Invitat la dezbaterile pe bugetul pe 2015 a Ministerului Justiției, Robert Cazanciuc a vorbit despre nevoia de investiții pentru construirea de noi penitenciare. Potrivit ministrului Justiției, în România există un deficit de cel puțin 10.000 de locuri în închisori, însă problema apare când vine vorba despre costurile pentru construcția unui nou penitenciar.
„O să continuăm să facem mici investiții în anumite penitenciare, din păcate locația în care se află un penitenciar nu permite extinderea și creșterea capacității de cazare. Nu avem altă soluție decât construirea de la zero penitenciare, e un efort bugetar foarte mare, 60-80 de milioane de euro minim un penitenciar și nu vom putea să susținem doar din efort național, de aceea am făcut un apel la Comisia Europeană”, a declarat Cazanciuc.
De altfel, ministrul Justiției a explicat că fără un program național finanțat din resurse proprii, plus susținerea partenerilor internaționali, problema nu va putea fi rezolvată.
„În momentul de față avem două propuneri din partea partenerilor americani și britanici pentru un parteneriat public-privat pentru un penitenciar, suntem în curs de examinare a acestor soluții. Fără un program național din resurse bugetare naționale nu vom putea demara construcția unui nou penitenciar”, a precizat acesta.
În plus, Ministerul Justiției se așteaptă și ca, pe viitor, instanțele să dea verdicte alternative, ca un efect al noului Cod penal. Întrebat dacă o nouă lege a amnistiei și grațierii reprezintă o soluție pentru aerisirea închisorilor, Cazanciuc a lăsat o astfel de decizie la latitudinea opiniei publice, precizând însă că un astfel de proiect ar putea fi o rezolvare.
„Amnistia și grațierea sunt prevăzute în Constituție și în legi. Dacă ele sunt sau nu o soluție, acest lucru trebuie stabilit doar în urma unei dezbateri publice. Noi nu am inițiat un asemenea proiect, încercăm mai degrabă să inițiem acest proiect european împreună cu Italia pentru a construi capacități noi. Dacă societatea civilă va considera că amnistia și grațierea pot fi soluții, cu siguranță putem pune în dezbatere publică și această soluție”, a conchis Cazanciuc.
În decembrie 2013, deputații din comisia juridică au avizat favorabil proiectul de lege privind amnistia și grațierea, un proiect extrem de controversat. Timp de aproape un an de zile, proiectul a fost ținut la sertar, pentru ca în prima zi după ce Klaus Iohannis a câștigat alegerile actul normativ să fie respins. În explicația susținătorilor proiectului pentru amnistie și grațiere, aceste măsuri sunt necesare pentru a rezolva problema insuficienței locurilor din penitenciarele din România.