponta, i-au adus un plus de popularitate. Bătăliile politice de la București sunt mai puțin cunoscute aici și asta se explică prin existența scăzută a televiziunilor românești aici, predomină cele rusești. Oamenii au votat cu oamenii cel mai bine cunoscuți aici”, explică pentru gândul Anatol Țăranu.

Prin notorietate se explică și scorul bun scos în Moldova de Elena Udrea, promovată de președintele Traian Băsescu, cât și cel al Monicăi Macovei, care din postura de europarlamentar a vizitat de multe ori Moldova, implicându-se și fiind mediatizată. Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu, care a scos locul trei în România, a obținut doar 165 de voturi în Moldova.

Ajutorul României pentru Moldova, capitalizat de Ponta: 40 de milioane de euro, gaze, mașini

Într-adevăr, în mandatul de premier al lui Victor Ponta, proiectele de asistență pentru Republica Moldova s-au intensificat. Conform premierului moldovean Iurie Leancă, România a dat în perioada 2013-2014, în mai puțin de un an și jumătate, aproximativ 40 de milioane de euro Moldovei, o sumă mult mai mare față de anii precedenți. În 2012, finanțarea prin programe de asistență către Republica Moldova s-a ridicat la doar 13,75 milioane euro.

În august 2013, Guvernul României a anunțat că va ajuta Moldova să implementeze un sistem similar SMURD, înființând un centru special de asistență la Iași. În iulie 2014, se înființa primul centru SMURD la Bălți, în Moldova, iar premierul României participa la Ungheni, la donarea unor autospeciale SMURD românești.

În decembrie 2013, la una dintre numeroasele ședințe de Guvern în comun cu cel moldovean, Ponta anunța o finanțare nerambursabilă de 20 de milioane de euro pentru sistemul de educație din Moldova.

În august 2014, s-au finalizat lucrările la gazoductul Iași-Ungheni, fiind inaugurat în prezența lui Victor Ponta. Conducta este de o importanță majoră pentru securitatea energetică a Moldovei, Chișinăul primind posibilitatea să importe din România între 1,5 și 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, cantitate ce depășește importurile anuale de gaze din Rusia.

În octombrie 2014, același Victor Ponta anunța, la Chișinău, alături de Iurie Leancă, că Guvernul României donează Moldovei 100 de microbuze școlare, 35 de Dacia Duster și 3 autocare.

Tot în timpul mandatului lui Victor Ponta, dar fără nicio legătură cu acesta, moldovenii au primit dreptul la circulație fără viză în spațiul european, lucru care a putut fi de asemenea capitalizat politic.

Citește și