Cum cataloghează Vosganian informația potrivit căreia trei miniștri din Guvern ar fi cercetați pentru corupție

Publicat: 31 01. 2013, 14:43
Actualizat: 27 03. 2015, 22:56

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat drept „fantezie” informația conform căreia în Guvernul României ar exista trei miniștri cercetați pentru corupție, spunând că, dacă ar fi existat o anchetă a DIICOT în ceea ce-l privește, ar fi trebuit să știe și el, și premierul, dar și presa.

Prezent, joi, la Ploiești, unde a participat la un workshop la sediul Camerei de Comerț și Industrie Prahova, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat că speculațiile potrivit cărora din Guvernul României ar face parte trei miniștri acuzați de corupție sunt „fantezie” și că prin astfel de afirmații România este pusă într-o situație „stânjenitoare”.

„Cred că datoria noastră este în primul rând să apărăm prestigiul statului român. Mi se pare neverosimil ca primul ministru să ne întrebe pe noi în ședința de Guvern dacă se oferă vreunul voluntar să fie ministru acuzat de corupție pentru că dânsul nu știe pe nimeni. Eu îmi exprim surprinderea că cineva, inclusiv agenția France Presse, își poate imagina că surse de la Bruxelles știu ceea ce serviciile de informații din România nu știu”, a spus Varujan Vosganian, întrebat cum comentează informațiile legate de faptul că el ar fi unul dintre miniștrii acuzați de corupție.

Despre presupusa anchetă a DIICOT în ceea ce îl privește, ministrul Economiei a spus că, dacă o astfel de anchetă ar fi existat, ar fi trebuit să știe despre investigație și el, și premierul, dar și presa.

În plus, Vosganian a lăsat să se înțeleagă că în spatele surselor care dau presei internaționale nume de miniștri români acuzați de corupție s-ar afla europarlamentarul Monica Macovei.

„Eu mi-am încheiat mandatul de ministru al Economiei și Finanțelor acum cinci ani și v-aș întreba eu cum de nimeni din România nu știe (despre o eventuală anchetă – n.r.), dar știu surse din Bruxelles a căror voce cea mai explicită este doamna Monica Macovei. În situația în care ar fi existat o astfel de anchetă în ceea ce mă privește, atunci cu siguranță măcar eu ar fi trebuit să știu sau ar fi trebuit să știe premierul atunci când a acceptat cooptarea mea în cabinet. Ideea că serviciile române de informații nu cunosc că eu sunt anchetat și DIICOT face ancheta în secret în așa fel încât nimeni să nu știe, ci doar doamna Monica Macovei, credeți-mă, este o ipoteză care, în opinia mea, nu poate fi luată în discuție și mi se pare extrem de jenant să fiu întrebat eu, și nu DIICOT”, a mai spus Vosganian, care i-a întrebat pe jurnaliști: „Dumneavoastră credeți că au aș fi putut merge la DIICOT fără ca dumneavoastră să aflați? Ați auzit vreodată ca un ministru să fie audiat fără ca presa să cunoască?”.

Ministrul Economiei a mai afirmat că astfel de informații reprezeintă „o Fantezie” și pun România într-o situație „stânjenitoare”.

„Mie mi se pare că este o situație stânjenitoare, în care România nu ar trebui să fie pusă, cu atât mai mult cu cât chiar și ceilalți miniștri care au probleme care au avansat în procedură, niciunul din ei nu este acuzat de corupție, astfel încât ideea că avem trei miniștri acuzați de corupție este fantezie” a concluzionat Varujan Vosganian.

Raportul MCV precizează că noul Guvern și-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupției, dar trei dintre noii miniștri erau cercetați penal, iar cerințele constituționale, inclusiv suspendarea din funcție a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.

Un oficial din cadrul Comisiei Europene citat de AFP a precizat că doi dintre miniștrii la care face referire raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare sunt vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care este vizat de o anchetă a DIICOT.

AFP reamintește că Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare în fraudele din referendumul privind destituirea președintelui Traian Băsescu.

Al treilea ministru la care face referire raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor, precizează AFP, reluând o declarație a premierului Victor Ponta.

Premierul Ponta a declarat, miercuri, că raportul CE conține anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniștrilor verificați de ANI sau că ar fi miniștri cercetați pentru corupție, iar acestea puteau fi îndreptate dacă „Mecanismul era și de Cooperare, nu doar de Verificare”.

„Nu a fost discutat și cu noi, pentru că sunt câteva erori, acolo, materiale. În primul rând, înțeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniștri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern și îmi pare rău că nu mai sunt: și Silaghi, și Hellvig, și Pop, și Andronescu. Tocmai că i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, de care nu ați mai auzit și de care probabil nici nu o să mai auziți nimic în viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, că nu mai e niciunul dintre cei patru și regret că nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut să-l dau. Am mai citit că sunt trei miniștri cercetați pentru corupție. Nu am reușit să-i identific. Înțeleg, sigur, Fenechiu e trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar pe ceilalți doi nu i-am găsit oricât i-am căutat. Care sunteți vă rog să spuneți, recunoașteți singuri. Probabil că e o eroare și lucrurile astea se puteau îndrepta dacă Mecanismul era și de Cooperare, nu doar de Verificare”, s-a adresat Ponta miniștrilor, în ședința de guvern.

Vicepremierul Daniel Chițoiu a declarat, miercuri, că s-a pus în Guvern întrebarea referitoare la care ar fi miniștrii acuzați de corupție, el arătând că Relu Fenechiu, Varujan Vosganian și Liviu Dragnea nu se încadrează în categoria celor acuzați de corupție.

„Asta ne întrebam și noi azi în ședința de Guvern. Sunt miniștri care sunt acuzați de coupție și nu știm care”, a spus Chițoiu.

Întrebat dacă Relu Fenechiu, Varujan Vosganian și Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze ca urmare a acuzațiilor care li se aduc în dosarele pe care le au, Chițoiu a răspuns negativ, arătând că cei trei nu sunt acuzați de corupție.