Prima pagină » Știri politice » Cum s-a răzbunat Facebook pe Iohannis în doar 24 de ore. Surpriza din contul lui Cioloș

Cum s-a răzbunat Facebook pe Iohannis în doar 24 de ore. Surpriza din contul lui Cioloș

Cum s-a răzbunat Facebook pe Iohannis în doar 24 de ore. Surpriza din contul lui Cioloș
Intervenția lui Klaus Iohannis în scandalul ANAF-Antena Group a provocat o masivă nemulțumire în rândul fanilor de pe Facebook ai președintelui. În doar 24 de ore, aproape 20.000 de internauți și-au retras like-ul pe care îl dăduseră paginii oficiale a șefului statului. Surpriza vine de la Dacian Cioloș. Poziția nuanțată a premierului, chiar dacă și el a condamnat modul de acțiune al ANAF, i-a adus acestuia aproape 5.000 de fani în plus pe Facebook. „La nivelul nuanțelor povestea asta a fost privită ca fiind, mai degrabă, o formă prin care se conciliază Iohannis cu Antenele", a explicat pentru Gândul, politologul Cristian Pârvulescu.

Reacția lui Klaus Iohannis, la trei zile de la izbucnirea scandalului ANAF-Antena Group, a provocat un adevărat iureș pe rețelele de socializare, baza de pe care actualul șef al statului a fost propulsat spre Cotroceni, în noiembrie 2014.

„Eu cred că ați ajuns într-o situație neplăcută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă. Am constatat din dicuții pe care le-am avut că există deschidere la factorii de decizie și cu siguranță, prin discuții așezate și calme, până la urmă se găsesc soluții convenabile”, a fost declarația președintelui de la care a pornit totul.

Crititicile nu au întârziat să apară, iar în numai 24 de ore, aproape 20.000 de fani de pe Facebook și-au retras like-ul acordat președintelui, potrivit statisticilor furnizate de Facebrands.

Sursa: facebrands.ro

Nuanțele lui Cioloș

Reacția nu a fost aceeași în cazul premierului Cioloș. Șeful Guvernul a condamnat modul de acțiune al ANAF, însă a făcut o distincție între aceasta și fondul problemei, punerea în executare a unei decizii a instanței.

„Am condamnat și condamn modul în care s-a acționat și i-am atras atenția președintelui interimar al ANAF și în această dimineață asupra faptului că aceste reflexe care niciun caz nu au fost câștigate de ANAF în timpul mandatului acestui Guvern, aceste reflexe trebuie să dispară nu doar de la ANAF, ci din toate instituțiile statului care lucrează cu cetățeni pentru că e vorba în primul rând de respect. Nu ne putem respecta pe noi înșine atâta timp cât nu-i respectăm pe ceilalți și invers. Convingerea mea este foarte clară și fermă și nu voi accepta din partea niciunei instituții astfel de comportamente. Una este modul în care au acționat și pe care îl condamn și un alt lucru este substanța și fondul pe care ANAF a acționat. O spun nu pentru a apăra cu orice preț o instituție care este în cadrul Guvernului și nu mă derobez de la responsabilitatea coordonării acestei instituții și atunci când am spus că nu am fost informat am și precizat că nu era cazul să fiu informat atunci când ANAF aplică legea, mă interesează să fiu informat mai ales atunci când instituții aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului nu respectă legea”, a fost declarația lui Cioloș.

Nuanțele pe care premierul le-a folosit în discursul în fața senatorilor care îl chemaseră la raport, i-au crescut gradul de simpatie în rândul utilizatorilor de facebook. Contul premierului a obținut peste 5.000 de like-uri în doar 24 de ore, de aproape 25 de ori mai multe față de ziua în care a izbucnit scandalul Antena Group.

