Prima pagină » Știri politice » Cum s-a transferat la USL „senzaționalul” grup PPDD. Diaconescu: „Unui senator i s-au promis niște vitrine cu savarine în holul Casei Poporului. Era un înger de-al nostru”

Cum s-a transferat la USL „senzaționalul” grup PPDD. Diaconescu: „Unui senator i s-au promis niște vitrine cu savarine în holul Casei Poporului. Era un înger de-al nostru”

Cum s-a transferat la USL
Declarația vine după ce...

Nu i-a prins anul alături de Dan Diaconescu. Peste o treime dintre parlamentarii PPDD au părăsit partidul în primele 10 luni de mandat, din 68 câți au fost în decembrie anul trecut, șapte au trecut la independenți, 11 au plecat la PSD-UNPR, cinci la PC și doi PNL. Unii au făcut-o pentru bani, spune Haralambie Vochițoiu, liderul senatorilor rămași  tabăra lui Dan Diaconescu. 120.000 de euro pentru senatorul Iulian Cristache, spune Vochițoiu, „nu știu dacă i-a numărat deja sau urmează să-i primească, dânsul mi-a recunoscut că ar fi scris o sumă pe care urmează să o ia”.

„Cea mai mare pe care a auzit-o este de 300.000 de euro”, spune și fondatorul PPDD, Dan Diaconescu, dar susține că unii au trădat și pentru mai puțin. „I s-au promis niște vitrine frigorifice cu savarine acolo în holul Casei Poporului”, explică Diaconescu. Cui? „Domnul era un înger de-al nostru”, se eschivează el.

„Totul este o minciună, o făcătorie”, se apără Iulian Cristache, „nu e nimic adevărat”. „Asta e ca la Radio Erevan. Nu am auzit în viața mea de așa ceva, eu cunosc senatorii și deputații PPDD, sunt oameni cu demnitate, nu se vinde nimeni ca la piață”, spune și deputatul Radu Popa, în 2012 lider de grup PPDD, acum membru PSD.

Cristache: „O făcătorie”

PPDD a intrat în Parlament cu 68 de deputați și senatori, iar acum au mai rămas doar 43, 15 la Senat și 28 la Cameră. Din partea celor care au rămas vin diverse acuzații conform cărora cei care au dezertat au fost plătiți și li s-au oferit diverse avantaje. Un exemplu  este dat de liderul senatorilor pepedediști, Haralambie Vochițoiu, care spune că Iulian Cristache care i-a „recunoscut că ar fi scris o sumă pe care urmează să o ia”, iar de la colegi știe de 120.000 de euro.

„A fost vorba despre o discuție la cafenea de la Senat, unde un domn senator, Cristache Iulian, le explica colegilor, nu doar din PPDD, câți bani și-a luat el sau ar urma să ia dacă trece la UNPR. E o discuție pe care am aflat-o de la doi-trei dintre cei șase-șapte care au asistat la acea discuție, povestea care vine chiar de la Cristache. Acum dânsul zice că încă nu a luat încă banii, nu știu dacă i-a numărat deja sau urmează să-i primească, suma de 120.000 de euro. Acum se pare că se plătește la persoana fizică. Dacă domnul Cristache s-a gândit și la colegii lui, dânsul mi-a recunoscut că ar fi scris o sumă pe care urmează să o ia, era vorba de niște proiecte”, a declarat Vochițoiu, pentru gândul.

Contactat de gândul, Cristache a negat varianta plecării contracost din PPDD. „Nu este nimic adevărat, nu am luat nicio sumă de bani, totul este o minciună, o făcătorie. Trecerea mea la UNPR a fost opțiunea mea și atât pot să vă spun la această oră”, a răspuns senatorul. Întrebat de cum a fost convins să treacă la progresiști,  Cristache a evitat să dea un răspuns concret. „Acuma ce vreți, să vă dau un interviu? Nici nu știți unde mă aflu și am răspuns la telefon pentru că eu răspund tuturor, ce am avut de spus v-am spus. Să demonstreze domnul care a spus ceea ce mi-ați spus că am făcut ce am făcut”, a precizat el.

Diaconescu: „Cea mai mare pe care am auzit-o este de 300.000 de euro”

Și liderul deputaților PPDD, Daniel Fenechiu, spune că știe de schema racolărilor din parlament. „Sume de bani, fie în mână, pentru ei, sau în diverse proiecte. A doua categorie e cu diverse avantaje economice care sunt la rândul lor măsurabile în bani, contracte pe bani publici și aici am înțeles că li s-a oferit decontarea unor arierate. A treia categorie este cea de funcții, prefecți, sub-prefecți etc. A patra categorie de avantaje a fost varianta mixtă, din toate câte ceva”, a declarat Fenechiu, pentru gândul, evitând să dea însă nume. 

Despre cei care au plecat din PPDD contra unei sume considerabile de bani a auzit și președintele fondator, nu doar liderii de grup.   Dan Diaconescu spune că știe tot de la colegi. „Cea mai mare pe care am auzit-o este de 300.000 de euro”, a declarat fondatorul PPDD pentru gândul. Dar nu numai pentru bani s-a trădat, un alt senator, precizează el, a plecat pentru că i s-a promis un stand pentru savarine la Parlament.  Diaconescu se eschivează când e vorba de nume. „Domnul era un înger de-al nostru, i s-au promis niște vitrine frigorifice cu savarine acolo în holul Casei Poporului, acum nu știu dacă i le-au și dat. Dar să crezi într-o promisiune a USL-ului este o naivitate”, spune el.

Popa: „Asta e ca la Radio Erevan”

„Asta e ca la radio Erevan. Nu am auzit în viața mea de așa ceva, eu cunosc senatorii și deputații PPDD, sunt oameni cu demnitate, nu se vinde nimeni ca la piață, ia niște bani să vii cu mine, ia două kile de mere. Nu se poate, nu asta e procedura. Nu am auzit ca vreun parlamentar să fi luat vreun ban ca să treacă de la un partid la altul, fie că este vorba despre PSD, PNL, PDL, PPDD. Cred că cei care fac afirmații trebuie să le probeze și dacă au probe trebuie să se ducă la DNA sau la celelalte instituții ale statului. Astea-s povești jurnalistice, nu se poate, nu aveți temperatura corectă din spațiul politic”, a declarat, pentru gândul, Radu Popa, ex-pepededist, acum la PSD și cel care negociază cu foștii colegi. Cum îi convinge?

„Avem discuții serioase, cu argumente serioase, le spun că peste zece ani Victor Ponta va conduce România, dintr-o poziție sau alta. Atu-ul cel mai puternic pe care îl am în negocierea cu cei de la PPDD îl reprezintă Victor Ponta și intrarea în echipa lui Victor Ponta. Dacă găsiți unul care să spună că Radu Popa le-a dat sau le-a promis că le dă bani, contracte sau funcții, eu vă dau cuvântul meu de onoare că mâine dimineață mă duc și-mi dau demisia din Parlament”, a spus pesedistul.

Liderii de grup ai PSD nu au putut fi contactați.

Cum arată acum Parlamentul, în cifre

În prezent, în Casa Poporului au mai rămas 581 de parlamentari, 407 de deputați și 174 de senatori, cu tot cu Antonie Solomon, condamnat definitiv la închisoare. Dintre aceștia PSD stă cel mai bine în ambele camere, conducând, în continuare, cu 69 de senatori și 165 de deputați, formându-și astfel un procent de 40.28%.

Colegi de alianță, liberalii au 100 de deputați și 50 de senatori, PNL pierzându-i pe eduard Hellvig și Ovidiu Silaghi, trimiși în Parlamentul European, și ajungând la 25.82%, în timp ce conservatorii au un grup de 9 senatori și 18 deputați, adică 4.65%.

Democrat-liberalii, foști deținători ai puterii, se laudă doar cu 47 de deputați și 23 de senatori, adică 12.05%.

PPDD, partid care a intrat în Parlament cu aproape 14%, a ajuns acum la doar 7.4%.

sursă grafic: Gândul.info