Parlamentarii au introdus în noua Constituție o prevedere care interzice practic căsătoriile între persoane de același sex prin formularea expresă că „familia se întemeiează pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”. Amendamentul susținut vocal de liberali a întrunit unanimitatea reprezentanților celorlate partide. Asta la doar o zi după ce de comisia de revizuire trecuse un amendament potrivit căruia era interzisă discriminarea pe motiv de orientare sexuală și care, considerau unii dintre parlamentari, lăsa o portiță deschisă legalizării mariajelor gay.
„Să lași porțile deschise așa nu e bine, e antireligios. O să fie o ușă deschisă pentru cei care vor veni și vor cere legalizarea căsătoriilor între homosexuali. Suntem pe vorba aia românească „mare e grădina ta, Doamne” și după ce-l lași să sară gardul, îi mai lași și poarta deschisă. Este foarte periculoasă această prevedere, vedeți că și Franța, care e supercatolică, a legalizat căsătoriile între homosexuali. Noi nu vom accepta, atât cât cât mai putem, că o să vină și la noi, iar asta e portița de început. Pentru societatea noastră ar fi catastrofal”, a explicat. pentru gândul, deputatul PSD Ciprian Nica, riscul interzicerii discriminării pe motiv de orientare sexuală.
De altfel, în timpul dezbaterilor și senatorul PSD Toni Greblă a atras atenția că într-o astfel de formulare riscul ca definiția căsătoriei din Codul Civil să fie declarată neconstituțională este foarte mare.
„Cred cu tărie că acesta este doar primul pas pentru ca apoi să se declare neconstituțional textul din Codul civil care definește căsătoria, ca apoi să se legalizeze căsătoriile între homosexuali și apoi să le dai dreptul să adopte copii. Societatea civilă nu este pregătită să accepte așa ceva și sper să nu fie nici pe viitor”, a precizat senatorul, contactat de gândul.
Mai mult, spune el, nici nu ar fi fost necesară această prevedere pentru că oricum „orientarea sexuală nu se vede și se schimbă”.
„O discriminare pe bază de orientare sexuală nu ar trebui să existe în Constituția României. Mi-e cam imposibil să o respect pentru că spre deosebire de sex, care se vede, e scris în actul de identitate, orientarea sexuală nu e la vedere, reprezintă viața intimă. Am înțeles că orientarea sexuală se mai și schimbă în timpul vieții unui om, deci nu cred că ar trebui trecut așa ceva în Constituție”, a mai spus Greblă.
Vochițoiu: Părerea mea este că homosexualii trebuie discriminați aici, în zona căsătoriei
De legalizarea căsătoriilor între homosexuali se temea și liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochițoiu.
„Eu aș prefera să fie acum un protest al 100-200 de homosexuali nemulțumiți decât să realizăm peste 25-50 de ani că în România majoritatea e homosexuală. Sigur că este un mod de creștere a numărului de homosexuali. În momentul în care societatea dă un semnal că acest lucru este un lucru normal, iar Constituția stipulează acest lucru, normal că apar mai mulți homosexuali. Mai ales că unii cred că nu e boală, ci un moft”, a spus senatorul.
Cât despre căsătoria între persoane de același sex, Vochițoiu spune: „Părerea mea este că homosexualii trebuie discriminați aici, în zona căsătoriei. Ce fac ei sub plapuma lor, e treaba lor, că noi nu ne băgăm capul sub plapumă”, a mai spus el.
Nicolicea: „Drepturile fundamentale sunt fundamentale în condițiile legii”
Deși dreptul la familie este unul fundamental, deputatul PSD Eugen Nicolicea susține că „drepturile fundamentale sunt fundamentale în condițiile legii” și recunoaște că nu-și făcea probleme că introducerea prevederii privind interzicerea discriminării pe motiv de orientare sexuală ar fi lăsat o portiță deschisă mariajelor gay.
„Orice persoană are dreptul să-și întemeieze o familie, în condițiile legii. A fi discriminat înseamnă a nu fi pus în inferioritate față de alții, nu să ai facilități. Drepturile sunt fundamentale nu sunt, de fapt, fundamentale. Trebuie să ai și acces, trebuie să și poți. Deci drepturile fundamentale sunt fundamentale în condițiile legii”, a explicat deputatul.
Pambuccian: Trăim într-o țară conservatoare
Deputatul Varujan Pambuccian are o altă viziune. „Eu sunt atât de libertarian, consider că individul este mai important decât statul, decât orice. Trăim într-o țară extrem de conservatoare, cu niște instituții care sunt, de fapt, forme arhaice de contracte comerciale, în care eu nu cred”, a declarat el.
Mai mult, spune Pambuccian, dacă două persoane se iubesc se pot lipsi de actul de căsătorie.
„Dacă doi oameni se iubesc, atunci se iubesc, ce legătură are căsătoria, care reprezintă doar cadrul legal pentru transferul de avere, care se poate face și altfel decât prin căsătorie. Așa că dacă două persone de același sex se iubesc, pot să o facă, nu le trebuie căsătorie”, a completat el, pentru gândul.
LOTO, LOTO 6/49. Report de 8,4 milioane de euro la LOTO 6/49. Noi extrageri LOTO, astăzi