Sursa: facebrands.ro

Pîrvulescu: „Povestea asta a fost privită ca fiind, mai degrabă, o formă prin care se conciliază Iohannis cu Antenele”. Momoc: „Cioloș s-a poziționat ceva mai neutru, mai independent”

Cristian Pîrvulescu susține că în cazul lui Klaus Iohannis asistăm la un efect cumulativ, pentru că acesta a fost atacat încă din timpul campaniei electorale cu diverse acuzații referitoare la integritatea sa care, acum, au declanșat o reacție mai puternică.

„Să nu uităm că domnul președinte Iohannis, spre deosebire de domnul premier Cioloș, a fost supus permanent încă din campania din 2014 unor atacuri concertate legate de diferite subiecte – casele sale și sentința de acum câteva luni, apoi problema pădurilor și a relațiilor cu firma austriacă, și acum și Antena – toate acestea au contat în crearea acestei atmosfere”, subliniază politologul.

La rândul său, analistul politic Antonio Momoc explică faptul că Iohannis a fost privit de-a lungul timpului drept cea mai bună alternativă la PSD și la aliații lor, iar cu o astfel de poziție publică i-a dezamăgit pe cei care i-au acordat credit, chiar și pe ultima sută de metri.

„Aici reacția este politică pur și simplu pentru că e foarte posibil ca o mare parte dintre oamenii care au ieșit, care au dat dislike sau, mă rog, unfriend sau au ieșit de pe grupul lui, să fie dintre susținătorii nehotărâți care înclinau spre alții, respectiv alții decât PSD, alții decât Iohannis, dar care au fost câștigați pe durata campaniei lui Iohannis, în special în ultimele zile, poate chiar în ultima zi, și l-au sprijinit pe Iohannis crezând că este o alternativă la cei care sunt de partea PSD sau aliații săi, inclusiv aliați de tip mediatic, TV, cum sunt Antenele. Atunci reacția lor, evident, acum a fost una de amendare, de taxare a acestei declarații a lui Iohannis pe care ei au perceput-o ca pe o trădare”, a declarat Momoc pentru Gândul.

El spune și că discursul președintelui l-a poziționat mai degrabă în favoarea Antenelor a dus la dezamăgirea multora dintre cei care îl simpatizau și la afirmații de genul „Iohannis nu mai este președintele meu”.

Atât Cristian Pârvulescu, cât și Antonio Momoc au ținut să menționeze, însă, că vorbim despre o chestiune de nuanță pentru că, în vreme ce președintele Iohannis s-a poziționat clar împotriva acțiunilor ANAF în cazul trustului Intact, premierul Cioloș ar fi adoptat o poziție ceva mai diplomată, încercând să rămână într-o zonă neutră, lipsită de mari complicații.

„Nu este o poziție asemănătoare, pentru că nuanțele contează. Iar la nivelul nuanțelor povestea asta a fost privită ca fiind, mai degrabă, o formă prin care se conciliază Iohannis cu Antenele”, a subliniat Pîrvulescu. Politologul a ținut să menționeze și că scăderea bruscă a numărului de fani de pe pagina de Facebook a președintelui Iohannis a fost dată mai ales de faptul că a vorbit despre „heirupism”, despre o atitudine a ANAF-ului pe care, spune Pîrvulescu, „Cioloș nu a criticat-o cu multă vehemență”.

Creșterea numărului de fani de pe pagina premierului apare „pentru că poziția lui a fost una corectă și poate, din punctul de vedere al celor care l-au sprijinit și aveau îndoieli sau ezitări în legătură cu el și acum vor să-l sprijine. În sensul în care probabil că mare parte din cei care acum i-au dat like, s-au raliat paginii lui și, probabil și valorilor și principiilor, au văzut o poziție care le-a părut corectă. (…) Cred că asta este o poziție care a plăcut, poate, unui public nehotărât sau poate unui public care înclina spre ideea de premier independent și care acum, prin această poziționare, pentru că spre deosebire de președinte, Cioloș s-a poziționat ceva mai neutru, mai independent, (…) exact pe lege și pe principiile democratice, valori care vin în sensul apărării drepturilor omului și al legii, până la urmă, a fost mulțumit”, a explicat Antonio Momoc fenomenul care a marcat social media în ultimele zile.
 

Citește și