Prima pagină » Știri politice » Cum răspunde Șova la întrebarea dacă licența de la Roșia Montană poate fi anulată

Cum răspunde Șova la întrebarea dacă licența de la Roșia Montană poate fi anulată

Cum răspunde Șova la întrebarea dacă licența de la Roșia Montană poate fi anulată
Anularea licenței de exploatare a resurselor de la Roșia Montană nu este posibilă decât în condiții excepționale, și anume dacă RMGC sau Gabriel Resources are vreo culpă. Anunțul a fost făcut de ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, în cadrul comisiei speciale care se ocupă de acest proiect, precizând că indiferent dacă proiectul este respins de Parlament, compania investitoare tot va rămâne cu licența de exploatare.

Anularea licenței de exploatare a resurselor de la Roșia Montană nu este posibilă decât în condiții excepționale, anume dacă RMGC sau Gabriel Resources are vreo culpă. Anunțul a fost făcut de ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, în cadrul comisiei speciale care se ocupă de acest proiect, precizând că indiferent dacă proiectul este respins de Parlament, compania investitoare tot va rămâne cu licența de exploatare.

„Nu este posibil ca licența să fie anulată decât în ipoteza în care apare o culpă a RMGC sau Gabriel Resources. Avem în Legea minelor, articolul 34, care prevede condițiile în care poate fi anulată o licență. Nu există altă modalitate de anulare a acestui proiect decât prin anularea licenței. Și dacă nu se încalcă licența sau nu nu greșesc din punct de vedere al mediului, nu există posibilitatea de a-i anula licența”, a precizat Șova.

Mai mult, întrebat de deputatul PNL Gigel Știrbu dacă există posibilitatea ca statul român să răspundă în fața legii în cazul în care acordul de mediu nu este dat din cauza companiei, ministrul a explicat că singura astfel de situație ar fi dacă statul ar refuza să o facă în mod abuziv.

„Dacă avizul de mediu nu se dă din vina RMGC sau Gabriel Resources, statul român nu răspunde pentru nimic. Singura situație în care statul român răspunde este în care în mod abuziv nu eliberează acordul sau avizul de mediu, acest lucru având ca efectul echivalent unei exproprieri. Dacă acea comisie de avizare tehnică de la Ministerul Mediului va refuza eliberarea acordului și va invoca o culpă a RMGC sau Gabriel Resources, ne putem aștepta la un litigiu arbitral pe care avem șanse să-l câștigăm dacă este justificat, prin care compania să ceară eliberarea acordului sau avizului de mediu”, a mai spus Șova.