Cum au încercat parlamentarii să schimbe regulile reținerii. Petre Roman: „Să stăvilim excepționalul ăsta, că distruge democrația în România”
Comisia pentru revizuirea Constituției a decis că reținerea nu poate depăși 24 de ore, respingându-se amendamentul depus de mai mulți parlamentari PNL prin care „reținerea se poate face numai în cazuri flagrante și nu poate depăși 24 de ore”.
În cadrul dezbaterilor din forumul constituțional, deputatul Petre Roman a spus că „excepționalul a devenit regulă”.
„Noi avem în Constituție și legi o chestie care s-a dovedit contraproductivă. În mod excepțional, guvernul poate emite OUG și emite mii pe sesiune. În mod excepțional îl arestezi pe unul 29 de zile. Dă-i și arestează-l, frate, și așa mai departe”, a spus Petre Roman.
El a fost completat de președintelui comisiei de revizure, Crin Antonescu.
„În mod excepțional îi asculți și telefonul vreun an”, a adăugat președintele Senatului.
Petre Roman a intervenit din nou.
„În mod excepțional îi asculți telefonul. Ce facem noi în acest moment este o problemă în societatea românească, pentru a stăvili această excepție care devine regulă. Am avut infractori care trebuiau reținuți și nu au fost, avem în schimb oameni reținuți 29 de zile. Nu știu ce vină are, ce vină are un om care se simte șantajat pentru a-l aresta în 29 de zile”, a afirmat Roman.
El a continuat, subliniind că s-au acordat drepturi de ascultare pe siguranță națională în mii de cazuri „și nu a fost respins vreunul”. „Să stăvilim excepționalul ăsta, că distruge democrația în România”, a fost concluzia lui Roman.
În cele din urmă, s-a decis ca articolul 23 din Constituție să nu fie modificat, rămânând în varianta „reținerea nu poate depăși 24 de ore”.
Discuții asupra duratei reținerii au existat și săptămâna trecută în USL, când Victor Ponta a pledat pentru majorarea termenului reținerii la 48 de ore, dar nu a găsit sprijin și la PNL pentru acest amendament la Legea Fundamentală.