Prima pagină » Știri politice » Cum răspunde prezidențiabilul Ponta când e întrebat dacă l-ar grația pe Voiculescu

Cum răspunde prezidențiabilul Ponta când e întrebat dacă l-ar grația pe Voiculescu

Cum răspunde prezidențiabilul Ponta când e întrebat dacă l-ar grația pe Voiculescu
Victor Ponta, despre grațierea lui Dan Voiculescu

Premierul Victor Ponta a evitat, luni, un răspuns tranșant când a fost întrebat dacă îl va grația, dacă va ajunge președinte. 

„Vreau să vă spun următorul lucru: am văzut aceste susțineri ale celor de la PNL și mi-am adus aminte că în 2012 Traian Băsescu spunea că l-am suspendat pentru ca domnul Antonescu să grațieze nu știu ce oameni. Deci e exact același discurs al domnului Băsescu. Cei de la PNL acum fiind cu Traian Băsescu au același discurs și nu vreau să facem politică când e vorba de lucruri serioase”, a răspuns ponta întrebat despre o grațiere a lui Dan Voiculescu.

Cât privește condamnarea lui Dan Voiculescu, șeful guvernului a spus că, ca premier, nu comentează decizia instanței, însă dacă ar fi „simplu cetățean” și-ar spune părerea.

„Dacă aș fi simplu cetățean v-aș spune părerea mea. Ocup o funcție publică, cea de prim-ministru, și, după cum știți foarte bine și deciziile CSM sunt în acest sens, președintele, prim-ministrul trebuie să nu comenteze deciziile justiției. Consider că declarațiile lui Băsescu de marți au fost făcute pentru a influența justiția și eu nu vreau să fac aceeași greșeală”, a mai spus Ponta.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, vineri, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, și Sorin Pantiș, fost ministru, la șapte ani de închisoare.

În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa, a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Curtea de Apel a mai decis ca sediul posturilor Antena și cel al grupului de firme Grivco să fie confiscate.

Totodată, magistrații de la CAB au decis să îi confiște lui Dan Voiculescu și penthouse-ul din Șoseaua Kisseleff, cu o valoare estimată de 250.000 de euro.

De asemenea, i se confiscă lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spațiului Grivco de către Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanța a dispus confiscarea bunurilor mobile și imobile și a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate.

Instanța a mai dispus, în cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are în conturi pâna la concurența sumei de 15.000.000 de lei, la BRD, și pâna la concurența sumei de 5.000.000 de lei, la RBS Bank.

Cameliei Voiculescu îi va fi confiscată suma de 2.984.358,3 lei reprezentând contravaloarea a 9.947.861 acțiuni deținute la ICA, donate de Voiculescu, iar Corinei Voiculescu, suma de 2.984.358,6 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.862 de acțiuni deținute la ICA, ce i-au fost donate tot de taăl său.

Totodată, de la Camelia și Corina Voiculescu se confiscă sumele donate de Dan Voiculescu în urma închirierii spațiului Grivco către Romtelecom.

De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea mai multor imobile apaținând celorlalți inculpați.

Șeful DNA împreună cu ANAF și alte instituții competente urmează să stabilească modul concret în care vor fi recuperate aceste sume. Astfel cele două instituții vor puta colabora cu: Biroul pentru prevenirea criminalității din cadrul Ministerului Justiției, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Autoritatea Națională a Vămilor, BNR, Poliția Română, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au mai dispus și sesizarea Biroului pentru prevenirea criminalității și de cooperare cu oficiile de recuperare a creanțelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justiției. Această instituție trebuie să facă verificări pentru identificarea bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu și a fiicelor sale, inclusiv a conturilor societăților comerciale la care aceștia figurează ca împuterniciți, beneficiari reali, asociați, directori sau administratori, situate în țară sau în străinătate.

Odată cu cererea adresată de reprezentații biroului îndreptată către Rețeaua Interagenții Camden de Recuperare a Creanțelor (CARIN) se va specifica că este necesara si identificarea conturilor deschise pe numele unor persoane fizicesau juridice care cei trei sunt împuterniciți, beneficiari reali, asociați, directori sau administratori, identificarea rulajului conturilor menționate in anexa in vederea stabilirii beneficiarilor reali.

Potrivit procedurii, Biroul va informa de îndată Curtea de Apel Bucuresti în legătură cu rezultatele verificărilor. După identificarea bunurilor, Curtea de Apel Bucuresti va completa, după caz, un certificat de indisponibilizare privind executarea în Uniunea Europeană a ordinelor de înghețare a bunurilor sau a probelor.

Autor

Citește și