Cum răspunde Firea acuzațiilor de monopol, după ce Primăria București a înființat 19 firme „de interes public”
„Solicităm azi Consiliului General acordul de principiu pentru înființarea unui număr de 19 societăți comerciale ale municipalității, care să presteze servicii și să realizeze lucrări de interes public. În ce privește oportunitatea acestui demers, am constatat că s-au cheltuit în ultimii ani zeci, sute de milioane de euro din banii bucureștenilor care nu s-au regăsit în sporirea confortului bucureștenilor. Avem, din păcate, o capitală sufocată de trafic, cu străzi pline de gropi, cu prea puține parcări față de necesar, cu obiective turistice nepromovate. Din ignoranță sau rea voință, serviciile publice municipale nu au fost niciodată delegate în condițiile legii, principala consecință a acestui fapt fiind aceea că Primăria nu are pârghiile necesare pentru a interveni prompt atunci când aceste servicii sunt prestate necorespunzător”, a declarat Gabriela Firea la începutul ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
Edilul a precizat că toate cele 19 societăți comerciale vor alcătui un Holding Municipal, București- Capitală Europeană, după un model brevetat și în alte capitale europene, cum ar fi Paris, Madrid, Viena, Praga sau Lisabona.
„Nu se pune problema instituirii vreunui fel de monopol. Delegarea unui serviciu public nu poate fi considerată monopol, legea fiind cât se poate de explicită, iar în celelalte situații, societățile din holdingul Primăriei vor acționa pe piața concurențială, în acord cu legislația în vigoare. Din aceleași considerente, nu suntem în situația acordării vreunui ajutor de stat pentru aceste societăți. (…) Toate aceste societăți comerciale vor acționa precum centre de cost, orientate pe principiul profitabilității. În cazul în care rezultatele sunt negative, există posibilitatea încetării mandatului conducerii, spre deosebire de regiile autonome sau administrațiile municipale, ale căror posturi de conducere sunt ocupate pe durată nedeterminată, fără obligativitatea respectării unor criterii de performanță”, a mai spus Firea.
Edilul a mai spus că nu se vor înființa structuri paralele cu cele ale Primăriei și că aparatul propriu al Primarului General își va păstra rolul de monitorizare și verificare a modului în care sunt prestate serviciile publice.
Personalul care va deservi aceste societăți va fi preluat din instituțiile subordonate CGMB, inclusiv din direcțiile de specialitate ale PMB. Nu se vor face disponibilizări de personal, a mai adăugat Firea.