Cum răspunde Iohannis la campania lui Ponta „Mândru că sunt român ortodox”

Publicat: 06 08. 2014, 10:30
Actualizat: 18 05. 2015, 22:22

Folosirea religiei candidaților la prezidențiale în campania electorală este considerată de Klaus Iohannis drept o încercare penibilă de atac la care nu dorește să răspundă.

„Nu voi face declarații legate de religie în campania electorală, fiindcă nu mi se pare corect. Una peste alta sau mai ales pentru că România este un stat laic, dacă îmi permiteți să ne amintim împreună că nu întâmplător în Constituție au apărut articole precum cel legat de egalitatea în drepturi, indiferent de religie, etnie”, a declarat Iohannis după ce din tabăra PSD au început să fie lansate diferite atacuri privind religia sa.

Pe scena Consiliul Național de la Craiova, unde și-a lansat candidatura la prezidențiale, Victor Ponta a spus: „Nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în țara mea”, făcând indirect referire la Iohannis, care este luteran.

Iohannis a marșat în schimb pe ideea că în Europa s-au dus războaie de sute de ani pentru ca în Constituțiile modern să apară egalitatea în drepturi.

„Ar fi păcat dacă ar veni niște tineri politicieni care nu au citit aceste lucruri și consider că și ce dacă scrie aceste lucruri în Constituție, putem să declarăm orice pentru că este campanie electorală. Nu putem să declarăm orice”, l-a atacat voalat Iohannis pe Ponta.

Liderul PNL a adăugat că tema religioasă trebuie să fie un „punct neutru” în campania electorală.