Prima pagină » Știri politice » Cum explică Cioloș că n-a tăiat nimic de pe lista lui Ponta

Cum explică Cioloș că n-a tăiat nimic de pe lista lui Ponta

Cum explică Cioloș că n-a tăiat nimic de pe lista lui Ponta
Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că guvernul a decis să respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, deși impactul majorării salariilor și al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei.

„Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 și a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală și creșterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcției bugetare pentru anul 2016 și, așa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoștință de cauză. Prevederile menționate mai sus nu sunt deloc de neglijat și asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ținând cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a declarat premierul Dacian Cioloș, adăugând că acestea „nu se pot compensa” cu creșterea economică, care este estimată la 4% din PIB pentru 2016 și care acoperă circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, soluția a fost „dificil de agreat într-un interval extrem de scurt”, dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat și prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

Referitor la proiectele cu impact real, Cioloș a spus că Guvernul nu începe mai mult decât poate termina, adăugând că s-a avut în vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un număr limitat de proiecte cu rezultate concrete.

În ceea ce privește transparentizarea, premierul a spus că are ca obiectiv „publicarea contractelor de achiziții publice și raportarea sistematică a construcției bugetare pentru a pregăti realocări de fonduri neconsumate.

„În comparație cu execuția finală estimată a bugetului pe 2015, vor exista alocări mai mari la Sănătate cu 3,1 miliarde lei, 2,3 miliarde la Educație și 508 milioane lei la Cercetare. (…) Continuam ce a fost început și dacă lansăm proiecte noi să avem siguranța că ne putem apropia de finalizarea lor”, a arătat Cioloș, menționând că Guvernul va aloca la autoritățile publice locale o sumă suplimentară pentru reabilitarea școlilor.

Cioloș a încheiat prezentarea bugetului exprimându-și speranța ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pentru „a putea trece la treabă”, la implementarea măsurilor pe care le-a prevăzut pentru eficientizarea actului guvernamental și pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economică pe termen mediu și lung.