Cum negociază România comisarul european: Dacian Cioloș pentru Agricultură sau Politică Regională, Corina Crețu pentru orice

Publicat: 01 09. 2014, 16:03

Premierul Victor Ponta l-a informat pe Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, într-o scrisoare transmisă în 30 iulie, după ce Jean-Claude Juncker era confirmat de Parlamentul European pentru președinția Comisiei, că România are două propuneri de comisar: Dacian Cioloș, actualul comisar pentru Agricultură, și Corina Crețu, europarlamentar PSD. Primele informații despre existența numelui Corinei Crețu pe lista României au apărut zilele trecute pe site-ul Euractiv, însă premierul a evitat să confirme numele ei în discuțiile cu jurnaliștii: „Prima noastră propunere a fost Dacian Cioloș pentru portofoliul Agriculturii. În momentul în care domnul Juncker mi-a comunicat că păstrarea unui portofoliu de către aceeași țară și aceeași persoană e foarte puțin probabilă, am făcut o a doua nominalizare”, a explicat Victor Ponta în urmă cu două zile, când au apărut primele informații despre propunerea Corinei Crețu pentru funcția de comisar european.

FOTO: Mediafax

FOTO: Mediafax

Întrebat astăzi despre propunerea Corinei Crețu pentru Executivul UE, Ilie Sârbu, liderul de grup al senatorilor PSD, a explicat că Dacian Cioloș rămâne prima opțiune a României, dar a sugerat că șansele lui de a primi un nou mandat, cu atât mai puțin de a rămâne cu portofoliul Agriculturii, sunt mici, Irlanda fiind favorita pentru DG AGRI,. De asemenea, a spus Sârbu, era nevoie ca România să aibă și o propunere feminină, dată fiind importanța reprezentării feminine în alcătuirea noii Comisii.

Ponta i-a transmis lui Zgonea, în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, în data de 30 iulie, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o președintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la propunerile Guvernului privind viitorul comisar european din partea României.

„Doresc să vă informez că, imediat ce voi primi răspuns oficial din partea președintelui ales al CE asupra deciziei luate, Guvernul va demara procedurile pentru audierea persoanei nominalizate, în conformitate cu Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene”, i-a scris Ponta lui Zgonea.

În scrisoarea transmisă lui Junker, Ponta i-a transmis acestuia faptul că Dacian Cioloș este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională și agricultura.

„Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveți în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luați în considerare candidatura doamnei vicepreședinte al PE, Corina Crețu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior”, i-a scris Ponta lui Junker.

Premierul Victor Ponta a precizat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este „categoric o femeie”, dar nu a oferit un nume.

El a menționat că, în scrisoarea transmisă la Bruxelles, prima opțiune a României este portofoliul Agriculturii, pentru Dacian Cioloș.

Întrebat dacă poate confirma informația apărută pe surse potrivit căreia cea de a doua propunere o vizează pe Corina Crețu, Ponta a răspuns: „Nu vă pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care domnul Juncker anunță clar portofoliul acordat României, atunci avem și propunerea. Vă pot confirma faptul că am avut o discuție (…) asupra faptului că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că, altfel, Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanței între femei și bărbați”.

Juncker începe marți discuțiile cu candidații

Jean-Claude Juncker începe mâine discuții cu nominalizații pentru postul de comisar, a declarat azi Natasha Bertaud, purtător de cuvânt al Comisiei. Belgia este singura țară fără propunere, în vreme ce din Slovenia, stat care a propus trei nume, să fie audiată Alenka Bratusek. Bertaud a refuzat să spune cine va fi audiat din partea României.

„Începând de mâine (marți – n.r.) domnul Juncker va începe discuțiile cu candidații pentru postul de comisar. În acest moment nu putem spune când se va încheia acest proces întrucât încă ne lipsește un candidat”, a spus ea.

„Categoric este vorba de o femeie”

Premierul a fost solicitat să precizeze dacă astfel confirmă că este vorba de o femeie.

„Categoric este o o femeie. Pentru că acest lucru, în negocierea pe care o avem, ne ajută să obținem un portofoliu mai important, dar nu vă pot da toate detaliile care țin de negocieri”, a spus el.

„N-aș fi dat aceste detalii până săptămâna viitoare, când urmează să anunțe domnul Juncker, dacă domnul Băsescu nu se trezea vorbind cum s-a trezit astăzi”, a adăugat premierul.

Deși inițial spusese că a avut o discuție cu președintele Băsescu și șefii celor două Camere ale Parlamentului despre nominalizarea lui Dacian Cioloș, Victor Ponta a afirmat ulterior că nu s-a consultat cu președintele cu privire la niciuna dintre nominalizări.

„Nu, nu m-am consultat nici cu privire la prima. Dânsul și-a exprimat opțiunea pentru domnul Cioloș și mi s-a părut o opțiune bună, dar altfel domnia sa n-are absolut nicio atribuție în desemnarea comisarului european” , a spus Ponta, înrebat dacă l-a consultat pe președinte cu privire la a doua nominalizare.

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, „spre surprinderea” sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcția de comisar european, fapt despre care știe de la Bruxelles.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

„Eu știu că sunt două nominalizări, dar nu știu care”, a răspuns șeful statului la întrebarea jurnaliștilor.

Președintele Băsescu a menționat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind „o afacere pe care o decide, conform Tratatului, președintele Comisiei”, Jean-Claude Juncker.

„Vreau să fiu foarte clar, nu intenționez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acționeze așa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puținele state care au acceptat această rugăminte a președintelui Jean-Claude Juncker”, a menționat Băsescu.

„Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană reprezentantul României nu a fost desemnat de președinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înțelegere (…), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu președintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcția de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului”, a mai spus el.

Președintele a menționat că îi rămâne să insiste pentru un „portofoliu reprezentativ” pentru România în Comisia Europeană.

El a menționat că există „o exigență creată acum” care a existat și înainte, dar nu a fost respectată privind faptul că „un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, același portofoliu”.

„În orice caz, este important ca România să obțină un portofoliu relevant, după ce a deținut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va fi o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuții cu președintele Jean-Claude Juncker”, a afirmat Băsescu.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE