Cum au sărbătorit liderii PDL plecarea Elenei Udrea din partid: „Nu e nici o tragedie, așa sunt unele blonde, imprevizibile”

Publicat: 02 02. 2014, 09:21
Actualizat: 28 07. 2014, 17:13

Deși nu figura pe ordinea de zi, plecarea la Partidul Mișcarea Populară a mai multor parlamentari democrat-liberali, în frunte cu Elena Udrea, a fost primul subiect abordat la ședința Colegiului Director al PDL, desfășurată sâmbătă la Brașov. „S-ar putea să fi fost doar primul val, vom vedea!”, a spus ex-deputatul Daniel Buda, șeful PDL Cluj.

Mai optimist, secretarul general adjunct Costică Canacheu le-a cerut colegilor de partid să renunțe la tristețe: „N-are rost să ne-ntristăm că doamna Udrea nu mai e în PDL, pentru că mai avem încă doi oameni de la Buzău, Cezar Preda și Cătălin Predoiu, de toată isprava!”

De altfel, primul s-a și bucurat de aplauze atunci când a comparat plecarea Elenei Udrea din partid cu o lecție de șoferie: „Să nu dramatizăm, nu e nici o tragedie plecarea doamnei Udrea, așa sunt unele blonde, imprevizibile, semnalizează la dreapta și merg înainte, dacă n-o cotesc chiar la stânga!”

Preda s-a referit apoi și la restul parlamentarilor pedeliști dezertori: „Niște firimituri, care nu merită luați în seamă, n-au făcut nimic pentru PDL și n-au însemnat nimic în partid. Au plecat, să fie sănătoși, nu-i prima oară când ne lovim de asemenea plecări. Sunt oameni care s-au obișnuit la guvernare, oameni care nu știu să facă opoziție, oameni care atunci când le-am spus că cetățenii nu sunt de acord să le umblăm la venituri și că n-am făcut bine au sărit că de ce, noi avem de inaugurat, de suit pe cal, de tăiat panglici, noi avem nevoie de bani, de unde să luăm bani dacă nu tăiam salariile la români?”

N-au lipsit nici exemplificările: „Baconschi a fost demis de premierul Boc printr-un SMS din funcția de ministru de Externe, unicul caz in Europa de ministru de Externe dat afară prin SMS. L-a costat doar un euro pe Boc chestia asta! Ce proiecte politice comune mai putem să avem noi cu Baconschi? Ce proiect politic comun pot să am eu, Cezar Preda, cu Elena Udrea, când Elena Udrea m-a dat afară din partid? Domnul Boc nu știu dacă se va înscrie în Fundația Mișcarea Populară, dar domnul Boc este un om care a primit enorm de la Partidul Democrat Liberal, dacă domnia-sa consideră că altcineva i-a dat, nu partidul – cum de fapt consideră și alții că ei și-au luat, nu partidul le-a dat partidul nimic – e liber să facă ce dorește. L-am respecta, îl respect și-l voi respecta atâta timp cât este în interiorul PDL, când nu va mai fi în interiorul PDL nu se va mai bucura de respectul meu.” „

N-am nimic nici cu domnul Boc, nici cu doamna Udrea și nici cu domnul Băsescu și sper ca nici el să n-aibă ceva cu mine!”, a concluzionat Cezar Preda. În ceea ce îl privește, concluzia lui Vasile Blaga a fost: „Bine că au plecat acum și nu mai târziu, pentru că putem suplini fără probleme aceste plecări, ale unor oameni care oricum nu prea aveau mare lucru în comun cu partidul, aproape toți au fost în conflict cu organizațiile din care făceau parte”.

La conferința de presă ce a urmat ședinței, liderul PDL Vasile Blaga a punctat hotărârile adoptate de Colegiul Director Național. Prima – „Reluarea de la zero a activității comisiei de revizuire a Constituției, în care să se țină cont de toate observațiile Comisiei de la Veneția și de observațiile Consiliului Legislativ”.

„Dacă Ponta și Antonescu nu vor fi de acord, ne vom retrage din comisia respectivă, pentru că noi nu putem fi părtași la încălcări grave ale drepturilor omurilor  și la trecere pe șest a regimului constituțional din republică semiprezidențială în republică parlamentară, cum vor useliștii”, a anunțat Vasile Blaga.

Miting anti-USL la București

A doua decizie – organizarea unui „mare miting anti-USL” sâmbăta viitoare la București, în Piața Constituției, „la care sunt așteptați să participe nu numai membrii noștri de partid, dar și cât mai mulți dintre cetățenii Bucureștiului”.

O altă hotărâre se referă la prioritățile legislative ale deputaților și senatorilor PDL în sesiunea parlamentară ce începe luni, „mai ales de ordin economic și social”. Pe lângă acestea, „votată în unanimitate” – intrarea în grevă parlamentară „în cazul în care useliștii vor repune pe tapet proiectul de lege privind amnistia și grațierea”.

În schimb, desemnarea noilor lideri ai grupurilor parlamentare ale PDL – în locul lui Mircea Nicu Toader la Camera Deputaților și al lui Cristian Rădulescu la Senat –  a fost amânată până luni.

Cât despre motivele înlocuirii celor doi, Vasile Blaga a negat categoric că aceasta s-ar datora suspiciunilor că și-ar pregăti și ei dezertarea la PMP-ul prezidențial: „Nici pe departe să-i suspectăm de așa ceva, sunt niște oameni total loiali partidului și care și-au făcut pe deplin datoria. Dar, uneori, spre binele partidului, mai trebuie să faci și un pas lateral – nu în spate, lateral – și eu l-am făcut când a fost cazul, și alți colegi l-au făcut, nu moare nimeni din așa ceva”.

În ceea ce privește lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, aceasta va fi definitivată până la finele acestei luni, Vasile Blaga refuzând să pronunțe vreun nume de candidat sigur.

În schimb i-a enumerat pe cei desemnați în echipa de campanie  electorală, condusă de secretarul general Gheorghe Flutur, din care nu vor lipsi Anca Boagiu, Liviu Negoiță, Cătălin Predoiu, Adriean Videanu și Adriana Săftoiu, plus președinții filialelor județene ale PDL, „fiecare ca șef de campanie în județul său”.

Blaga: PDL are un nou adversar

În final, după o remarcă scurtă despre absența de la ședința Colegiului Director a lui Emil Boc și Gheorghe Ștefan – „Nu e pentru prima oară că se întâmplă!” – Vasile Blaga s-a referit și la relațiile de-acum înainte cu Partidul Mișcarea Populară: „PDL are acum încă un adversar politic, deocamdată nu este un inamic, inamici sunt useliștii. Dar are încă un adversar, care se numește PMP, iar termometrul relațiilor noastre depinde de acest partid și nu de noi. În ce privește acuzațiile doamnei Udrea – tocmai doamna Udrea! – eu n-aș acuza pe nimeni că vinde țara rușilor dacă încheie niște acte notariale, nu mi-ar trece prin cap așa ceva. Și n-am trecut în programul politic al meu atunci când am candidat la Convenția PDL, posibila alianță cu PSD, cum a făcut, negru pe alb, doamna Udrea, reevaluându-l și spunând că nu mai e ce a fost și că e un partid tocmai bun de discutat cu el. De atunci în PDL s-au schimbat foarte multe lucruri, iar vremea deciziilor în plic a trecut. De aceea ea n-ar fi putut, indiferent cât ar fi insistat, să fie votată președintele acestui partid. Dar acum și-a găsit drumul, va fi și președinte de partid, va candida și la prezidențiale, treaba ei, să fie sănătoasă!”

 

 

Adrian Popescu