Cum se apără Vosganian și Videanu de acuzațiile din dosarul Romgaz-Niculae
Ministrul Varujan Vosganian a declarat, luni, comentând cererea DIICOT în cazul său, că nu este vorba despre un caz de corupție și că procurorii nu ar trebui să se pronunțe asupra oportunității unor decizii economice.
Potrivit lui Vosganian, procurorii s-au pronunțat legat de oportunitatea unor decizii economice, și nu ar trebui să facă acest lucru. Ministrul Economiei a declarat că aceste acuzații au un impact politic, în special asupra PNL.
„Suntem în fața unei situații inedite, este pentru prima oară de 20 și ceva de ani când Parchetul se sesizează într-o chestiune de oportunitate politică, acuzând unele decizii pe care un ministru le ia în virtutea atribuțiilor sale. Parchetul sugerează că unele măsuri pe care le-am luat în calitate de ministru al Economiei și Finanțelor în anul 2008 au dus la pierderi pentru economia națională, în speță pentru Romgaz și au favorizat anumiți producători industriali din economia națională”, a afirmat Vosganian.
El a susținut că anul 2008 a fost unul foarte bun pentru Romgaz din perspectiva profitului companiei, care a urcat cu peste 6% față de anul anterior.
„Măsura la care se referă Parchetul este acordarea unui discount economic de câteva procente și păstrarea condițiilor privind obligativitatea plății datoriilor de către companiile beneficiare. Acest discount nu l-am inventat eu, el funcționa la data la care eu am devenit ministru al Economiei și Finanțelor, astfel de discounturi se dau în întreaga Europă pentru companiile intreruptibile, adică acelea care își asumă ca într-o anumită perioadă riscul de a fi întrerupte pentru a se putea asigura gazul pentru consumatorii casnici”, a mai precizat ministrul.
Potrivit lui Vosganian, un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică.
„Dacă ar fi să judecăm oportunitatea unor măsuri economice, probabil că multe dintre guvernele și mulți dintre demnitarii României ar trebui să cadă sub incidența unor astfel de cercetări. Cred însă că un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică”, a mai afirmat Vosganian, precizând că nu este atribuția procurorilor de a judeca oportunitatea unor măsuri economice.
Videanu: Decizia s-a luat la nivel de guvern. Alte 17 companii au beneficiat de aceleași facilități ca Interagro
De cealaltă parte, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu (PDL),susține a propus două memorandumuri, acestea fiind însă aprobate prin decizia guvernului. El a precizat că facilitățile de care a beneficiat Interagro erau aceleași care au fost aplicate pentru „consumatorii intreruptibili”, alte 17 companii având același tratament, printre care Azomureș sau Elcen. Mai mult, fostul ministru al Economiei a spus că în perioada mandatului său a avut o singură întâlnire cu Ioan Niculae însă aceasta nu a vizat relația contractuală a Interagro cu Romgaz, ci o investiție a acestua la Zimnicea.
„Decizia mea este de a pune la dispoziție toate informațiile. Niciodată cât am deținut funcții publice nu am fost acuzat de corupție”, a spus Videanu, precizând că până în acest moment nu a fost chemat la Parchet pentru lămuriri. El a adăugat toate deciziile au fost luate pentru conservarea locurilor de muncă, susținând de asemenea că Romgaz nu a fost prejudiciat ținând cont că în perioada 2007-2009 compania a avut anual un profit de 3,2 miliarde de lei, iar în 2010 de 3,5 miliarde.